مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران در همایش بزرگداشت امام موسی صدر در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ضمن اشاره به فعالیتهای امام موسی در لبنان گفت: یکی از بهترین و مهمترین منابع درباره شخصیت امام موسی صدر دستنوشتههای شهید مصطفی درباره ایشان است که در کتاب «لبنان» تدوین و منتشر شد.
شخصیت امامموسیصدر در آینه دستنوشتههای شهید چمران
مهدی چمران، برادر شهید مصطفی چمران در این همایش گفت: اگر میخواهید شخصیت امام موسی صدر را به درستی بشناسید، کتاب «لبنان» را بخوانید که از دستنوشتههای شهید مصطفی چمران درباره کشور لبنان و کارهای زیربنایی امام موسی صدر در این کشور، تهیه شده است.
وی افزود: در این نوشتهها شهید چمران سیاست اسرائیلی معمر قذافی ملعون را که امام موسی صدر را از ما گرفت و انقلاب اسلامی ایران و همچنین دیگر شیعیان جهان را از داشتن ایشان محروم کرد، به درستی افشا میکند. شهید چمران در بخشی از این دستنوشتهها تاکید کرده است که اگر امام موسی صدر مفقود نمیشد و حضور میداشت بدل به بازوی بنیانگذار انقلاب، حضرت امام خمینی (ره) در میان شیعیان غیرایرانی میشد.
مهدی چمران در ادامه درباره چگونگی یافتن این دستنوشتهها گفت: من به صورت کاملا اتفاقی به این یادداشتها برخورد کردم که در میان لوازم شهید چمران در هنرستان صنعتی در لبنان رها شده بود. به دلیل اینکه یادداشتها به زبان فارسی ــ و نه عربی ــ نوشته شده بود، کسی به آن توجه نمیکرد. در هر صورت ما از این یادداشتها کتاب «لبنان» را تدوین و منتشر کردیم.
رییس شورای شهر تهران در انتهای سخنرانی خود بخشی از دستنوشتههای شهید مصطفی چمران با عنوان وصیت به امام موسی صدر را برای حاضران در همایش قرائت کرد. بخشی از این یادداشتها به این شرح است: «وصيت می كنم به كسی كه او را بيش از حد دوست می دارم! به معبود من! به امام موسی صدر! كسی كه او را مظهر علی میدانم و او را وارث حسين میخوانم. كسی كه رمز طایفه شيعه و افتخار آن و نماينده هزار و 400 سال درد، غم، حرمان، مبارزه، سرسختی، حق طلبی و بالأخره شهادت است. آری به امام موسی وصيت میكنم …از اينكه به لبنان آمدم و پنج يا 6 سال با مشكلاتی سخت دست به گريبان بودهام، متأسف نيستم. از اينكه آمريكا را ترک گفتم، از اينكه دنيای لذات و راحت طلبی را پشت سر گذاشتم، از اينكه دنيای علم را فراموش كردم، از اينكه از همه زيباییها و خاطره زن عزيز و فرزندان دلبندم گذشتهام، متأسف نيستم... تو ای محبوب من، دنيايی جديد به من گشودی كه خدای بزرگ مرا بهتر و بيشتر آزمايش كند. تو به من مجال دادی تا پروانه شوم، تا بسوزم، تا نور برسانم، تا عشق بورزم... تو ای محبوب من رمز طايفه هستی و درد و رنج 1400 ساله را به دوش میكشی، اتهام و تهمت و هجوم و نفرين و ناسزای هزار و چهارصد سال را همچنان تحمل میکنی ...»
امام موسی صدر و مبارزه با مارکسیستها
دیگر سخنران این همایش، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی از سخنان خود گفت: امام موسی صدر یکی از شخصیتهای نادر حوزوی بود که هم از نظر فقه و اجتهاد و هم منظر سیاسی، انسانی پخته و دانشمند به شمار میرفت. با مهاجرت امام موسی صدر به کشور لبنان، تاریخ شیعیان این سرزمین به دو دوره قبل و بعد از ورود ایشان تقسیم میشود. من خود در سال 1354 به لبنان مسافرت کرده و از نزدیک در جریان فعالیتهای امام موسی صدر قرار گرفتم.
وی افزود: تا پیش از ورود امام موسی صدر به لبنان، شیعیان در این کشور، فقیرترین افراد را تشکیل میدادند و البته هیچ هویتی نداشتند. تاسیس مجلس اعلای شیعیان لبنان، آغاز هویت بخشیدن به شیعیان لبنانی بود. همچنین امام با تاسیس هنرستان صنعتی در شهر «صور» قدم مهمی در زمینه آموزش و اشتغال جوانان شیعه لبنانی برداشت.
