یکشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۲
نشست معرفی و بررسی کتاب «تجمع ممنوع» برگزار شد

نشست معرفی و بررسی کتاب تجمع ممنوع (خاطرات آزاده محمدعلی ملتجائی فرید) با حضور راوی و مؤلف کتاب به همت اداره کل کتابخانه های عمومی و همکاری حوزه هنری آذربایجان شرقی در کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی، حسن خدایی مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گفت: جلسات نقد و بررسی کتاب در کتابخانه ها را یکی از کارهای ارزشمند دانسته و بر لزوم برگزاری مستمر چنین جلساتی در کتابخانه های عمومی تأکید می‌کنیم.
 
حسن خدایی با اشاره به هجمه های فرهنگی غرب از یک سو و نیاز جوانان به آگاهی و بهره مندی از آراء و اندیشه های مفید و سالم اندیشمندان گفت: باید زمینه مناسب و متناسب با نیازهای جوانان و موضوعات روز جهت بهره مندی جوانان از کتاب ها و اندیشه های ناب متناسب با فرهنگ اسلامی در کتابخانه ها بیش از پیش فراهم شود تا امکان بهره مندی همگان خصوصاً جوانان میسر شود.
 
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی با اشاره به کتاب تجمع ممنوع گفت: گوشه­‌هایی از دلاوری ها و حماسه آفرینی های ایثارگران و غیورمردان این خاک در قالب خاطرات آزاده سرافزار محمدعلی ملتجائی فرید به صورت تابلوهایی بسیار زیبا در سطور کتاب نقش بسته و بر ماست که چنین اندیشه ها و اعتقادات را در بین جوانان و جامعه رواج دهیم.
 
حسن میلانی، رئیس حوزه هنری استان آذربایجان شرقی، نیز با اشاره به آیات قرآنی در خصوص هدایت انسان به سوی نور و دوری از ضلالت گفت: دفاع مقدس برای ما یک عطیه الهی بود که راه یافتگان به نور در آن با ایثارگری و دلاوری از جان و مال خود گذشتند تا اسلام و ایران پابرجا بماند و این اعتقادات و ایمان های راسخ باید به شکل مختلف از جمله فرهنگ مکتوب به نسل های آینده انتقال یابد تا آن ها نیز قدم در راه این چنین مردانی بگذارند.
 
وی افزود: وجه تمایز دفاع مقدس و جنگ تحمیلی با سایر جنگ های دنیا در الهی بودن و جاری بودن فرهنگ ایثار و شهادت در آن بود که آن را از هر مبارزه دیگری متمایز ساخت و جهانیان بر آن اذعان کردند.
 
میلانی با اشاره به نشست معرفی و بررسی کتاب تجمع ممنوع گفت: چنین جلساتی باید به صورت مستمر در محافل علمی و فرهنگی برگزار شود تا بتوانیم با فرهنگ وارداتی غرب مقابله کنیم.

رئیس دفتر مطالعات پایداری امور استان های حوزه هنری با اشاره به اینکه تجمع ممنوع اولین اثر مولف و حوزه هنری تبریز در این زمینه است گفت: به عنوان کتاب اول اثر قابل قبولی است و امیدواریم در آینده شاهد تألیف و انتشار آثار دیگری در موضوع خاطرات جانبازان و ایثارگران تبریز و آذربایجان شرقی باشیم.
قاسمی پور با یادآوری این نکته که هیچ نویسنده ای قادر نیست سختی ها و مشقت های دوران اسارت را درک و به مخاطب انتقال دهد افزود: آقای مسعود زین العابدین تا جایی که چارچوب قالب خاطره نویسی اجازه داده و اطلاعاتی که راوی در اختیارش قرارداده توانسته تا حد رضایت بخشی مخاطب را با خود همراه کند.

 
وی با یادآوری این نکته که هر اثری کاستی هایی نیز دارد خاطر نشان کرد: به نظر می رسد مصاحبه گر و مؤلف در مواردی نتوانسته اند راوی را بر سر سخن آورند بنابراین هنگام مطالعه کتاب متوجه می شویم که نکات ناگفته کم نیستند مثلا راوی از شهید خلیل فاتح با عنوان بهترین دوستم یاد می کند اما در کتاب از دوستی ها و ارتباطات این دو شخص مطلبی نمی یابیم.

 
قاسمی پور با اشاره به ویژگی های مصاحبه و تألیف در حوزه خاطرات افزود: مصاحبه گر و مولف کتاب خاطرات باید از قدرت انسان شناسی خوبی برخوردار باشد و بتواند شخصیت راوی و شکل گیری شخصیت راوی را به مخاطب نشان دهد اما در تجمع ممنوع شاهد این ویژگی نیستیم؛ در این نشست که توفیق یافتیم برای اولین بار خدمت آقای ملتجائی فرید برسیم، با انسانی نورانی، بی غل و غش، مخلص و بسیار معتقد مواجه شدیم در حالی که با مطالعه کتاب چنین شناختی از ایشان پیدا نکرده بودیم.

 
موسی غیور، از نویسندگان و پژوهشگران حوزه دفاع مقدس، دیگر منتقد این نشست بود که در نقد و بررسی تجمع ممنوع به نکاتی اشاره کرد.

