نشست «بررسی جایزه جلال» برگزار شد
قزلی: جایزه جلال مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است/برگزاری این جایزه به قانون تبدیل شده
مهدی قزلی در نشست «بررسی جایزه جلال آلاحمد» گفت: اساسنامه جایزه جلال آلاحمد در واقع مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را دارد و قانون است. درست مثل مصوبات مجلس شورای اسلامی که قانون است و باید انجام شود. برگزاری این جایزه به قانون تبدیل شده و اجرای قانون هم بر عهده معاونت فرهنگی وزارت ارشاد است.
وی افزود: آنچه از جایزه جلال داریم همین اساسنامه است که از آن به عنوان پاسداشت زبان و ادبیات فارسی و تجلیل از شخصیت جلال آلاحمد و تقوت نگاه ملی و دینی در آثار تولید شده در حوزه ادبیات داستانی یاد شده است. اساسنامه جایزه این توضیح را هم میدهد که مستندنگاری و حوزه نقد را هم پوشش میدهد، یعنی آنچه مرحوم آلاحمد در آن کار کرده. یعنی هم داستان بلند و کوتاه و هم مستندنگاری و نقد. حتی زمان برگزاری این جایزه در اساسنامه مطرح است که باید در دوم آذر برگزار شود. امسال هم اختتامیه این جایزه در آذر ماه برپا شد.
عباسعلی وفایی نیز در این نشست گفت: جلال آلاحمد در میان چهرههای معاصر نامی برتر و چهرهای شناخته شده است تا جایی که در خاطر دارم رمان و تاریخ و نقد و مستندنگاری در این جایزه بررسی میشود. گرچه پایهگذاری این جایزه با نام جلال آلاحمد بوده ولی کار عمدهاش تشویق نویسندگان و آنهایی است که دست به قلم دارند. ضمن اینکه هر دولت نیز وظایفی بر عهده دارد و در حوزه فرهنگ برنامهریزیها متفاوتتر است. اگر اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار میکنند در حوزه فرهنگی رصد و بررسی آنها بر عهده دولت است و برای اینکه جایزه جلال بتواند در میان منتقدان و نویسندگان و مستندنگاران و تاریخنویسان جایگاهی پیدا کند و دانشجویان و دانشگاهیان نگاه ویژهای به آن داشته باشند باید تأثیرگذارتر و فراگیرتر کار کرد. در اساسنامه این جایزه نیز از لحاظ کیفی و کمی به طور مفصل به آن پرداخت شده است.
وی افزود: تفاوت جایزه جلال با دیگر جوایز دایره شمولش است. به همین خاطر به یاد دارم در دوره تدوین اساسنامه تنی چند از مورخان شناخته شده کشور مانند دکتر رسول جعفریان و آقای کاظمبیگی به دلیل تخصصی که در این حوزه داشتند به تشکیل آن اساسنامه اهتمام ورزیدند و در دوره وزارت صفارهرندی در وزارت ارشاد و معاونت محسن پرویز این اهتمام جدی گرفته شد و بسیاری از دانشگاهیان از آن استقبال کردند. جایزه جلال از جهات مختلف با دیگر جوایز تفاوتهای بارزی دارد و البته همانطور که اشاره شد ما در حوزه ادبی یک کتاب سال و یک جایزه پروین اعتصامی داریم. جایزه جلال همانطور که گفتم پنج شاخه دارد و بخشهای دیگرش زیرمجموعه داستان قرار گرفته.
ایجاد هارمونی بین جوایز ادبی
سعید فخرزاده نیز در این نشست گفت: مباحث زیادی درباره جوایز وجود دارد. معتقدم وزارت ارشاد باید بتواند هارمونیای بین این جوایز ایجاد کند. فقدان این موضوع را من در برنامهریزیها میبینم. هر شخصی که نیازی پیدا میکند جایزهای در نهادی برگزار میکند اما باید دید که این جوایز چه جریانی در فرایند فرهنگی کشور دارند. اینها قابل توجه است و نگاهی متوسع باید به آنها داشته باشند. به گمانم دستکم باید این کار انجام شود و حس میشود که آینده نگری برای ایجاد این جریان وجود ندارد. دومین مطلبی که به نظرم میرسد این است که مجموعهای رسالتی را بر عهده دارد. به طور مثال کتاب سال. اگر آن مجموعه پاسخگوی نیازها نباشد یا ما باید آن ساختار را تقویت کنیم یا ساختار جدید دیگری ایجاد کنیم. اگر جایگاه کتاب سال یک جایگاه حکومتی است آیا میتواند نقش خودش را به نحو احسن انجام دهد.
وی افزود: حالا که چنین جایزهای برگزار شده باید نتیجه و آثارش را بررسی کرد و وجود این جشنواره و جایزه باید دید که چه تأثیر و تحولی ایجاد کرده. اگر روی این موارد در نشستهایی دیگر بحث شود خوب است. کاربرد منابع تاریخی یک کاربرد دو وجهی است یکی کاربرد علمی و دانشگاهی است و یک مصرف نیز مصرف تبلیغی است که مصرف عام دارد و بیشتر در جامعه ما این مصرف تاریخی مورد توجه قرار میگیرد و بیشتر حول ادبیات میگردد.
نشست «بررسی جایزه جلال آلاحمد» عصر امروز در سالن کارنامه نشر نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
نظر شما