دومین ویرایش کتاب «نرمخبر و سختخبر؛ خبرنویسی پیشرفته» به قلم محمدرضا نوروزپور بر ویترین کتابفروشی ها نشست. در این اثر، نرمخبر از تمام ابعاد و زوایایی که در روزنامهنگاری امروز دنیا به آن توجه میشود، واکاوی شده است.
وی افزود: «در این کتاب نرم خبر از زوایایی که خوانندگان ایرانی معمولا درباره آن نشنیده بودند یا مطالعه نداشتند، همچنین از سوی استادان ارتباطات درباره آنها روشنگری نشده بود، بررسی و به صورت کامل ارزیابی شده است».
نوروزپور با بیان اینکه کتاب در سه فصل تهیه و تدوین شده است، گفت: «نخستین فصل کتاب درباره چیستی نرم خبر، تعریف های مختلف و کاربردهای آن است. دومین فصل آن نیز به تعریف فیچرها اختصاص دارد، همچنین سومین فصل کتاب شامل دو مقاله در رد و تایید نرم خبر است».
وی ادامه داد: «مقاله ای که در رد نرم خبر نوشته «توماس ای پاترسون» دکترای علوم سیاسی و ارتباطات دانشگاه هاروارد ارائه شده نیز در کتاب موجود است. همچنین مقاله ای که نرم خبر را تایید می کند از «اندائیو یوکو» است که معتقد است؛ اگر نرم خبر نباشد خبرهای جدید چیزی کم دارند و دنیای امروز بدون نرم خبر معنایی ندارد».
نوروزپور همچنین درباره تفاوت های ویرایش دوم کتاب با ویرایش نخست آن، عنوان کرد: «در ویرایش نخست تعریف جامعی از نرم خبر نداشتیم و این سبک را فقط به عنوان یک ژانر نگارش پیشرفته معرفی کردیم اما در این کتاب، نرم خبر را از زوایای مختلف به عنوان یک ژانر خبری بررسی کرده ایم».
وی درباره ضرورت نگارش این کتاب، توضیح داد: «در دنیای امروز که اخبار به سرعت برق در سراسر جهان منتشر می شود و به محض وقوع یک رویداد شبکه های رادیویی و تلویزیونی فوری درباره آن اطلاع رسانی می کنند یا رسانه های آنلاین اخبار و تصاویر مرتبط با آن را در قالب بسته های خبری بر روی سایت ها بارگذاری می کنند، چیزی برای روزنامه ها باقی نمی ماند که بعد از رویداد به آن بپردازند، از زمان روی کار آمدن رسانه های آنلاین و شبکه های رادیویی و تلویزیونی، تمامی اخبار به صورت 24 ساعته به روزرسانی و منتشر می شود».
به گفته نوروزپور، در این میان روزنامه های چاپی روز به روز با افت تیراژ و شکست تجاری مواجه می شوند و دلیل عمده اش این است که اخبار به صورت آنلاین به گوش مخاطبان می رسد، حالا آنچه میتواند روزنامه ها را زنده نگه دارد نرم خبر است. ما در تعریف نرم خبر به عنوان یک ژانر با سبک نگارشی می گوییم که نرم خبر بستر و پایه فیچر است و فیچر سبکی از روزنامه نگاری است که از زوایای مختلف و متفاوت به یک رویداد نگاه می کند.
وی تاکید کرد: خبر رویداد را شبکه های دیگر اعلام می کنند و این وظیفه فیچر است که زوایای یک رویداد را کشف و برای خواننده تبیین کند و توضیحاتی ارایه دهد که برای خواننده جداب باشد، اطلاعاتی که حتی برای سایت های آنلاین هم کارایی داشته باشد و آنها صرف بازنشر یک خبر فعالیت نداشته باشند، بلکه از زوایایی مختلف خبر را موشکافی کنند و به جنبه های مختلف آن بپردازند».
نرم خبر شما را شگفت زده خواهد کرد
نویسنده در مقدمه خود بر ویرایش تازه کتاب آورده است: «برخی از آنچه درباره نرمخبر در این کتاب خواهید خواند قطعاً شما را شگفتزده خواهد کرد و ممکن است با آنچه تاکنون از آن شنیده یا خواندهاید، متفاوت باشد، اما نگران نباشید؛ شما نرمخبر را از زاویه دیگری آموخته و شناخته بودید و حالا این فرصت را دارید تا از زوایای دیگری نیز به آن نگاه کنید و لذت ببرید. با این همه، نکته مهم و کلیدی که لازم است با آن مأنوس باشیم و آن را با خود تکرار کنیم این است که: نرمخبرها را یاد میگیریم تا به حیطه بزرگتر و کاربردیتری در مطبوعات امروز دنیا وارد شویم؛ چراکه آنچه سبب میشود تا روزنامههای امروز از ضربآهنگ سریع اخبار عقب نمانند و بتوانند با هجوم رسانههای آنلاین و شبکههای تمام خبری ـ تلویزیونی مقابله کنند، رویکرد فیچری به رویدادهای خبری است که پایه آن «نرمخبر» است».
در بخش دیگری از مقدمه می خوانیم:«فراموش نکنیم صرفاً یادگرفتن تکنیکها و فهمیدن تعاریف و حفظکردن واژههای مربوط به نرمخبر یا فیچرنویسی، از ما روزنامهنگار حرفهای نخواهد ساخت، زمانی ما حرفهای خواهیم شد که یاد بگیریم ابتدا چگونه درست بنویسیم، چگونه در فرصت اندکی که داریم درستترین روایت را از رویدادی که در برابر چشمانمان رخ میدهد، ولو با یک هرم وارونه کوتاه اما درست، روایت کنیم و بعد تمرین کنیم و آن را به نقد بگذاریم؛ و البته در همه مراحل صبور باشیم».
ویرایش دوم کتاب «نرمخبر و سختخبر؛ خبرنویسی پیشرفته» تألیف و ترجمه محمدرضا نوروزپور با مقدمه دکتر یونس شکرخواه منتشر شده است.این کتاب در 152 صفحه با شمارگان 1100 نسخه و قیمت هشت هزار تومان توسط انتشارات ثانیه به کتابفروشی ها رسیده است.
نظر شما