رمانی با نام «عالیجناب شهردار» نوشته ابراهیم حسنبیگی برای حضور در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران منتشر شد. این رمان برگرفته از شیوه حکومتداری طنزآمیز نیازف در ترکمنستان است.
وی با بیان اینکه این کتاب داستان طنز اجتماعی است، افزود: این کتاب برگرفته از شخصیت صفرمراد نیازف، رئیس جمهور سابق ترکمنسان (۱۹۹۰ تا ۲۰۰۶) است. زمانی که در این کشور زندگی میکردم، شیوه حکومتداری او به نظرم طنزگونه میآمد.
نگارنده «سالهای بنفش» نیازف را شاعر و نویسنده معرفی کرد و توضیح داد: وی کتابی به نام «روحنامه» تالیف کرده بود و میلیاردها دلار هزینه کرد تا توسط روسیه از طریق پایگاه فضایی «بایکنور» قزاقستان این کتاب در مدار زمین قرار گیرد.
«روحنامه» کتابی سرشار از نصایح و شبیه به کتاب قابوسنامه است که نیازف آن را خطاب به ملت ترکمن نوشته است. این کتاب پس از قرآن کریم، به عنوان مهمترین کتاب در ترکمنستان شمرده میشود.
حسنبیگی افزود: نیازف، چنان جایگاهی برای این کتاب در ترکمنستان قرار داده بود که در برخی دانشگاهها فقط کتاب روحنامه اجازه تدریس داشت. حتی درجه سرهنگی به دلیل پاسخ ندادن درست به پرسشی درباره روحنامه، برداشته میشد یا رتبه بیشتری به نظامیان برای ارائه پاسخ صحیح داده میشد.
این نویسنده که سال 1388 کتاب «عالیجناب شهردار» را برای دریافت مجوز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کرده بود، گفت: این کتاب در آن زمان به دلیل شبیه دانستن عملکرد شخصیت اصلی با برخی مقامهای سیاسی، نتوانست مجوز بگیرد! همین امر سبب شد تا در مقدمه اثر بنویسم که انگیزه اصلی نگارش «عالیجناب شهردار» چه بوده است. اینگونه مقدمهنویسی را صحیح نمیدانم زیرا نباید پیش از مطالعه رمان برای مخاطب رمزگشایی کرد.
وی درباره فضای داستانی این رمان اظهار کرد: در طول 150 صفحه، داستان کتاب در مکانی بدون جغرافیای مشخص و توسط افرادی با نامهای غیرواقعی بیان میشود. این کشور خیالی همسایگان و شیوه خاص اداری و البته طنزگونه دارد. شباهتهای بیان شده در کتاب به اندازهای اغراقآمیز است که نمیتواند به کسی طعنهای بزند.
نظر شما