کتاب «نظریه سازی دینی در علوم اجتماعی» اثر حجت الاسلام حسین بستان (نجفی) در شانزدهمین همایش کتاب سال حوزه، در گروه علمی علوم اجتماعی به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.
این کتاب که با تكيه بر آموزههاي ديني و با رويكردي جامعهشناختي،به مدلي نظري راجع به خانواده پرداخته، ازسوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به چاپ رسیده است.
مبنای اصلی نویسنده در این اثر، الهامبخش بودن گزارههاي توصيفي و تجويزي متون اصلی اسلام از مدلها و نظريههايي تبييني يا به عبارتی، هنجاري در موضوعات مختلف اجتماعي است.تلاش صاحب اثر بر این بوده است که با تكيه بر آموزههاي ديني و با رويكردي جامعهشناختي، مدلي نظري راجع به خانواده ساخته و پرداخته شود؛ مدلی كه چارچوب تبيينی قابل قبولي از عوامل بيثباتي در خانوادۀ ایرانی در دوران معاصر ارائه میدهد و امكان پيشبيني و سياستگذاري در این باره را نيز فراهم ميكند.
بنابراین، میتوان دستاوردهای اصلی این كتاب را دو امر دانست:
- دستاورد عام روششناختی که عبارت است از: ارائه تصویری نسبتاً روشن از مبانی متاتئوریک و روش مدلسازي و نظریهسازی در علوم اجتماعی بر پایۀ متون دینی. این دستاورد، میتواند الگویی برای نظریهسازی و مدلسازي در شاخههای مختلف علوم اجتماعی پیشنهاد شود.
- دستاورد خاص جامعهشناسی خانواده که همان ساختن مدلي نظری، برگرفته از گزارههای متون دینی در بارۀ ثبات خانواده است. این دستاورد، از ظرفیت تبیین بيثباتي خانواده در دوران معاصر و به ویژه در جامعۀ ایران، برخوردار بوده و به عنوان يك الگو و چارچوب نظری رقيب، برابر نظریههای جامعهشناسی خانواده قابل ارائه است.
این مدل که «مدل نظری خانوادۀ با ثبات» نامیده شده است، علت اصلی بيثباتي خانواده را اختلال در تأمین نیازهای فطری همسران از جمله نیازهای معیشتی، جنسی، عاطفی و معنوی به ضمیمۀ کاهش وابستگی همسران به خانواده در تأمین نیازها معرفی میکند.
حجت الاسلام حسین بستان (نجفی) از دانش آموختگان حوزه، عضو هیأت علمی پژوهشکده حوزه و دانشگاه است که محورهای اصلی تألیف و تحقیق ایشان عبارتند از:
جامعه شناسی خانواده، جامعه شناسی جنسیت (مطالعات اجتماعی زنان)، فلسفه علوم اجتماعی و جامعه شناسی دین. در مورد محور نخست، کتاب «اسلام و جامعه شناسی خانواده» تدوین گردیده که آماده چاپ است. در مورد محور دوم، کتاب «نابرابری و ستم جنسی از دیدگاه اسلام و فمینیسم» که پایان نامه اصلاح شده ایشان است به تازگی منتشر گردیده و طرح «اسلام و جنسیت» نیز هم اکنون در حال انجام است. در مورد سوم مقالاتی نوشته شده و در دو طرح به نام های «علم و علم دینی» و «روش استفاده از متون دینی در علوم اجتماعی» مشارکت داشته. در مورد محور چهارم نیز کتابی را با عنوان «وبر و اسلام» با همکاری برخی دیگر به فارسی ترجمه کرده و ایشان پاورقی های توضیحی و انتقادی این کتاب را تدوین کرده است.
نظر شما