شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۰
جشنواره شعر فجر به نقد و تحلیل علمی سروده‌ها اهتمام ورزد/ ضرورت تعامل میان شعر فارسی با شعر دیگر ملت‌ها

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر با بیان این‌که شناخت شعر سایر ملت‌ها، یگانگی، سرآمدی و والایی شعر فارسی را بیش از پیش آشکار می‌کند گفت: جشنواره شعر فجر باید میان شعر فارسی و شعر دیگر ملت‌ها تعامل برقرار کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر دقایقی پیش با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، علی مرادخانی، معاون هنری وزیر ارشاد، اسماعیل امینی، دبیر علمی جشنواره و مهدی قزلی، دبیر اجرایی جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.

وزیر ارشاد در این مراسم گفت: شعر، رکن وسیع و ستون فقرات فرهنگ است. رازبانان فرهنگ این مرز و بوم عصاره آرمان و ایمان ما را در قالب شعر بیان کردند.

مقام عالی وزارت ارشاد ادامه داد: شعر عرصه راستی و انصاف است و پاسداشت شعر، پاسداست حکمت و حریت به حساب می‌آید. ما وارث تاریخی هستیم که از قرن چهارم تا اواخر قرن هشتم هجری، شاعرانش پیشگامان اندیشه، حکمت و عرفان بوده‌اند. شعر هدهدی ست که شاعر و مخاطب را به سر منزل می‌برد؛ شاعری که به این مقام می‎‌رسد در فهم هستی پیشاهنگ خلق است.

جنتی اظهار کرد: شاعران فاتحان فضیلت و صاحبان حریم حقیقت‌اند؛ آنها رهپویان سلوک اقامتند؛ لبریزند از انتظار و حکمت و حیاء و شرف. شاعران خنیاگران بزم بزرگی‌اند که از بیت بیت اشعارشان گوهران عقیقه، نگین انگشتر بشری شدند.

جنتی بیان کرد: هر شاعری چشم به حقیقت جهان گشود و جهان را با کلید زبان گشود. شاعران فارسی‌گو مرتبتی بی‌مثال در جهان دارند، چراکه فراتر از الفبا، عناصر سازنده را به نظم کشیده‌اند. شعر فارسی مظهر توازن بیان، اندیشه، عاطفه و خیال است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: اگر فلسفه هسته خردورزی است، اگر اخلاق نسخه سعادت است، اگر تاریخ سرگذشت آدمی است و اگر جامعه‌شناسی آزمایشگاه بشری است، شعر عصاره این همه را به کمال در خود دارد. چراکه هم با تلطیف و احساسات، الطاف الهی را به ما متذکر می‌شوند و هم تصویر فردیت و آیینه اجتماع ماست.
 
وی با بیان این‌که شعر در روان خودآگاه و انگیزه‌های فردی ما اثرگذار است گفت: جز شعر هیچ پدیده دیگری نمی‌تواند زبان را به شایستگی صیانت کند و به نسل‌های آتی بسپارد. شعر فارسی در فراز و نشیب سالیان خود، یادها و یادگارهای زیادی به همراه دارد. روزی که شاعران این مرز و بوم به پیام امام خمینی (ره) از خواب غفلت برخاستند تجلی جدیدی در افق دید اهالی فرهنگ دیده شد؛ شعر فارسی به مدد انقلاب اسلامی مددی تازه یافت. ظهور شاعران جدید، شعر ما را به عرصه بلند و رنگارنگ و سرشار از نوگرایی رساند.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش گفت: شاعران دوران انقلاب در اصل و آیین خودی سهیم شدند. شعر فارسی اعتقادشان شد. شعر فارسی در انحصار اقشار و طبقه خاصی نبود بلکه شعر فارسی را همگان ارج می‌نهادند تا جلوه‌ عشق و نفرت و آرمان و هرمان خود را در آن ببینند.
 
جنتی عنوان کرد: شعر امروز ایران جایگاه تفنن چند نفره نیست بلکه  آیین‌ها و امیدهای آحاد مردم ما است. شعر امروز ایران تنها عرصه نشان دادن قدرت بیان شاعران نیست بلکه طلایه‌دار عزت و کمال انسانی، آزادگی و آزاداندیشی و نوگرایی و پویایی است. شعر فارسی ایران تکرار گذشته نیست، نگاه آن به انسان و جهان به کلی تازه است و طپش امیدبخش دارد.
 
وی توضیح داد: عبارت «به کجا چنین شتابان» محمدرضا شفیعی کدکنی و عبارت «ناگهان چقدر زود دیر می‌شود» قیصر امین‌پور که هنوز زبانزد عام و خاص است، حضور شعر این بزرگواران در ذهن جامعه امروز و عمق نفوذ آنها در سیر تاریخ و اجتماع را نشان می‌دهد. ویژگی دیگر شعر کنونی ایران، چندسرایی و کثرت‌گرایی است. 
 
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: آن‌چه  تاکنون در مقام داوری به شعر انقلاب عرضه شده است، یا رد کمال یا تأیید مطلق بوده است؛ رسانه‌ها و دانشگاه‌ها کمتر به نقد و تحلیل علمی آن همت گماشته‌اند. جشنواره شعر فجر فرصت مغتنمی است تا با عرضه داوری‌های به‌حق، سروده‌ها را به نقد بکشند تا ضامن پویایی و شکوفایی آن شوند.
 
جنتی با بیان این‌که ما باید در اشعار سایر ملت‌ها تدبر کنیم، عنوان کرد: با شناخت شعر سایر ملت‌ها، یگانگی و سرآمدی شعر فارسی بیش از پیش آشکار می‌شود و افراد را به پاسداشت آن ملزم می‌کند. بنابراین، جشنواره شعر فجر باید زمینه تعامل میان شعر فارسی با شعر دیگر ملت‌ها را فراهم کند. امیدواریم این جشنواره در دوره‌های بعدی به این مقام توفیق یابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها