کتاب ارزیابی اخبارقضاوت های امیرالمومنین (ع) اثرحجت الاسلام مصطفی صادقی که ازسوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به چاپ رسیده درهمایش شانزدهم کتاب سال حوزه درگروه علمی حدیث،درایه و رجال به عنوان اثرشایسته تقدیر شناخته شده است.
این کتاب از ابعاد مختلفی به بررسی روایات مربوط به قضاوت های حضرت امیرالمومنین علی(ع) می پردازد و با بهره گیری از منابع مختلف نقل شده شیعه و سنی در طول تاریخ این موضوع مهم را بررسی می کند.
کتاب حاضر که بر اساس بررسی روایات در سه زمینه منبع، سند و شواهدی که ما را به صدور آن ها رهنمون می شود، شکل گرفته است، در قالب دو فصل شامل مقدمات و کلیات و همچنین اعتبارسنجی اخبار و روایات قضاوت های امیرمومنان(ع) مباحث مختلفی را بیان می کند که از جمله آن ها می توان به جایگاه قضایی امیرمومنان(ع) نزد پیامبر(ص) و صحابه، سیره قضایی امیرمومنان(ع)، قاطعیت و عدم مداهنه، شدت عدل و مساوات و سیره امام(ع) در جزاییات اشاره داشت.
نویسنده با عنایت به معانی واژۀ قضا، کاربردهای آن را در روایات معصومین - علیهم السلام - بررسی کرده و معتقد است الزاماً همۀ قضاوتهایی که شهرت دارد، در تاریخ رخ نداده؛ بلکه برخی از آنها صرفا حکمی است که از امام(ع) دربارۀ واقعهای صادر شده است.
رویدادهای فراوانی از زندگی امیر مؤمنان علی - علیه السلام - در تاریخ گزارش شده که حضرت در آن وقایع، با قضاوتهای خود، گره از کار مسلمانی گشوده یا حکمی الهی را اجرا کرده است. این قضاوتها، در منابع مختلف نقل شده و به دلیل جذابیتهای آن، مورد استقبال عمومی قرار گرفته؛ اما به نقد و بررسی و راستی آزمایی آنها کمتر توجه شده است.
اثر حاضر، تلاش میکند با نگاه جدیدی، به بررسی این اخبار بپردازد و روایات قضاوتهای امیر مؤمنان علی - علیه السلام - را با معیارهای حدیثی و تاریخی بسنجد.
هدف از ورود به چنین مباحثی، تقویت و ترویج نگاه علمی و مبتنی بر بررسی اخبار مذهبی و تاریخی است. این رویکرد، میتواند چهرۀ واقعی تشیع و سیرۀ درست ائمه - علیهم السلام – را به تصویر بکشاند و تعارض را از اینگونه اخبار بزداید.
کتاب حاضر، بیش از 130 قضاوت نقلشده از حضرت علی - علیه السلام - را با استفاده از ملاکهای ارزیابی حدیث (منبع، سند، متن) و با تکیه بر شواهد و قراین تاریخی بررسی کرده و کوشیده است قوتها و ضعفهای هر یک از روایات را نشان دهد.
کتاب «ارزیابی اخبار و قضاوت های امیرالمومنین علی(ع)» با شمارگان یک هزار و 400 نسخه، در 344 صفحه و به بهای یکصد هزار ریال از سوی دفتر نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نخستین چاپ خود در سال 1392 را تجربه کرده است.
نظر شما