دکتر رضا داوری، فیلسوف ایرانی، با جدیدترین اثر خود با عنوان «علم، اخلاق و سیاست» در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور مییابد.
این کتاب دربردارنده دوازده سرمقاله دکتر داوری است که پیش از این در نشریه فرهنگستان منتشر شده و با اضافهشدن یک مقدمه و یک خاتمه به این دوازده مقاله منتشر شده است.
رضا داوری اردکانی در بخشی از این کتاب به علل نامگذاری این کتاب با عنوان «علم، اخلاق و سیاست» اشاره کرده و مینویسد: «سه گانه علم، اخلاق و سیاست با هم نسبت یکسان ندارند. اگر علم و سیاست جدید را در باطن به هم پیوسته بدانیم و میانشان به ملازمت قائل باشیم، نمیدانیم در باب نسبت علم و اخلاق چه بگوئیم. زیرا این دو اگر در اعماق وجودشان نسبتی با هم داشته باشند، در ظاهر نه این مبتنی بر آن است و نه آن به این نیاز دارد؛ ربط و پیوند منطقی هم میانشان نیست. روشن ترین نسبت در این سه گانه نسبت اخلاق و سیاست است، سیاست جدید کاری به اخلاق ندارد. جمع سیاست و اخلاق را آسان نینگاریم.»
به نظر می رسد رساله حاضر را می توان آخرین تاملات فیلسوف فرهنگ در مباحث معطوف به علم و سیاست ارزیابی کرد. تاملاتی که گهگاه با مخالفتهایی نیز همراه شده است، اما همواره با گذشت زمان، حقانیت و علمانیت آن تاملات ثابت شده است.
داوری اردکانی در بخشی از مقدمهای که بر این کتاب نوشته است میگوید: « در کار گشایش راهی برای خروج از بنبست، لازم است که اوهام و داعیهها را در زمان و تاریخ سنجید. از آخرین دعویها و داعیهها حرفی نمیزنیم. زیرا تکلیفشان در آینده معلوم میشود. اما از دویست سال پیش که به تاریخ تجددمآبی نگاه میکنیم اگر آن را دوران غلبه وهم بدانیم چندان خطا نکردهایم.»
«سیاست درست چیست؟»، «عدل، عقل و اعتدال»، «پیشرفت و اخلاق»، «تاملی در سیاست علم و توسعه علمی»، «مهندسی و اخلاق» و «طرفداران سیاست های افراطی» از بخشهای کتاب فلیسوف فرهنگ است.
«علم، اخلاق و سیاست» با قیمت 22 هزار تومان، در 340 صفحه، از سوی انتشارات سخن منتشر شده است.
نظر شما