توزیع کتاب در کشور از دیدگاه نویسندگان و ناشران/13
مدیر نشر شورا: اصلیترین معضل صنعت نشر، کتابخوان نبودن مردم است
فتحالله فروغی، مدیر انتشارات شورا و عضو هیأت علمی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نخواندن کتاب را اصلیترین معضل صنعت نشر برشمرد و گفت: اگر افراد کتابخوان نباشند، هر اندازه هم که فرایند توزیع کتاب سهولت و بهبود یابد باز هم صنعت نشر دچار مشکل خواهد شد.
وی توضیح داد: در صحبتهایی که در حوزه توزیع کتاب مطرح شده، این حوزه از دیدگاهها و جنبههای مختلف بررسی شده است؛ به طور مثال ممکن است شخصی از نبود تناسب میان میزان تولید کتاب و توزیع آن سخن گفته باشد. یا شخص دیگری درباره ایجاد ویترین کتاب مطالبی را مطرح کرده باشد و یا ممکن است از دانش و تجربه توزیعکنندگان کتاب سخن به میان آمده باشد که البته هر کدام از این مطالب و مسائل در جای خود دارای اهمیت هستند.
مدیر انتشارات شورا در ادامه سخنانش، گفت: در مجموع، حرف اصلی این است که شاید یکی از بحرانهای مربوط به صنعت نشر امروز کشور ما، نبود یک سیستم متمرکز و کارآمد در امر توزیع کتاب باشد که ما این روزها به عنوان یک دغدغه برای ناشران ـ چه ناشران پُرکار و چه ناشران کمکار ـ از آن بهعنوان یک راهکار برای توسعه نشر مطرح میکنیم.
این عضو هیأت علمی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران عنوان کرد: به نظر من آنچه که تاکنون به عنوان چرخه توزیع از آن اسم برده میشود، تجربههای تقریباً یکسانی است که از طریق شیوههای سنتی و بهگونهای استاد ـ شاگردی انجام شده و برخوردار از یک پشتوانه علمی و آکادمیک نیست.
فروغی ادامه داد: در اینجا ضرورت بر این است که به امر توزیع و پخش کتاب با نگاه علمی و نوعی بازنگری توجه کرد. اما آنچه من مایل هستم به آن بپرازم، این است که امروزه در سبد کالای خانوار، از کتاب اسم برده نمیشود و در سبد خانوادهها کالای فرهنگی و بهویژه کتاب را مشاهده نمیکنیم. بنابراین، باید به دنبال عوامل دیگر نیز گشت که من آن را، نخواندن کتاب میدانم؛ نخواندن کتاب، اصلیتین معضل صنعت نشر کشور محسوب میشود.
وی افزود: اگر این نظر صحیح باشد، هر اندازه هم که افرد کتاب داشته باشند و هر اندازه هم فرایند توزیع کتاب سهولت و بهبود یافته باشد، باز هم کتاب را انتخاب نخواهند کرد؛ من این موضوع را مرتبط میکنم به یک اصل مهم، یعنی نیاز. سؤال اینجاست که آیا ما به اندازهای که برای کالاهای دیگر نیاز ایجاد کردهایم، برای محصولات فرهنگی هم نیاز آفرینی کردهایم؟
مدیر انتشارات شورا اظهار کرد: یک نگاه به حوزه شهری، حاکی از این است که در ناحیه و محله و هر خیابان و هر کوچه، ما مکانی را برای پاسخ به نیازهای جسمی افراد ایجاد کردهایم اما آیا برای پاسخ به نیازهای روحی و عاطفی شهروندان کاری انجام دادهایم؟ در چند محل، شما میتوانید تبلیغات محیطی مربوط به حوزه فرهنگ را مشاهده کنید؟
این فعال عرصه نشر ادامه داد: اگر بخواهم بیشتر به موضوع عمق ببخشم، این سؤال مطرح میشود که آیا در نظام آموزشی ما به خواندن کتابهای غیردرسی و غیررسمی در اوقات فراغت دانشآموزان توجه شده است؟ پاسخ منفی است.
فروغی اظهار کرد: معتقدم لازم است در نظام آموزشی ما برای ایجاد انگیزه مطالعه کتابهای غیردرسی، برنامهریزی شود که به نظر من این موضوع میتواند بستر خواندن کتاب را فراهم کند و در این راستا عوامل توزیع و تولید نیز میتوانند پشتیبانی لازم را فراهم کنند.
*در این زمینه بخوانید:
(1) آموزگار: نسبت تعداد ناشران به کتابفروشان منطقی نیست/ تمرکز 75 درصد صنعت نشر در پایتخت (اینجا)
(2) مدیر انتشارات منادی تربیت: توزیع کتاب گرفتار حلقههای غیر صنفی و مجاری نامناسب است (اینجا)
(3) مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف: بعضی ساندویچفروشهای دیروز، دنبال پخش کتاب رفتهاند! (اینجا)
(4) حسن سرشتی: توزیع کتاب در کشور در انحصار قشر خاصی از پخشیهاست (اینجا)
(5) رُهبانی: ناکارآمدی شبکه توزیع، زمینه تولید و نشر کتابهای کمارزش را فراهمتر میکند (اینجا)
(6) محبی: با افزایش تقاضای کتاب، شبکه توزیع خودبهخود فعال میشود (اینجا)
(7) علی بیک: نسبت کتابفروشیها به ناشران استاندارد نیست/شبکه توزیع کتاب باید ساماندهی شود(اینجا)
(8) توکل صدیق: چرخه اقتصادی کتابفروشیها، جوابگوی هزینههای آنها نیست(اینجا)
(9) خُرامان: فیلمهای سینمایی شبکه توزیع خانگی دارند اما از توزیع کتاب غافل ماندهایم (اینجا)
(10) مرادی کرمانی: مراکز پخش کتاب در قالب شبکه متمرکز فعالیت کنند / در چرخه توزیع برای کتابهایم مشکلی پیش نیامده است (اینجا)
(11) ذکائی: بهبود سیستم توزیع کتاب منوط به تولید متناسب با بازار نشر است (اینجا)
(12) مدیر نشر معین: کتابهای ناشران به دلیل سیستم توزیع سنتی در انبارها خاک میخورند (اینجا)
نظر شما