جنتی در ادامه با اشاره به محبوبیت بالای امام موسی صدر در میان پیروان دیگر ادیان و فِرَق ساکن در کشور لبنان گفت: امام موسی صدر در میان مسیحیان و همچنین در میان مسلمانان اهل سنت لبنان، نیز محبوبیت بسیار زیادی داشت. همین مساله باعث شد تا مجلس اعلای شیعیان لبنان در بیروت، محل رفت و آمد تمام شخصیتهای علمی و فرهنگی کشور لبنان در همه مذاهب بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین اضافه کرد: در دوران جنگ داخلی لبنان، حزبهای مارکسیستی و حزب کمونیست لبنان، بسیاری از شیعیان را به خود جذب کردند. من خود در مواردی از این جوانان پرسیدم که چرا با وجودیکه شیعه هستند، جذب این حزبها شدهاند؟ این جوانان به من پاسخ دادند که این احزاب به آنها خوراک و پوشاک میدادند. بهعبارتی این اشخاص هیچ شناختی نسبت به کمونیسم و مارکسیسم نداشتند. امام موسی صدر در چنین شرایطی به لبنان رفت و این جوانها را نجات داد.
امام موسی صدر و توجه به انسان
مهدی فیروزان، خواهرزاده امام موسی صدر نیز در این همایش سخنرانی کرد. وی در بخشی از سخنان خود ضمن اشاره به دیدگاههای امام موسی صدر درباره انسان گفت: مهمترین ویژگی امام موسی صدر که او را از بسیاری از فقها و مصلحان و اندیشمندان متفاوت میکند، دیدگاههای او درباره انسان است.
وی افزود: کرامت ذاتی انسان مهمترین مساله در نزد امام موسی صدر اس و بر این اساس امام هرجا که میخواست حکم فقهی بدهد ابتدا به کرامت انسانی توجه داشت. انسان امام موسی صدر همان انسان آزادهای است که خداوند او را در کتاب خود به خوبی معرفی و توصیف کرده است.
مدیرعامل موسسه شهر کتاب در ادامه با اشاره به مبحث آزادی انسانی از منظر امام موسی صدر گفت: از نظر امام موسی صدر انسانی که کرامت دارد، آزاد است. امام موسی تفسیری از کلامالله مجید «قرآن» را نیز کار کرده که آن نیز تفسیری انسانی و اخلاقی و برای زندگی امروز است.
حمایت امام موسی صدر از هنرمندان
حجتالاسلام سیدمحمود دعایی، مدیر موسسه اطلاعات نیز در این همایش گفت: امام موسی صدر برای رفع محرومیت از شیعیان لبنان و رفاه آنها تلاش بسیاری کرد. دانشگاهها، موسسات آموزش عالی و بیمارستانهای مجهز تاسیس کرد. وی برای رفع محرومیت از شیعیان این منطقه حاضر بود همه کار بکند و حتی در این راه و برای جلب کمک با محمدرضا پهلوی نیز ملاقات کرد.
وی افزود: امام موسی صدر در مواقعی از هنرمندان نیز حمایت میکرد و به آنان احترام میگذاشت. در آن دوران دو خواننده مشور در جهان عرب فعالیت داشته و کار هنری میکردند: «امکلثوم» مصری و «نُهاد ودیع حداد» لبنانی با نام هنری فیروز. فیروز خواننده اشعار و موسیقیهای سنگین بود و به هیچ عنوان هم مشروبات الکلی و... مصرف نمیکرد.
دعایی همچنین اضافه کرد: فیروز در دورهای در حمایت از امام موسی صدر و همچنین پاسداشت آرمانهای فلسطینیان برنامه اجرا کرد. بهعبارتی نخستین برنامه هنری درباره فلسطین را این خواننده محبوب اجرا کرد. امام موسی در زمان اجرای این برنامه در لبنان نبود و بعدها ایشان را در مصر دید و بسیار او را تکریم کرد.
در این آیین همچنین کتاب «زندگینامه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی امام موسی صدر؛ مرجع دینی و موسس مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان» نیز در میان حاضران توزیع شد.
این کتاب که شامل مجموعه مقالاتی به قلم آیتالله سیدموسی شبیری زنجانی، آیتالله محمد واعظ زاده خراسانی، حجتالاسلام سیدهادی خسروشاهی، مهدی فیروزان، سید حورا صدر و... است، با شمارگان هزار نسخه، 276 صفحه و بهای 14 هزار تومان از سوی انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی روانه کتابفروشیها شده است.
نظر شما