مدیر نشر معارف درباره چالشهای نشر در سالهای اخیر گفت: مهمترین چالش کتاب در سالهای اخیر حذف خرید کتاب از سبد ارگانها و سازمانهای دولتی است و این ادعا که خرید کتاب از سبد خانوادهها حذف شده است درست نیست.
وی، با بیان اینکه در طی سه سال گذشته میزان خرید کتاب با افت مواجه شده است اظهار کرد: نشر معارف به دلیل بازاریابی مناسب از این موضوع در امان بوده است اما افت خرید کتاب موضوعی است که بسیاری از ناشران با آن مواجه شدهاند.
بخش فرهنگی سازمانها کتاب نمیخرند
پیرمرادیان با تاکید بر این که خرید کتاب از سبد ارگانها خارج شده است عنوان کرد: بخشی از خرید کتاب همه ساله از سوی بخشهای فرهنگی ارگانها و سازمانهای دولتی انجام میشد که این سازمانها نیز به دلیل کم شدن بودجهشان خرید کتاب را به حداقل رساندهاند.
وی ادامه داد: تجربه چند سال اخیر نشان میدهد که مسئولان در بالا بردن اقبال کتاب در میان مردم موفق عمل نکرده است باید بگویم این معضل ناشی از این است که کتاب در معرض دید مردم نیست، بیش از کتاب بوتیک، رستوران و فروشگاه در دسترس مردم قرار دارد و کمتر کتابفروشی دیده میشود.
پیرمرادیان با اشاره به اینکه آمار تعداد کتابفروشیها سه تا چهار هزار باب اعلام شده است اظهار کرد: بسیاری از این تعداد کتابفروشیها ویژه ارائه کتاب نیستند بلکه اغلب لوازمالتحریر فروشیها هستند که مبادرت به فروش کتاب میکنند.
وی تعداد کتابخانههای عمومی را نیز سه هزار کتابخانه اعلام کرد و گفت: مردم کشور ما کمتر روحیه امانت کتاب گرفتن کتاب را دارند که همین امر میتواند بهانه خوبی برای تشویق مردم به داشتن کتابخانه شخصی درمنزل باشد.
مدیر نشر معارف ادامه داد: متولیان فرهنگی باید منویات رهبری را در ایجاد فروشگاههای زنجیرهای کتاب جدی بگیرند.
وی در بیان سایر معضلات و چالشهای کتاب اظهار کرد: در سالهای اخیر شاهد کتابهایی هستیم که با موضوع یکسان و از سوی نویسندگان مختلف تالیف و یا ترجمه شدهاند که معمولا انتخاب صحیح را با مشکل مواجه میکند و این امر تناقض نامناسبی را بین شمارگان کتاب و تعداد کتابها با موضوع یکسان به وجود آورده است زیرا شمارگان کتاب نسبت به اینگونه کتابها دارای ارجحیت است.
پیرمرادیان ادامه داد: برخی کتابهای ترجمهای نیز دارای مشکلات عمدهای هستند؛ نخست اینکه محتوای برخی از آنها با وضعیت و زیرساخت اجتماعی ما متناسب نیست زیرا برخی از آنها آبشخور اندیشههای سکولاریستی است و این کتابها نیز به دلیل ادبیات مناسب، حجم کم و گرافیک مناسب مورد اقبال خریداران قرار میگیرد.
مدیر نشر معارف در ادامه با بیان اینکه هماکنون 12 هزار ناشر در کشور دارای مجوز چاپ و نشر کتاب هستند اظهار کرد: طبق آمار سالیانه 60 درصد ناشران فعالیت چندانی نداشتهاند و این امر یک نوع بدفرهنگی را در کسب و کار کتاب به وجود میآورد.
نظر شما