گفتوگو با برگزیدگان سیودومین جایزه کتاب سال:
حمیدیان: تألیف کتاب «شرح شوق» نزدیک به 30 سال طول کشید
دکتر سعید حمیدیان، مؤلف کتاب برگزیده «شرح شوق» در سیودومین دوره كتاب سال جمهوری اسلامی ایران گفت: تألیف این کتاب نزدیک به 30 سال طول کشید که از این زمان، حدود 25 سال صرف مطالعه منابع و یادداشتبرداری شد و 5 سال نیز تحریر و چاپ آن زمان برده است.
اثری پنج جلدی در چهار هزار و 400 صفحه
وی افزود: کتاب «شرح شوق» که در سال 91 از سوی انتشارات قطره به بازار نشر عرضه شد، در واقع اثری پنج جلدی است که در چهار هزار و 400 صفحه به توصیف شخصیت و اندیشههای حافظ و ویژگیهای اشعار وی پرداخته است.
حمیدیان ادامه داد: تألیف این کتاب نزدیک به 30 سال طول کشید که از این زمان، حدود 25 سال صرف مطالعه منابع و یادداشتبرداری شد و 5 سال نیز تحریر و چاپ آن زمان برده است.
این استاد ادبیات درباره ویژگی کتاب خود گفت: کتاب «شرح شوق» علاوه بر کامل و جامع بودن، دارای دیدگاهی نوگرایانه است؛ زیرا برخلاف کتابهای موجود به دنبال سنت نرفته و شیوه جدیدی را در تحلیل و بررسی اشعار بزرگان در پیش گرفته است.
تالیف 21 عنوان کتاب در حوزه ادبیات و زبان فارسی
حمیدیان درباره این کتاب که پیش از این نیز در بخش ادبیات در بیستوپنجمین دوره جایزۀ کتاب فصل برگزیده شدهاست اظهار کرد: در این کتاب با توجه به مدخل شعرها، به شرحی بر پایه تجزیه و تحلیل ساختار سروده مورد نظر و بررسی پیوندهای اجزای شعر پرداخته شده و گوشههایی از منش و اندیشههای شاعر را در اختیار مخاطب قرار گرفته است.
این استاد ادبیات درباره آثار خود گفت: تاکنون 21 عنوان کتاب را در زمینههای مختلف از جمله ترجمه، تصحیح و ویرایش متون کهن و تالیف منتشر کردهام؛ علاوهبر این بیش از 150 مقاله و سخنرانی علمی با موضوع زبان و ادب فارسی را در مجامع داخلی و خارجی ارائه کردهام.
مؤلف در پیشگفتار کتاب «شرح شوق» آورده است: «این دفتر از چند لحاظ به هیچ روی از شمار شروح گذشته یا شروح کمابیش سنتی نیست، نخست اینکه شرح لغوی و دستوری نیست. اگرچه از حیث امور لغوی، دستوری یا زبانی نیز شاید آن را کمابیش دقیقتر از این سنخ شروح بیابید. دوم اینکه شرحی بر پایه سادهسازی معنایی نیست، چون نگارندهاش اعتقادی به این کار ندارد، بلکه با تجزیه و تحلیل دقیق عناصر هر شعر، اعم از کل شعر و یکایک ابیات و آحاد آن سر و کار دارد.»
شرحی بر پایه تجزیه و تحلیل ساختار هر شعر
حمیدیان افزود: این دفتر شرحی بر پایه تجزیه و تحلیل ساختار هر شعر و بررسی پیوندهای اجزای شعر، از ساختار معنایی و مضمونی ابیات گرفته تا عناصر بیانی همچون تشبیهات، استعارات، نمادها و به طور کلی تصاویر و بنمایهها (موتیفها) و نیز صنایع، زبان و غیره است.
وی ادامه داد: این کتاب را میتوان شرح و تفسیر شعر حافظ با شعر پارسی دانست، زیرا در درجه اول با اشعار حافظ و سپس کلیه متنهای مهم در حوزه سخن پارسی ارتباط دارد.
حمیدیان با اشاره به تفاوت این کتاب با سایر کتابهای این حوزه گفت: تفاوت مهم این کتاب در مورد متن مبناست. هر یک از شرحها و تفسیرها معمولاً با اتکا و اعتماد به یک متن و طبع خاص از دیوان حافظ تدوین شده است؛ اما در این کتاب، مؤلف از تحلیل خانلری و قزوینی استفاده کرده و هر دو را مبنا قرار داده است.
نظر شما