 
غیور با اشاره به برخی ویژگی های کتاب گفت: راوی کتاب از سال اول جنگ در جبهه حضور داشته و جزء اولین اسرای ایرانی بوده و در طول جنگ از اسارت آزاد شده است و این ویژگی در کمتر رزمنده ای وجود دارد و بنابراین خاطرات ایشان از اهمیت خاصی برخوردار است.

 
این پژوهشگر حوزه دفاع مقدس با آرزوی توفیق برای نویسنده جوان کتاب افزود: اصل مهم در خاطره گویی و خاطره نویسی اشاره به جزئیات رویدادهاست. مؤلف در دفتر اول کتاب دوران کودکی راوی را به خوبی و با ذکر جزئیات بیان کرده است اما هر چه پیش می رویم می بینیم که از جزئی گویی کاسته شده و راوی یا مؤلف به کلی گویی دچار شده اند.

 
وی به مثال هایی در این زمینه اشاره کرد و گفت: در بخشی از کتاب اشاره می شود که اعزام شدیم و آموزش ها شروع شد ولی از اینکه در کجا آموزش دیده اند، چه آموزش هایی دیده اند و آموزش دهنده ها چه کسانی بوده اند هیچ توضیحی داده نشده است یا وقتی به فصل آزادی راوی از اسارت و اینکه سوار هواپیما می شوند می رسیم انتظار داریم بدانیم در هواپیما چه کسانی هستند و ما بین آزاده ها چه سخنانی رد و بدل می شود و چه احساسی دارند اما هیچ اشاره ای نمی بینیم و یا در بخش دیگری از کتاب آقای ملتجائی به سفر مکه اشاره می کند و می گوید با کوله باری از خاطره از این سفر برگشتیم اما حتی یک خاطره از این سفر معنوی در کتاب ذکر نشده است.

 
محمدعلی ملتجائی فرید، راوی کتاب انتقادات مطرح شده را وارد دانست و گفت این اشکالات متوجه اینجانب است چرا که من اصلا قصد مکتوب کردن خاطراتم را نداشتم و نمی خواستم به خیلی از مسائل اشاره کنم چرا که معتقد بودم به خاطر خدا و اسلام این کارها را انجام داده ایم و نیازی به بازگویی نیست.
 
وی افزود: در سال 1391 با جمعی از آزادگان خدمت مقام معظم رهبری مشرف شدیم و ایشان بر ثبت و ضبط خاطرات تأکید کردند و لذا من مصمم شدم آن مقدار از خاطرات را که در ذهنم مانده است بیان کنم.

 
ملتجائی با اشاره به روند ثبت و ضبط خاطرات خود گفت: آقای وکیل زاده ضبط و پیاده سازی خاطرات را آغاز کرد و در ادامه تکمیل و تدوین کار را آقای زین العابدین بر عهده گرفت و حوزه هنری استان کتاب را چاپ کرد.

 
مسعود زین العابدین، نویسنده کتاب تجمع ممنوع نیز ضمن پاسخ به سوالات حاضرین و منتقدین اشاره کرد: تجمع ممنوع اولین اثرم است و مطمئنا ضعف هایی نیز دارد اما بدون اغراق باید گفت نوشتن خاطرات جنگ و اسارت کاری بسیار متفاوت و دشوار است و نیاز به تجارب شخصی و عینی دارد که متاسفانه نویسنده قادر به کسب آن نمی باشد.
 
وی در ادامه خاطرنشان کرد: باتوجه به شخصیت ویژه این آزاده عزیز و حساسیت ایشان در روایت خاطرات و پایبندی به صداقت و راستگویی در انعکاس و شرح واقعه شرایط نوشتن سخت و متفاوت بود همین موضوع باعث شد در نگارش این اثر بیش از همه چیز واقعیت و دید راوی حاکم باشد تا نویسنده، البته این موضوع می تواند از جمله نقاط قوت اثر محسوب شود، چون تلاش کرده ام چیزی را که از ایشان نشنیده ام صرفا جهت جذابیت اثر و راضی کردن مخاطب به کتاب اضافه نکنم.

 
کارشناس منابع کتابخانه های استان نیز از تشکیل گروه مطالعه تجمع ممنوع و توزیع کتاب در سطح کتابخانه های استان اشاره کرد و گفت: به همت همکاران و کتابداران محترم کتابخانه های عمومی کتاب تجمع ممنوع در تمامی کتابخانه های عمومی استان در دسترس اعضاء و علاقمندان قرار گرفته است و مسابقه آنلاین کتاب از طریق شبکه کتابخوانان حرفه ای در حال برگزاری است.

 
حسن اسدی در خصوص ملاک های انتخاب تجمع ممنوع برای نشست نقد و بررسی گفت: تجمع ممنوع از حجم متوسطی برخوردار است و مطالعه آن آسان است. همچنین روایت کتاب ساده و روان و به دور از حشو و زوائد است و می تواند مخاطب جوان را با خود همراه کند. همچنین کتاب جزء معدود کتاب هایی است که به خاطرات آزادگان سرافراز میهن اسلامی به شکلی خوب و هنرمندانه پرداخته است.
 
اسدی در پایان گفت: مقام معظم رهبری بر ترویج و در دسترس قرار دادن کتاب های خاطرات دفاع مقدس بسیار تأکید دارند و در همین راستا با همکاری اداره کل فرهنگی و اداره کل منابع نهاد کتابخانه ها و حوزه هنری استان تلاش کردیم در جهت معرفی این آثار گامی برداریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها