کتاب «بصیرتِ تاریخی؛ اصول شناخت تاریخ تحولات معاصر ایران» نوشته موسی نجفی که برای نخستینبار در سال ۱۳۹۰ منتشر شد، همزمان با سالگرد حماسه ۹ دی به چاپ پنجم رسید.
بدونِ بصیرتِ تاریخی نمیتوان بصیرت سیاسی پیدا کرد
موسی نجفی عقیده دارد که بدونِ بصیرتِ تاریخی نمیتوان بصیرت سیاسی پیدا کرد. بر اساس همین اعتقاد است که او گفتارهایی درباره بصیرتِ تاریخی ارائه و آنها را در کتابِ «بصیرت تاریخی» منتشر کرده است.
این اثر شامل نوشتارها و گفتارهایی است که به مسائل تاریخ معاصر ایران از عصر صفویه تا عصر انقلاب اسلامی میپردازد. نجفی در این اثر به تأثیر غرب و آثار مراجع و علما در تولید هویت ملی توجه داشته است.
این کتاب مجموعه مقالات، سخنرانیها و مصاحبههای موسی نجفی با موضوع شناخت اندیشهها و نهضتهای معاصر است. بصیرت تاریخی در حقیقت ترسیم صورت مساله طرح تاریخی بومی و سپس تعیین جاذبهها و دافعهها در این طرح تاریخی است.
نتيجه مباحث كتاب به سنت و تجدد پرداخته است
ماحصل مباحث کتاب در حوزه تاریخ تحلیلی و اندیشه سیاسی است که به نحوی به سنت و تجدد پرداخته و با عبور از تحولات تاریخی به جنبشهای اسلامی، ورود غرب به ایران، توجه به نقش مرجعیت، اجتهاد و هویت ملی بهویژه در عهد صفویان و مشروطیت پرداخته و این مقولههای فکری مهم را مورد توجه و کانون پژوهش خود قرار داده است. بصیرت سیاسی میتواند مورد ارزیابی قرار گیرد.
نویسنده به این نکته اشاره دارد که اهمیت بررسی این دو برهه به این دلیل است که اولا دوران صفویه به این دلیل مهم است که هنوز وامدار آن هستیم و استقلال ایران، مذهب تشیع و بسیاری از مسائل دیگر از همین عصر است. ثانیاً درباره اهمیت مشروطه باید گفت که ما تا مشروطه را نشناسیم تاریخ صد ساله ایران را نمیتوانیم بشناسیم.
کتاب «بصیرتِ تاریخی؛ اصول شناخت تاریخ تحولات معاصر ایران» در 252 صفحه، قطع پالتویی و بهاي هفت هزار تومان از سوی نشر آرما منتشر شده است.
نظر شما