چهارشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۰
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران: ایجاد عدالت فضایی و مدیریت دانش از سیاست‌های دانشگاه است

علی‌اصغر پورعزت،‌ رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران، با اشاره به سیاست‌های مدیریت جدید کتابخانه دانشگاه تهران گفت: ایجاد عدالت فضایی و مدیریت دانش را دنبال می‌کنیم.

دکتر علی‌اصغر پورعزت،‌ رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره کارکر‌د‌های اصلی کتابخانه دانشگاهی اظهار کرد: ایجاد فضایی برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز دانشجویان و اعضای هیأت علمی،‌ ترویج شیوه و آسان‌سازی مطالعه و مهم‌تر از همه هدایت مخاطب به فرهنگ دانش‌اندوزی و معنویت همراه با ترویج این دو اصل، از مهم‌ترین کارکردهای کتابخانه دانشگاهی است.
 
وی افزود: تمرکز بر تعیین ساعات مناسب کار کتابخانه، تعداد منابع و میزان مراجعه در عملکرد بهتر کتابخانه دانشگاهی و تحقق این سه هدف، بسیار بااهمیت است.

کتابخانه، زمینه را برای توسعه دانش فراهم می‌کند
پور‌عزت ادامه داد: کتابخانه در واقع، فضای توسعه نرم‌افزاری دانشگاه است. به عبارتی دیگر کتابخانه به‌عنوان بافت فکری توسعه نظری، زمینه را برای توسعه دانش فراهم می‌کند.
 
عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، درباره تأثیر ارتباط کتابخانه‌های‌ دانشگاه‌های ایران با سایر کتابخانه‌های دنیا گفت: کتابخانه دانشگاه تهران با برخی دانشگاه‌های دیگر در ارتباط است که به دنبال این ارتباط، بازدید‌هایی نیز از دانشگاه صورت می‌گیرد، البته از طریق غیرمستقیم مانند بررسی و مطالعه نشریات نیز این تعامل ایجاد می‌شود. به‌عنوان مثال، آشنایی با سبک‌های اداره کتابخانه یکی از نمونه‌های بهره‌مندی از نشریات دانشگاهی است.    
 
نتایج مثبت تعامل با دانشگاه‌های دنیا
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاهد تهران تصریح کرد: تعامل با دانشگاه‌های دیگر کشور‌ها در بخش کتابخانه سه نتیجه به ‌دنبال دارد: انتقال دانش در علوم مختلف، انتقال دانش در قلمرو کتابداری و توسعه آن که در کسب تجربه خلاصه می‌‌شود. اصلاح روش‌های اداره کتابخانه‌ای با تبادل تجربیات نیز از جمله نتایج تعامل کتابخانه‌های دانشگاهی است.  
 
وی در ادامه درباره ارتباط کتابخانه دانشگاه تهران با ناشران خارجی افزود: برقراری این ارتباط گاهی مواقع از طریق واسطه صورت می‌گیرد. واسطه نیز با هدف کسب سود بیشتر قیمت‌های بالایی را اعلام می‌کند که البته با هماهنگی ناشر صورت می‌گیرد، بنابراین مجبور به برقراری ارتباط مستقیم با ناشر هستیم. چنین ارتباطی نیز نیازمند صرف هزینه‌های بسیار گزاف است. هزینه‌هایی که با بودجه یکسال کتابخانه دانشگاه، برابری می‌کند. به‌طور طبیعی امکان چنین ارتباطی وجود ندارد. کنسرسیوم ارتباط با ناشران و پایگاه‌های علمی زیرنظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف سرشکن کردن قیمت‌ها تشکیل شده است که دانشگاه‌ها برای تأمین منابع خود از این طریق اقدام می‌کنند.    
 
دسترسی آسان‌تر به منابع کتابخانه
پورعزت، درباره راهکار‌‌های تقویت ارتباط مخاطب با کتابخانه‌ها اظهار کرد: با توجه به گسترش زندگی آپارتمانی و محدود شدن فضای مطالعه، کتابخانه‌ها موجب ایجاد عدالت فضایی می‌شوند و به‌عبارتی دیگر، کتابخانه‌ها به هر فرد فضایی کافی برای رشد را فراهم می‌کنند.
 
نویسنده کتاب «مدیریت ایران، کشورداری الکترونیک» در ادامه گفت: افزایش ساعت حضور و دسترسی آسان‌تر به منابع کتابخانه، از برنامه‌های سال جدید کتابخانه دانشگاه تهران است. علاوه بر ارائه انواع خدمات کتابخانه‌ای، تمرکز بر حوزه‌های مدیریت دانش یعنی به اشتراک‌گذاری اطلاعات، از جمله سیاست‌های مدیریت جدید کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران است.

مروری بر پرونده
مدیر کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف، معتقد است که اصلی‌ترین رسالت کتابخانه‌های تخصصی دانشگاهی، تامین منابع علمی مورد نیاز برای اعضای کتابخانه است و می‌توان گفت کتابخانه‌های تخصصی کشورمان کم و بیش در انجام این وظیفه موفق بوده‌اند. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر حمید مهدیقلی را اینجـــــا بخوانید.

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهراء‌ (س) با اشاره به رسالت اصلی کتابخانه‌های دانشگاهی گفت: آسان‌سازی دسترسی به منابع به‌روز، از مهم‌ترین رسالت‌های کتابخانه‌های دانشگاهی است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر حسن کیانی را اینجــــــا بخوانید. 

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که امروزه کتابخانه خوب، کتابخانه‌ای است که بیشترین دسترسی به منابع گوناگون را داشته باشد و ایجاد کتابخانه دیجیتال این امکان را فراهم کرده است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر سیدمهدی طاهری را اینجــــــا بخوانید.

رئیس کتا‌بخانه و مرکز اسناد دانشگاه شهید بهشتی، ضمن تشریح ویژگی‌های کتابخانه تخصصی، درباره تحریم‌های غرب علیه کشور‌مان در حوزه علم گفت: وضع تحریم‌های علمی علیه کشور‌مان از سوی غرب، با اعتقاد آنها به جریان آزاد علمی در تضاد است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر فریدزاده را اینجــــــا بخوانید.

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، ضمن تأکید بر تخصیص بودجه از سوی وزارت‌علوم برای تآمین منابع کتابخانه‌ای گفت: پیگیر عضویت در طرح «غدیر» هستیم. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر حسین رنگ‌آور را اینجــــــا بخوانید.

رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این‌که کتابخانه، گذرگاه اطلاعات دانشگاهی است گفت: جسارت متولیان اداره کتابخانه دانشگاه‌های مطرح دنیا در بهره‌گیری از فناوری‌های نوین بسیار بالاست. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر  زهره عباسی را اینجــــــا خوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها