دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۱
هزینه‌های نمایشگاه کتاب تهران به صورت شفاف اعلام می‌شود/ پیشرفت در حوزه اطلاع رسانی و نقد کتاب

نشست فصلی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رؤسای ادارات معاونت فرهنگی با خبرنگاران برگزار شد. صالحی در این نشست رویکردهای این معاونت در دوره اخیر را اعلام کرد و گفت: شفافیت‌های کارکردی از جمله رویکردهای ما است؛ به همین منظور می‌کوشیم هزینه‌ کرد نمایشگاه کتاب تهران سال آینده را در پایان مدت برپایی آن اعلام کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست فصلی سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همایون امیرزاده، مشاور معاون فرهنگی ارشاد و سرپرست اداره کتاب، علیرضا برازش، مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد، علی اصغر سیدآبادی، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی و مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی با خبرنگاران امروز (27 بهمن‌ماه) در سالن کوچک سینمایی این وزارتخانه برگزار شد.
 
صالحی در این مراسم، اظهار کرد: رسانه به‌عنوان چشان ناظر و مکمل مدیران فرهنگی ایفای نقش می‌کنند. وظیفه ما این است که با رسانه‌ها به صورت مداوم ارتباط داشته باشیم.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بحث دیپلماسی فرهنگی در حوزه نشر و کتاب را رویکرد نخست این معاونت عنوان کرد و گفت: تقریبا تا پایان سال تعداد آمار حضور ایران در نمایشگاه‌های کتاب خارجی به 14 نمایشگاه کتاب می‌رسد.

ایران مهمان ویژه نمایشگاه کتاب مسکو در سال2015
وی با بیان این‌که حضور ایران به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب مسکو در سال 2015 قطعی شده است، گفت: این نمایشگاه مهم و معتبر در سطح جهانی و محتوایی است. در این باره ستادی شکل گرفته تا حضور ما جدی‌تر باشد چرا که پل ارتباطی خوبی برای گفتمان فرهنگی محسوب می‌شود.

صالحی ادامه داد: سال گذشته در اسفند ماه، تور فرهنگی به کشور افغانستان اعزام  و در ادامه آن، افغانستان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب شد. حضور جشنواره شعر فجر در افغانستان برای این بود که از زبان مشترک برای دیپلماسی فرهنگی استفاده کنیم.

وی ادامه داد: برای سال آینده دو کشور عمان و تاجیکستان کاندیدای عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران هستند که در حال وصول برنامه‌هایشان هستیم. هر دو کشور مزیت‌هایی دارند اما نظر شورای سیاستگذاری‌ تعیین کننده است.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره ترجمه آثار ایرانی به زبان‌های خارجی توضیح داد: آیین‌نامه این موضوع در شورای مدیران تصویب شده و اعتبارات مالی آن در بودجه سال بعد دیده شده است.
 
صالحی با بیان این که نمایشگاه کتاب تهران فرصت خوبی برای سفر نویسندگان دنیا به ایران و گفتمان فرهنگی محسوب می‌شود، گفت: سیاست دولت و وزارت ارشاد کاهش تصدیگری‌ها  و پر رنگ‌تر کردن مسئولیت‌ها تشکل‌های خصوصی است. در این زمینه در سال جاری اتفاقات خوبی در نمایشگاه‌های کتاب خارجی مانند فرانکفورت و بلونیا به ویژه نمایشگاه کتاب تهران رُخ داده است؛ هم در شورای سیاستگذاری و هم در شورای برنامه‌ریزی و به ویژه مدیریت پنج کمیته اصلی نمایشگاه کتاب تهران (نشر داخلی، نش بین‌الملل، اهل قلم، فعالیت‌های جنبی، اطلاع رسانی) و اغلب فعالیت ها به تشکل‌های نشر و خصوصی واگذار شده است.
 
وی با بیان این‌که امسال، ارشاد و تشکل های نشر با یکدیگر همکاری‌های خوبی داشته‌اندت، گفت: اصحاب رسانه باید به دولت و به ما کمک کنند تا این مسیر و همکاری‌ها مسدود و مقطوع نشوند. تاکنون جلسات متعددی با تشکل‌های نشر برگزار کردیم؛ در این راستا امیدواریم نمایشگاه کتاب تهران بر پایگاه اصلی خود که همان اهالی نشر هستند، بایستد.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: فعالیت‌های فرهنگی اگر بخواهند در محدوده فقط یک وزارتخانه انجام شوند، مشکلات متعددی به وجود می‌آید. در این زمینه سیاست جناب آقای روحانی، رئیس جمهوری و جناب آقای جنتی، وزیر ارشاد بر این بود که به سمت مشارکت حداکثری با سازمان‌ها و مؤسسات حرکت کنیم. در این راستا جشنواره جلال آل احمد با مشارکت شهرداری و جشنواره‌های پایتخت کتاب ایران و روستای دوستدار کتاب با مشارکت مجموعه‌های مختلف برگزار شدند.
 
صالحی با بیان این‌که معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به منظور کاهش تصدیگری‌ها تاکنون هشت تفاهمنامه با سازمان‌ها و نهادهای مختلف امضاء کرده است، گفت: هم افزایی که میان معاونت فرهنگی ارشاد با سایر سازمان‌ها و نهادها در این دوره وجود دارد، قابل مقایسه با دوره‌های قبلی نیست.
 
