دوشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۴
رئیس کتابخانه دانشگاه امیرکبیر: کتابخانه‌های دانشگاهی را با معیار‌های جهانی اداره کنیم

فرزین ذکایی، رئیس کتابخانه و مرکز اسناد علمی دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر، با اشاره به کارکرد‌های کتابخانه دانشگاهی گفت: با مقایسه کتابخانه‌های دانشگاهی خود با کتابخانه‌های دانشگاهی معتبر دنیا، کتابخانه را با معیار‌های جهانی اداره کنیم.

دکتر ذکایی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره مشخصه‌‌های کتابخانه دانشگاهی اظهار کرد: پیش از فراگیری فناوری‌های نوین در حوزه نشر، کتابخانه‌های دانشگاهی بیشتر در قالب‌های سنتی یعنی امانت کتاب‌‌های چاپی به ارائه خدمات می‌پرداختند. این در حالی است که بعد از ورود فناوری‌‌های نوین مانند اینترنت به‌نظر می‌‌رسد شیوه عمل کتابخانه‌های دانشگاهی باید تغییر کند.
 
لزوم اطلاع‌‌رسانی پژوهشی در کتابخانه‌‌ها

رئیس کتابخانه و مرکز اسناد علمی دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر با تأکید بر بهره‌گیری کتابخانه‌‌ها از دستاورد‌های نوین در حوزه اطلاع‌رسانی افزود:‌ امروزه عملکرد کتابخانه‌ها باید براساس اطلاع‌رسانی پژوهشی تعریف شود و مقوله تولید خدمات علمی و فناوری به‌عنوان یکی از اهداف کتابخانه‌های دانشگاهی مطرح شود.
 
ذکایی در ادامه گفت: ارائه کتاب‌های الکترونیک به یکی از برنامه‌های کتابخانه‌های دانشگاهی تبدیل شده است، بنابراین وضعیت کتابخانه‌ها باید براساس تعامل با مراکز مختلف علمی و پژوهشی اعم از کتابخانه‌ دانشگاه‌های مختلف و مراکز تخصصی برنامه‌ریزی شود. یکی از اهداف تعامل، نیل به هدف اصلی یعنی تولید علم است؛ البته نباید فراموش کرد که کارکرد سنتی کتابخانه‌ها همچنان ادامه دارد.

بهره‌گیری از دانش و دستاورد‌های علمی دانشگاه‌های خارجی
رئیس کتابخانه و مرکز اسناد علمی دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر درباره ارتباط با دانشگاه‌های خارجی عنوان کرد: همکاری با دانشگاه‌های خارجی، بیشتر با هدف بهره‌گیری ما از دانش و دستاورد‌های علمی آنها صورت می‌گیرد، اما ادامه همکاری و ارتباط با دانشگاه‌های خارجی، بعد از  گران شدن ارز، دریافت کتاب و مقاله با مشکلاتی رو‌به‌رو شد. حجم بودجه خرید کتاب و مقاله برای دانشگاه بسیار سنگین است.
 
وی گفت: دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر ارتباط مستمری با دانشگاه‌های خارجی نداشته است. استفاده از تجربیات و سازو‌کار‌های اداره کتابخانه دانشگاهی در سطح بین‌الملل در اداره بهتر کتابخانه دانشگاهی کشورمان مؤثر است. اداره کتابخانه دانشگاهی را باید با معیار‌های جهانی مقایسه کنیم.  
 
کتابخانه نهادی جذاب برای صنعت
ذکایی در تشریح دیگر کارکردهای کتابخانه دانشگاهی افزود: کتابخانه‌‌های دانشگاهی، به دلیل داشتن داده‌های مختلف علمی، مراکز جذابی برای نهاد‌های صنعتی هستند، چراکه کتابخانه‌ها مرکز ذخیره‌سازی اسناد و داده‌ها هستند. البته ارتباط با صنعت از سوی دانشگاه موضوعی دو طرفه است، چراکه دانشجویان می‌توانند از این طریق دانسته‌های خود را در میدان عمل پیاده‌سازی کنند.
 
رئیس کتابخانه دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره عضویت این دانشگاه در طرح‌ «غدیر» ادامه داد: دانشگاه امیر کبیر در طرح «غدیر» عضویت دارد، اما به‌نظر می‌رسد در چند سال گذشته به دلیل وجود تنوع در دریافت کتاب، این طرح مانند سابق فعال نیست، اما همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.
 
وی درباره تأثیر عملکرد کتابخانه‌‌های دانشگاهی در ارتقاء رتبه علمی آنها نیز گفت: یکی از معیار‌های ارتقاء جایگاه علمی دانشگاه‌ها در سطح  بین‌‌الملل، وب‌سایت‌ انگلیسی دانشگاه است. اگر وب‌سایت یک دانشگاه که یکی از بخش‌های مهم کتابخانه است، به‌روز و جامع  باشد، به‌‌طور قطع در ارتقاء رتبه علمی آن نیز مؤثر است. علاوه بر این، نحوه ‌اطلاع‌رسانی بخش پژوهشی دانشگاه از طریق کتابخانه صورت می‌گیرد.
 

مروری بر پرونده
مدیر کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف، معتقد است که اصلی‌ترین رسالت کتابخانه‌های تخصصی دانشگاهی، تامین منابع علمی مورد نیاز برای اعضای کتابخانه است و می‌توان گفت کتابخانه‌های تخصصی کشورمان کم و بیش در انجام این وظیفه موفق بوده‌اند. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر حمید مهدیقلی را اینجـــــا بخوانید.

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهراء‌ (س) با اشاره به رسالت اصلی کتابخانه‌های دانشگاهی گفت: آسان‌سازی دسترسی به منابع به‌روز، از مهم‌ترین رسالت‌های کتابخانه‌های دانشگاهی است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر حسن کیانی را اینجـــــا بخوانید. 

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که امروزه کتابخانه خوب، کتابخانه‌ای است که بیشترین دسترسی به منابع گوناگون را داشته باشد و ایجاد کتابخانه دیجیتال این امکان را فراهم کرده است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر سیدمهدی طاهری را اینجــــــا بخوانید.

رئیس کتا‌بخانه و مرکز اسناد دانشگاه شهید بهشتی، ضمن تشریح ویژگی‌های کتابخانه تخصصی، درباره تحریم‌های غرب علیه کشور‌مان در حوزه علم گفت: وضع تحریم‌های علمی علیه کشور‌مان از سوی غرب، با اعتقاد آنها به جریان آزاد علمی در تضاد است. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر فریدزاده را اینجــــــابخوانید.

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، ضمن تأکید بر تخصیص بودجه از سوی وزارت‌علوم برای تآمین منابع کتابخانه‌ای گفت: پیگیر عضویت در طرح «غدیر» هستیم. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر حسین رنگ‌آور را اینجــــــا بخوانید.

رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این‌که کتابخانه، گذرگاه اطلاعات دانشگاهی است گفت: جسارت متولیان اداره کتابخانه دانشگاه‌های مطرح دنیا در بهره‌گیری از فناوری‌های نوین بسیار بالاست. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر زهره عباسی را اینجــــــا بخوانید.

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران، با اشاره به سیاست‌های مدیریت جدید کتابخانه دانشگاه تهران گفت: ایجاد عدالت فضایی و مدیریت دانش را دنبال می‌کنیم. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر علی‌اصغر پور عزت را  اینجـــــــا بخوانید.  
 
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه‌ مرکزی دانشگاه سیستان و بلوچستان، با ارائه تعریفی از کتابخانه دانشگاهی گفت: عملکرد کتابخانه‌‌ها در ارتقاء رتبه جهانی دانشگاه‌ها مؤثرند. متن کامل گفت‌و‌گوی خبرنگار ایبنا با دکتر  حسن میش دوست را اینجــــــــا بخوانید.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها