«جشن و موسیقی در فرهنگهای شهری ایرانی» نوشته ساسان فاطمی، موسیقیشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران از سوی موسسه فرهنگی و هنری ماهور منتشر شد. در این کتاب انواع موسیقیهای مختص به جشنهای سنتی مردمان شهرنشین ایرانی، بررسی و تحلیل شده است.
وی افزود: کتاب حاوی دو بخش کلی است. در بخش نخست با عنوان کلی «موسیقی و موسیقیدانان جشنهای سنتی شهری در ایران»، بیشتر به پیشینه موسیقیهای جشن در شهر تهران پرداخته شده است. یکی از مهمترین این موسیقیها «موسیقی مطربی» است که در نمایشهای روحوضی نواخته میشد.
این عضو هیات علمی دانشکده موسیقی دانشگاه تهران در توضیح بیشتر مباحث بخش نخست کتاب گفت: من در این بخش در پنج فصل به تحقیق درباره پیشینه این موسیقی در ایران پرداخته و تاریخ تحولات آن را از ابتدای پیداییاش در دوران صفویه و تا دوران طلاییاش در زمان پهلوی دوم بررسی کردم. تحول موسیقی مطربی در زمان پهلوی دوم، در کافهها رخ داد و در واقع موسیقی کافهای شکل تکامل یافتهتر موسیقی مطربی است.
فاطمی همچنین درباره بخش دوم کتاب گفت: در بخش دوم کتاب نیز در چهار فصل به جشن و موسیقی در فرهنگ شهری برونمرزی ایران پرداخته شده است. من برای نگارش این بخش به شهرهای بخارا، سمرقند، دوشنبه و باکو رفته و بر انواع موسیقیهای جشن در این شهرها مطالعه کردم. یکی از جالبترین انواع موسیقی که در این بخش معرفی و تحلیل شده، موسیقی جشن در کشور آذربایجان با نام «میخانه» است.
«جشن و موسیقی در فرهنگهای شهری ایرانی» نوشته ساسان فاطمی با شمارگان دو هزار و 200 نسخه، 400 صفحه و بهای 24 هزار تومان از سوی موسسه فرهنگی و هنری ماهور روانه کتابفروشیها شده است. برای مطالعه فایل pdf صفحات نخستین این کتاب به این نشانی بروید.
درباره ساسان فاطمی
ساسان فاطمی دارای مدرک دکتری اتنوموزیکولوژی (قومموسیقیشناسی) از دانشگاه پاریس است و هماکنون به عنوان عضو هیات علمی و دانشیار دانشکده موسیقی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران به تدریس اشتغال دارد.
«موسیقی و زندگی موسیقایی مازندران: مساله تغییرات»، «پيدايش موسيقی مردمپسند در ايران: تاملی بر مفاهيم كلاسيک، مردمی، مردم پسند»، «ریتم کودکانه در ایران، پژوهشی پیرامون وزن شعر عامیانه فارسی» و ترجمه کتاب «رساله در بيان موسيقی شرقی و مقايسه آن با موسيقی اروپايی» نوشته شارل فنتن، از جمله کتابهای منتشر شده فاطمی است.
نظر شما