وی با اشاره به رویکرد عدالت فرهنگی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، گفت: معاونت فرهنگی ارشاد با این نگاه که ایران، تهران نیست، هم در مسیر استعدادها و هم در مصرف و دریافت محصولات فرهنگی گام برداشتیم. با استان‌ها جلسات متعددی با مدیران کل ارشاد استان‌ها برگزار کردیم. در اجلاسی که در تبریز با مدیران کل ارشاد استان‌ها برگزار شد، حدود 80 تبصره تصویب شد که اکنون در مرحله اجرا قرار دارند.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: همچنین به همین منظور شورای تعاملات استانی شکل گرفت که اعضای آن تجمیعی از مدیران معاونت فرهنگی ارشاد و چند مدیرکل ارشاد استان‌هاست. این شورا بحث‌های استانی را پیگیری می‌کند.
 
صالحی با اشاره به نمایشگاه‌های استانی کتاب سال جاری، گفت: تاکنون 20 استان توسط مؤسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران و تشکل‌های نشر برگزار شده اند که در هر نمایشگاه به طور متوسط 360 ناشر با 43 هزار عنوان کتاب حضور داشتند. همچنین در این نمایشگاه‌ها حدود یک میلیارد تومان بُن کتاب توزیع شده است.
 
وی با اشاره به رویکرد شفافیت‌سازی عملکردهای معاونت فرهنگی ارشاد در دوره جدید، اظهار کرد: ما تلاش کردیم که خودمان را در فضای شیشه‌ای‌تر مقابل اهالی فرهنگ و رسانه قرار دهیم. به طور مثال در بحث کمیته خرید کتاب شفافیت صورت گرفت. همچنین اسامی داوران کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال اعلام شد.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد:در تلاشیم شفافیت هزینه کرد و ریز هزینه‌های بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در دستور کار قرار بگیرد به گونه‌ای در پایان مدت زمان برپایی این نمایشگاه، میزان هزینه‌ها اعلام خواهد شد تا اگر جایی از مبالغ هزینه‌ مورد نقد است، با کمال میل بشنویم و در سال‌های آینده روند بهتری را طی کنیم.
 
حوزه‌های دین و دفاع‌مقدس، سهم قابل توجهی از اعتبارات را دارند
صالحی با اشاره به حمایت‌های موضوعی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، بیان کرد:  با توجه به جایگاهی که دین در هویت اجتماعی و انقلابی ما داشته و دارد، بحث حمایت از ارزش‌های دینی را در دستور کار داریم و خواهیم داشت. این حوزه سهم قابل توجهی در تخصیص اعتبارات به خود، دارند. در این راستا همه وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها نیز باید خود را به ارزش های دینی مقید بدانند و در تعمیق آن بکوشند.
 
وی توضیح داد: در سال جاری در حوزه دین و در 44 موضوع،  26 میلیارد و 849 میلیون ریال توافق‌نامه داریم. همچنین 42 میلیارد ریال کتاب‌های خریداری شده به حوزه دین مربوط می‌شوند. همچنین در حوزه دفاع مقدس، چهار میلیارد و 650 میلیون ریال توافق‌نامه دارین و 776 میلیون ریال کتاب در این حوزه خریداری شده است.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: همچنین در سال جاری حدود چهار میلیارد تومان با کانون‌های فرهنگی ـ هنری مساجد توافق‌نامه داریم؛ بخش قابل توجهی از تأمین کتاب‌های کتابخانه‌های کانون‌های فرهنگی ـ هنری مساجد، توسط معاونت فرهنگی ارشاد انجام می‌شود. همچنین با این نگاه که مفاخر منطقه‌ای و استانی بخشی از هویت فرهنگی ما محسوب می‌شوند، 29 توافق‌نامه در حوزه مفاخر، با استان‌ها منعقد کردیم. در حوزه سبک ایرانی ـ اسلامی نیز اقدامات زیادی انجام دادیم که از جمله آنها می‌توان به صدور کارت جشنواره محصولات فرهنگی اشاره کرد.
 
کتابشناسی ماه، فرصت رصد نشر ایران است
صالحی بیان کرد: معاونت فرهنگی ارشاد در دوره جدید فعالیت‌های خود در حوزه شعر و ادبیات بومی و منطقه‌ای نیز فعالیت‌های زیادی هم برای تعمیق و هم برای ارتقای این حوزه انجام داده است. همچنین در این دوره اتفاقات خوبی در حوزه اطلاع‌رسانی و نقد کتاب صورت گرفته است که از آن میان می توان به انتشار کتابشناسی ماه اشاره کرد. این اثر فرصت رصد نشر ایران را فراهم کرده است. همچنین پایگاه اطلاع رسانی اهل قلم راه‌اندازی شده است.
 
وی در ادامه سخنانش، گفت: در این دوره شاهد انتشار نرم افزارهای تخصصی کتابشناسی مانند کتابشناسی دفاع مقدس، جوان و همچنین ولایت و امامت بودیم. در چند ماه اخیر، حدود 60 نشست تخصصی در حوزه کتاب در خانه کتاب برگزار شده اند. یکی از این نشست‌ها، تاریخ شفاهی کتاب نام دارد که تاریخ شفاهی کتاب را به صورت مفصل و جذاب روایت می‌کند.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اقدامات این معاونت در حوزه اقدام و فرقه‌های مذهبی، گفت: ایران، آرام و امن است و این، فرصتی تاریخی برای ایران محسوب می‌شود؛ چرا که در فضایی امنی را در یک منطقه‌ای پرآشوب تجربه می کنیم.
 
صالحی با بیان این‌که در این دوره نشست صمیمانه‌ای با رهبران اقدام و فرقه‌های مذهبی و قومی برگزار شده است، گفت: جامعه ایران از این منظر که فضای آرام و زندگی امنی برای مردم فراهم است، می‌تواند الگویی برای سایر کشورها باشد؛ با این نگاه اتفاقات خوبی در دفتر مجامع وزارت ارشاد رُخ داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط