گام به گام با نوروز و کتابهای جاذبههای گردشگری ایران
طبیعت بکر چهار محال بختیاری؛ قلب تپنده توریسم ایران
چهارمحال بختیاری نام هشتمین استان معرفیشده «مجموعه کتابهای گردشگری استانهای کشور» است که جاذبههای گردشگری آن، از مكانهای منحصر به فرد طبیعت ایران محسوب میشود.
استان چهارمحال بختیاری دارای مكانهای منحصر به فرد است كه بسیاری از آنها برای غیر استانیها شناخته شده نیست؛ دیاری پوشیده از روستاها، مزارع کشاورزی، مراتع دامپروری چشمنواز و جنگلهای بسیار زیبای بلوط که بازی رنگها در آن چشم هر بینندهای را مسحور میکند و آن را مبدل به رویاییترین مناظر بکر جنوب غرب کشور کرده و لحظات شیرین و به یاد ماندنی را در خاطر گردشگران داخلی و خارجی حک میکند.
در کتاب «چهارمحال بختیاری» آمده است: «طبق اسناد موجود، چهار محال حداقل از قرن ششم هجری قمری بدین نام شهرت داشته و دلیل آن نیز وجود محال اربعه لار (رار)، کیار، میزدَج و گندمان بوده است. بختیاریها به 2 ایل هفتلنگ و چهارلنگ تقسیم میشوند که در مورد این تقسیمبندی نیز دلایل مختلفی از جمله چگونگی بستن مالیات و انشعابات عشیرهای براساس زاد و ولد ذکر کردهاند.»
قابل لمسترین زندگی عشایری در چهارمحال بختیاری
«تقریبا در تمامی استانهای ایران، زندگی عشایری با ییلاق و قشلاق و سایر ویژگیهای آن جریان دارد. ولی شاید در این استان این نوع زندگی بیش از سایر استانها مشهود باشد، چراکه بیشتر ساکنان آن را اقوامی تشکیل دادهاند که به شیوه عشایری زندگی میکنند. ایل بختیاری (از طوایف پارسی) عشایر اصلی استان هستند که در ییلاق به غرب این استان میروند و قشلاق آنها نیز نواحی کوهستانی استان خوزستان است. آنها قبل از عید محل چادرهای خود را تغییر میدهند و در محلی سبز و خرم مستقر میشوند که دارای آب کافی نیز باشد. بختیاریها شب عید در چادرهای خود میمانند، ولی روز اول عید با لباسهای مخصوص، کلاههای لری خود را کج به سر میگذارند و به دید و بازدید میپردازند. روز سیزدهم فروردین نیز از گلهای صحرایی تاجی درست میکنند و بر روی مشکهای دوغ میگذارند. همچنین این قوم معتقدند لباس سیاه عزا را حتما باید پیش از نوروز از تن درآورد، زیرا در غیر این صورت باروری، نعمت و برکت از طایفه میرود.» (صفحه 9)
کباب بختیاری؛ خوراکی محبوب در بین گردشگران منطقه
«تقریبا همه انواع خوراکها در این استان طبخ میشود ولی متداولترین غذا انواع کباب گوشت است که نوعی خاص از آن به کباب بختیاری مشهور است. این کباب که در بین گردشگران منطقه محبوبیت فراوانی دارد از فیله گوسفند، سینه مرغ، فلفل دلمهای، پیاز، روغن زیتون، پودر سیر و زعفران تهیه میشود. نانهای سنتی مانند فتیر (پتیر) و کاکولی (آرد، شیره انگور، خشکبار و گلرنگ) نیز سفرههای مردم استان را زینت میبخشند.»
مشخصات عمومی این استان شامل جمعیت، مساحت، اطلاعات آبوهوایی، پیشینه تاریخی و معرفی جاذبههای گردشگری آن، از دیگر مطالبی هستند که در این کتاب گنجانده شده است.
چاپ نخست کتاب «چهارمحال بختیاری» تالیف مژگان سبزیان در 14 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 10 هزار تومان از سوی انتشارات کامل چاپ و منتشر شده است.
نظر شما