دوازدهمین نمایشگاه یاد یار مهربان افتتاح شد
علی جنتی: استفاده از کتابهای دیجیتالی را در مدارس گسترش دهیم/ لزوم بهرهگیری از شبکههای اجتماعی برای ارتقای فرهنگ مطالعه
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه دوازدهمین دوره نمایشگاه یاد یار مهربان با بیان اینکه برگزاری چنین نمایشگاههایی باعث ایجاد شوق مطالعه میشود، گفت: باید به سمت استفاده از کتابهای دیجیتالی پیش رویم و بکوشیم در مدارس نیز این بُعد ارتقا یابد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم، اظهار کرد: همه ما قبول داریم که کتاب و کتابخوانی در ارتقای سطح فرهنگ جامعه نقش انکارناپذیری دارد. با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی که یک انقلاب فرهنگی و مبتنی بر ایدئولوژی اصیل اسلامی است، طبیعتاً توجه بیشتری باید به کتاب و کتابخوانی صورت بگیرد. به همین دلیل است که در طول سه دهه گذشته شاهدیم که مقام معظم رهبری به این امر تأکید ویژهای داشتهاند البته باید اعتراف کنم که در سالهای اخیر شاهد کاهش امر کتابخوانی در کشور بودیم.
جنتی در ادامه سخنانش، گفت: نگاه به آمار کسانی که به کتابخانههای عمومی مراجعه میکنند و نگاه به شمارگان کتابهایی که منتشر میشوند، خود گویای کاهش امر کتابخوانی است؛ امسال نسبت به سال گذشته از نظر تعداد عناوین کتابهای منتشر شده شاهد رشد هستیم اما از نظر شمارگان با کاهش چشمگیری مواجهیم.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: در گذشته، حداقل شمارگان کتابها، سههزار نسخه بود و سپس به صورت مکرر این کتابها تجدیدچاپ میشدند اما اکنون شمارگان کتابها به 700 نسخه رسیده است. بنابراین، چنین شرایطی ایجاب میکند که توجه بیشتری به کتاب و کتابخوانی داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر قرار باشد که فرهنگ کتاب و کتابخوانی در یک نسل اتفاق بیفتد باید از مقاطع سنی کودکان ونوجوانان و دانش آموزان این اتفاق رُخ دهد. بنابراین، مدارس بهترین فضا برای گسترش فرهنگ کتابخوانی هستند.
جنتی اظهار کرد: کاری که در طول این 12 سال در قالب نمایشگاه یاد یار مهربان با همکاری وزارت آموزش و پرورش، وزارت ارشاد و شهرداری تهران انجام شده است، بسیار ارزشمند است و باید هر سال نسبت به برپایی این نمایشگاه اهتمام جدی داشت و آن را توسعه داد. سایر استانها نیز میتوانند از این اقدام در تهران، الگوبرداری کنند و چنین نمایشگاهی برگزار کنند البته تا جایی که من اطلاع دارم حداقل در سه استان دیگر نمایشگاهی مشابه این نمایشگاه برگزار شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: برگزاری چنین نمایشگاهی هم باعث ایجاد شوق مطالعه در افراد میشود و هم نوعی حمایت از صنعت نشر است. همچنین موجب گردهمایی صدها ناشر و عرضه آثار آنها میشود.
جنتی افزود: در موقعیتی که اکنون کشور ما به سرمیبرد و دچار آسیبهای فرهنگی از طریق ماهواره یا بازیهای رایانهای هستیم، باید از همه امکانات بهره بگیریم و به سمت استفاده از کتابهای دیجیتالی حرکت کنیم و در مدارس نیز این بُعد را ارتقا دهیم. همچنین باید از تولید بازیهای رایانهای حمایت کنیم و باید از فضاهای مجازی و شبکههای اجتماعی بهره ببریم.
وی در پایان سخنانش، گفت: با توجه به هجمههایی که توسط عناصر وابسته به بیگانه و ضد اسلام نسبت به پیامبر اکرم (ص) صورت میگیرد، با تشکیل کمپین در شبکههای اجتماعی می توان علیه این هجمهها برخاست و میلیونها نفر را با فرهنگ ایرانی ـ اسلامی آشنا کرد.
توسعه مشارکت با سایر نهادها، سیاست وزاتخانه آموزش و پرورش است
علی اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش در این مراسم، اظهار کرد: آموزش و پرورش مهمترین و مؤثرترین نهاد فرهنگی به شمار میآید چرا که موضوع کار این وزارتخانه را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند. بیش از 13 میلیون دانشآموز در سراسر کشور در 105 هزار مدرسه با تلاش یک میلیون نفر همکار فرهنگی در 752 منطقه آموزشی مشغول تحصیل هستند.
وی ادامه داد: موضوع کتاب و کتابخوانی از جمله مطالبات مقام معظم رهبری است و دکتر روحانی، رئیس جمهوری نیز در بازگشایی مدارس در سال 1392، بر قرار دادن درس انشاء، کتاب و کتابخوانی و گفتوگو در میان برنامههای هفتگی دانشآموزان تأکید کرد؛ در این زمینه خوشبختانه آموزش و پرورش در یکی ـ دو سال اخیر اقداماتی برای تقویت کتاب و کتابخوانی و فراهم کردن زمینههای نقد در دانشآموزان فراهم کرده و توسعه کتابخانههای کلاسی درمدارس ابتدایی و توسعه کتابخانه در دوره متوسطه با اولویت مدارس شبانهروزی و توسعه کتابخانه در پژوهشسراهای دانشآموزی و کانونهای فرهنگی ـ تربیتی آموزش و پرورش و توسعه کتابخوانی در مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انجام داده است.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: همچنین در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزش و پرورش که کار تألیف کتابهای درسی را انجام میدهد، به امر کتاب و کتابخوانی و پیش بینی فعالیتهایی در برنامه هفتگی دانشآموزان به منظور تقویت کتابخوانی توجه شده است.
فانی عنوان کرد: آموزش و پرورش توسعه مشارکت با سایر ارگانها و نهادهای دولتی و غیردولتی را به عنوان یکی از پنجسیاست جدی خود دنبال میکند. همکاری شهرداری تهران با آموزش و پرورش و تعاملات این دو نهاد در یکی ـ دو سال اخیر به شدت گسترش پیدا کرده است و ما امروز شاهد برگزاری دوازدهمین دوره نمایشگاه یاد یار مهربان هستیم.
وی ادامه داد: وزارت آموزش و پروش در راستای توسعه مشارکت، جشنوارهای را در هفته گذشته برگزار کرد و آثار ناشران مختلف را با ارزیابیهای از پیش به عمل آمده ـ کتابهایی که با اهداف تعلیم و تربیت و نظام جمهوری اسلامی ایران سازگاری داشتند ـ در این جشنواره عرضه کرد. همچنین وزارت آموزش و پرورش با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در هفته کتاب سال جاری، 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه را برگزار کرد.
وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: آموزش و پرورش به دلیل اینکه هم گسترده و هم متعلق به همه است، نمیتواند صرفاً با منابع داخلی خود اداره شود به همین دلیل است که در دولت یازدهم، سیاست توسعه و مشارکت را دنبال میکند؛ ما با بیش از 20 دستگاه دولتی تفاهمنامه داریم و در ذیل این تفاهمنامهها، امکانات، توانمندیها و مساعدتهای زیادی به سمت آموزش و پرورش سوق پیدا کرده است. ما امیدواریم این تفاهمنامهای که امروز با شهرداری تهران امضاء کردیم، الگویی شود برای سایر شهرداریها در سطح کشور تا بتوانیم وظایف خود را در قبال دانشآموزان به نحو احسن انجام دهیم.
نظر شما