یکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۰
طبایی: نشر دیجیتال دچار معضل است/لزوم تدوین قانونی شفاف در صنعت نشر کشور

علیرضا طبایی درباره انتشار کتا‌ب‌های دیجیتال گفت: طی چند دهه اخیر در ایران ما با معضل نشر روبه‌روییم. هر چه به روزگار معاصر نزدیک می‌شویم معضل نشر بیشتر خودش را نشان می‌دهد و این موضوع شامل حال نشر دیجیتالمان نیز می‌شود.

این شاعر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: در چند سال اخیر ما مشکلی با عنوان نشر و پخش داشته و داریم و واقعاً همه کسانی که در ارتباط با کار هنر و خلاقیت هنر به ویژه در قلمرو مکتوب، یعنی کار نویسندگان و شاعران و محققان و پژوهشگران بودند معضل نشر را دریافته‌اند.
 
شاعر مجموعه شعر «جوانه‌های پاییز» ادامه داد: کسانی که با کار نوشتن سر و کار داشته‌اند با معضل نشر دست به گریبان‌اند. استنباطم این است که برای حل این موضوع باید دو مساله مورد نظر قرار گیرد. یکی این‌که ما به قانون کپی‌رایت و حق مؤلف و مصنف در کشور احترام بگذاریم و قبول کنیم و حتی در سطح جهان نیز برای همه کسانی که خارج از ایران هستند با همه وجود پذیرفته شود که حقوق معنوی آثار همه‌شان محفوظ است.
 
وی افزود: در گام دوم باید اشخاصی را به عنوان بانیان نشر به ویژه نشر دیجیتال قرار داد. نشر دیجیتال در ایران نوظهور است و در گذشته چیزی با عنوان چاپ دیجیتال نداشتیم و هر چه به روزگار امروز نزدیک شده‌ایم این موضوع بیشتر مطرح شده. به طور مثال دست‌کم در 50 سال گذشته موضوعی به نام چاپ دیجیتال در ایران وجود نداشت. به گمانم باید قانون مدونی برای این موضوع نوشته شود و کسانی که الزاماً دولتی نیستند و خصوصی هستند بانی اجرای این کار شوند.
 
شاعر مجموعه شعر «شاید گناه از عینک من باشد» یادآور شد: البته موضوع نشر دیجیتال نباید به شکل به اصطلاح ویترینی دنبال شود و بخواهند مانند دیگر موضوع‌ها آن را بزک کنند و بدون پشتوانه اجرایی کاری انجام دهند. اگر کسی می‌خواهد در این زمینه وارد شود باید پشتوانه اجرایی داشته باشد و اگر کسی خطایی و در این رابطه حق و حقوق دیگری را تضییع کرد جایی باشد که حق و حقوقش گرفته شود و کسی که به آن اجحاف شده به حقش برسد به ویژه باید این قانون اجرا شود وگرنه ما قوانین زیادی داریم که دیگران نوشته‌اند و به آن عمل نمی‌شود. بسیاری از قوانین نیز نه اجرا می‌شود و نه اگر کسی آن را مطرح کند جدی گرفته می‌شود.
 
طبایی توضیح داد: اگر این قوانین اجرا نشود در مراحل بعد اجرایش به شوخی تبدیل می‌شود. به طور مثال اگر کسی بگوید این شعر متعلق به من است به آن شاعر می‌خندند و فکر می‌کنند مجنون است که این حرف‌ها را می‌زند. در حالی که او می‌خواهد از حق و حقوق معنوی خودش حرف بزند و از آن دفاع کند.
 
 طبایی متولد 14 آذر 1323 در شیراز است. آخرین مجموعه وی، «مادرم، ایران»نام دارد که سال 1391 از سوی انتشارات شادان منتشر شد. مجموعه‌ شعرهای «جوانه‌های پاییز» (نشر پیروز/ 1344)، «از نهایت شب» (نشر بامداد/ 1350)، «گزیده آثار کوتاه از شاعران معاصر» (نشر پدیده/ 1351)، «خورشید‌های آن‌ سوی دیوار» (نشر توس/ 1360)، «شاید گناه از عینک من باشد» (نشر آیینه جنوب/ 1385) از آثار اوست.
 
آخرین کتاب طبایی گزیده‌ای از اشعار وی بود که با نام «تندر اما ناگهانی‌تر» سال 1392 از سوی انتشارات آوای کلار منتشر شد.   


پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب ایران:
گفت‌وگو با مفتون امینی، کاوه بهمن ، محمود دولت‌آبادی، محمدجعفر یاحقی، محمود حسینی‌زاد و فیروز زنوزی جلالی را اینجا بخوانید

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها