کتاب های دیجیتال چه نفوذی در زندگی مردم دارند؟/4
یاحقی: وضعیت کتابهای دیجیتال آشفته است / برخی کتابهای دیجیتال به پژوهش آسیب میرساند
محمدجعفر یاحقی گفت: در قیاس با کشورهای اروپایی وضعیت کتابهای دیجیتال ما آشفته است و بی قانونی و بینظمی و تضییع حقوق ناشران و مؤلفان از جمله آفات این موضوع است. برخی از این کتابها که توسط نویسندگان ناشناس نوشته میشود هم به تحقیق و پژوهش آسیب میرساند هم به مسایل فرهنگی و اقتصادی و انسانی.
این پژوهشگر و استاد دانشگاه گفت: معمولاً نویسندگان معاصر اجازه نمیدهند که آثارشان روی اینترنت قرار بگیرد و ناشران و نویسندگان حقوقشان را مطالبه میکنند چون اگر در اینترنت منتشر شود دیگر کسی پولی بابت آن نمیپردازد و در ایران که عضو کپی رایت نیست این گونه مسایل مشکلاتی ایجاد میکند. اما درباره کتابهای حافظ و سعدی و امثالهم باید گفت که آنها متعلق به هر ناشری است و هر که بخواهد میتواند آنها را منتشر کند. در واقع متون کلاسیک مدعیای ندارد و حق تألیف ندارد و هر کس بخواهد میتواند آنها را منتشر کند.
وی در پاسخ به این پرسش که «آیا شما جزو آن دسته از اهل قلم هستید که معتقد است فضای مجازی و کتابهای دیجیتال برای پژوهشگران مفید است؟» گفت: من چندان از کتابهای دیجیتال و اطلاعات اینترنتی برای پژوهشهای دانشگاهی راضی نیستم. به طبع کتابهای دیجیتال و پژوهشهای اینترنتی اشکالاتی دارد و چنین نیست که ما بپذیریم فقط بتوانیم به فضای مجازی و کتابهای دیجیتال اکتفا کنیم. اغلب آدمهای کم اطلاع و کم سواد سراغ چنین پژوهشهایی میروند و متون کلاسیکی که کار میشود غیر مصرح و غیر منقح است و چه بسا برخی از آنها فضای تحقیقات را فاسد کنند.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مؤلفان کتابهای دیجیتال در اینترنت اغلب هر نکته اشتباهی را که بخواهند وارد اینترنت میکنند و این کار برای پژوهش خطرناک است و این کتابها به نوعی فضای پژوهش را آلوده میکند.
وی توضیح داد: در قیاس با کشورهای اروپایی وضعیت کتابهای دیجیتال ما آشفته است و بی قانونی و بینظمی و تضییع حقوق ناشران و مؤلفان از جمله آفات این موضوع است. برخی از این کتابها که توسط نویسندگان ناشناس نوشته میشود هم به تحقیق و پژوهش آسیب میرساند هم به مسایل فرهنگی و اقتصادی و انسانی. اما در اروپا کتابهای دیجیتال مشخص است و در این موضوع همه چیز روال خاص و درست خودش را دارد. اگر کتابی روی اینترنت است حق و حقوقش پرداخت شده و قانونی است و با توافق نویسنده و ناشر آن کتاب را میفروشند اما در ایران آشفتگیهای بسیاری در این زمینه وجود دارد که به زیان علم و تحقیق تمام خواهد شد.
محمدجعفر یاحقی، پژوهشگر، نویسنده ایرانی و استاد زبان و ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، عضو پیوسته شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مدیر قطب علمی فردوسیشناسی و ادبیات خراسان در دانشگاه فردوسی مشهد است.
از این ادیب و پژوهشگر ادبیات فارسی تاکنون بیش از 42 عنوان کتاب در زمینه ادبیات فارسی، علوم قرآنی و فرهنگ اساطیر به چاپ رسیده است.
یاحقی تا به حال جوایز ادبی بسیاری از جمله جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را برای تالیفاتش دریافت کرده است.
پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب ایران:
گفتوگو با مفتون امینی و کاوه بهمن را اینجا بخوانید
نظر شما