چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۱
مدیر نشر ثالث: اجرای فیپای کامل در چاپ مجدد کتاب غیر واقعی است/ کار 48 ساعته، 20 روز طول می‌کشد

محمدعلی جعفریه، مدیر نشر ثالث در واکنش به تحول طرح فیپا و جایگزینی «فیپای مختصر» با «فیپای کامل» گفت: فیپایی که قرار بود ظرف مدت 48 ساعت برای کتاب‌ها صادر شود بیش از بیست روز طول می‌کشد و ادعای کتابخانه ملی برای درج فیپای کامل در چاپ‌های بعدی کتاب غیر حقیقی است.

محمدعلی جعفریه، مدیر نشر ثالث در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایرن (ایبنا) درباره تحول طرح فیپا و جایگزینی «فیپای مختصر» به‌جای «فیپای کامل» از سوی کتابخانه ملی گفت: تصور ما از ارائه فیپا بعد از ریاست فعلی کتابخانه ملی بسیار روشن و شفاف بود، اما متاسفانه این طرح و اطناب بیش از اندازه ارائه فیپا از مدت 48 ساعت تا بیش از بیست روز قابل اغماض نیست.
 
جعفریه با تاکید بر مشکلات پیش آمده در ارائه فیپا از سوی کتابخانه ملی گفت: برخی کتاب‌هایی که از سوی نشر ما (ثالث) برای اخذ فیپا به کتابخانه ارسال شده فراموش شده است و به نظر می‌رسد کتابخانه ملی فراموش کرده است که ناشران برای چاپ کتاب‌های خود برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری می‌کنند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره درج کامل فیپا در نوبت بعدی چاپ کتاب‌ها از سوی کتابخانه ملی گفت: این ادعا کذب محض است زیرا ناشران برای چاپ مجدد کتاب خود هیچ اقدام قانونی دیگری انجام نمی‌دهند و با همان فیپا و مجوز صادر شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کتاب را به چاپ‌های بعدی می‌رسانند.

جعفریه تاکید کرد: به جرات می‌توانم بگویم 99 درصد کتاب‌ها با همان فیپای قبلی به چاپ می‌رسند و این ادعای کتابخانه ملی که در چاپ بعدی فیپای کامل چاپ می‌شود به نظر کذب و نادرست است.

جعفریه ادامه داد: «فیپا» یکی از اقدامات رایجی است که کتابخانه ملی باید در اختیار ناشران قرار بدهد، این‌که این اقدام  را به صورت نیمه‌کاره انجام می‌دهد چندان قابل توجیه نیست. البته این را هم باید بگویم که این طرح «فیپای ناقص» را هم در مدت زمان معقول به انجام نمی‌رساند و بسیاری از کتاب‌ها فراموش می‌شوند.

مدیر نشر ثالث ادامه داد: کتابخانه ملی اگر قادر به انجام این طرح نیست، نوشتن فیپا را به خود ناشران واگذار کند و کلاس آموزشی برای فیپا‌نویسی برگزار کند تا ارائه فیپا برای کتاب‌ها در مدت زمان طولانی انجام نشود و برخی کتاب‌ها نیز فراموش نشوند.

«فیپا» یا همان شناسنامه کتاب شامل اطلاعات کتابشناختی لازم برای شناسایی و بازیابی یک کتاب براساس استانداردهای بین‌المللی قبل از انتشار است و معمولا این اطلاعات در صفحه نخست کتاب درج می‌شود. در خواست فیپا جزو نخستین اقداماتی است که ناشر برای اخذ مجوز کتاب خود به انجام می‌رساند و برای دریافت آن به کتابخانه ملی مراجعه می‌کند.

دراین باره بخوانید:
- مدیر انتشارات معین: «فیپای مختصر» سندیت کتاب را از بین می‌برد/ برای درج فیپای کامل، امید به چاپ‌ مجدد کتاب نیست (اینجا)
- علی‌اکبر اشعری: روش کتابخانه ملی برای صدور فیپا نامناسب‌ است/ استانداردهای کتابداری را زیر سوال نبریم (اینجا)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها