پنجشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۷
میرحسینی: انتظار کتابداران از کتابخانه ملی ارائه سطح سوم فهرست نویسی است/ «فیپای مختصر» حتی بصورت مقطعی هم قابل قبول نیست

زهره میرحسینی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، درباره طرح «فیپای مختصر» گفت: کتابخانه ملی در کشور ما و در تمام کشورهای دنیا به عنوان کتابخانه مادر و مرکز ارائه خدمات تخصصی کتابداری مطرح است و اجرای طرح «فیپای مختصر» از سوی چنین مرکزی حتی بصورت مقطعی هم قابل قبول نیست و انتظار ما کتابداران از این مرکز ارائه سطح سوم فهرست نویسی یعنی فهرست نویسی کامل است.

دکتر زهره میرحسینی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در واکنش به اجرای طرح «فیپای مختصر» اظهار کرد: با توجه به اینکه بسیاری از کتابخانه‌های کشور در مناطق مختلف فاقد کتابدار متخصص هستند و اختصاص موضوع و رده‌بندی، فهرست نویسی و کارهای تخصصی حوزه کتابداری و اطلاع‌رسانی، از توانایی این نیروها خارج است، یکی از وظایف کتابخانه‌های ملی تسهیل امور تخصص کتابداری برای این کتابداران و کتابخانه‌ها است.

وی افزود: ما در علوم کتابداری سه سطح فهرست نویسی را داریم که کتابخانه ملی بر اساس اهداف خود طرح «فیپای مختصر» را ارائه کرده که تنها سطح اول فهرست نویسی را که ساده‌ترین سطح آن است ارائه می‌دهد.

عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال گفت: کتابخانه ملی شاید بر اساس شرایط خاص خود و برای رضایت ناشران این فیپای مختصر را بصورت مقطعی ارائه کرده تا از زمان طولانی ارائه فیپا با آنها بکاهد، اما باید سایر حوزه‌هایی را هم که متأثر از این طرح هستند درنظر گرفت.

این متخصص علوم کتابداری با اشاره به وظایف کتابخانه ملی ادامه داد: کتابخانه ملی در کشور ما و در تمام کشورهای دنیا به عنوان کتابخانه مادر و مرکز ارائه خدمات تخصصی کتابداری مطرح است و اجرای طرح «فیپای مختصر» از سوی چنین مرکزی حتی بصورت مقطعی هم قابل قبول نیست و انتظار ما کتابداران از این مرکز ارائه سطح سوم فهرست نویسی یعنی فهرست نویسی کامل است.

میرحسینی درباره تبعات منفی طرح «فیپای مختصر» گفت: همانطور که اشاره کردم وجود تعداد زیاد کتابخانه‌ها در سراسر کشور و حتی نقاط دور افتاده که بسیاری از آنها از کتابداران متخصص و حتی خدمات اینترنتی بی‌بهره‌اند، اجرای طرح «فیپای مختصر» را با تبعات منفی بسیاری همراه خواهد کرد.

وی ادامه داد: اگر تمام کتابخانه‌های ما دارای نیروهای متخصص در امر کتابداری بودند ممکن است برخی از مشکلات این طرح مانند نبودیکپارچگی در اختصاص موضوع و نظایر آن پوشیده شود، اما در آن صورت هم وقت بسیاری از کتابداران در سراسر کشور صرف پرداختن به مسائل فنی کتابداری می‌شد.

میرحسینی در پایان تصریح کرد: تسریع در ارائه فیپا به ناشران نباید ارائه خدمات در کتابخانه‌ها را مختل کند. چراکه ارائه یک طرح جدید باید از زوایای گوناگون و از جنبه‌های مختلف دارای صرفه و توجیه باشد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها