همایون امیرزاده در پاسخ به ناقدان بیستوهشتمین نمایشگاه کتاب تهران؛
در نظارت محتوایی کتابهای نمایشگاه یک قدم هم عدول نداشتیم/ برای تأمین کتب دانشگاهی ادله حاکمیتی داشتیم
مشاوراجرایی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست نقد و بررسی عملکرد بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در پاسخ به برخی ناقدان این رویداد فرهنگی، گفت: در بحث نظارت محتوایی کتابهای نمایشگاه، حتی یک قدم هم خارج از چهارچوبهای قانونی عمل نکردیم.
در ابتدای این نشست، برخی حضار به نقد از عملکرد بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران پرداختند که پس از آن، همایون امیرزاده در جایگاه پاسخ به انتقادات و دفاع از شیوه عملکرد این رویداد عظیم فرهنگی که هر ساله به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود، قرار گرفت.
وی درباره موضوع نظارت محتوایی کتابهای بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گفت: حتی یک قدم هم از قانون در بحث نظارت محتوایی کتاب های نمایشگاه عدول نداشتهایم. میخواهم بگویم رویکرد مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارزشی و ارزشمدارانه است. شما به همین ناشران نمونه سال نگاه کنید، آنها چه رویکردی داشتهاند؟ البته ما نگاهمان جذب حداکثری است، اما متأسفیم که همه به این مسأله اعتقاد ندارند.
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به عملکرد بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، توضیح داد: 15 سال است که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مدیر هستم. نگاه این وزارتخانه و معاونت فرهنگی در دوره جدید، بهای بیشتر دادن به تشکلهای نشر است و می کوشد ویژهخواریهای آنچنانی برخی ناشران که در دورههای قبل، آفت جان نشر بوده، برطرف شود.
امیرزاده ضمن ابراز تأسف از انباشته شدن حجم زیادی از کتاب های بخش دولتی در انبار کتاب وزارت ارشاد، گفت: برای من بسیار تلخ است وقتی به انبار کتاب وزارت ارشاد در کرج می روم حجم زیادی از کتاب انبار شده میبینم و نمیدانم چه سیاستی بوده که از بخش دولتی کتاب بخرند که حتی امروز حاضر نیست تولیدات خودش را توزیع کند.
امیرزاده افزود:همین خارجی ها که امسال از آنها یاد کردیم، به ما در نمایشگاه کتاب تهران گفتند «تاکنون راجع به ایران اشتباه می کردیم» با این وجود، ما حضور آنها در کشورشان را بعد از اتمام نمایشگاه کتاب تهران رصد کردیم و متوجه شدیم که همچنان به این سخن خود پایبند هستند.
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره انتقادهای مربوط به واگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، اظهار کرد: در این دوره همه تشکلهای نشر با یکدیگر همراه شدند و اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران را به عنوان مجری انتخاب کردند؛ تصویر این نامه موجود است انجمن ناشران و کتابفروشان تهران، انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، بینالملل، کودک و نوجوان، دانشگاهی و شرکت تعاونی ناشران آشنا این نامه را امضا کردند.
وی ادامه داد: جالب است که بنده بعد از این دوره از نمایشگاه کتاب تهران تاکنون در ۵ جلسه از این دست از جلسهها حاضر بودم و تنها نقد شنیدم. همه میگویید نمایشگاه نامناسب، بینظم و آشفته بوده است. اما ارشاد امسال جسارت کرد و واگذاری نمایشگاه را به صنوف سپرد. بدون شک این راه ادامه و تکامل پیدا خواهد کرد.
امیرزاده درباره یارانههای نشر، گفت: مطابق مصوبه هیات وزیران در سال ۸۸ که با امضای معاون وقت رئیس جمهور ابلاغ شده است، یارانه نشر متعلق به مخاطبان کتاب است، نه ناشران. سوال من این است که آیا امسال نمایشگاه کتاب نخستین سالی بود که یارانه ارزی داد؟ آیا سابق بر این چنین چیزی وجود نداشته است؟ خوب است سابقه ذهنیمان فراموش نشود. میگویید که نمایشگاه گلوگاه تامین کتاب های خارجی است، اما فراموش نکنیم در پنج دوره نخست نمایشگاه کتاب، تنها کتاب های خارجی در آن به نمایش در می آمد و بعد از آن نوبت به ناشران داخلی رسید.
وی ادامه داد: این آییننامه به ما اجازه حمایت از مصرف کننده را میدهد نه ناشر. البته قبول دارم که باید آن را اصلاح کرد که این اتفاق افتاد و دیدیم که بخش بُنهای نمایشگاه امسال چگونه حذف شد. سوالم این است که آیا حذف این بُنها تاثیر منفی داشت؟
مشاور اجرایی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: تأمین منابع دانشگاهی جدید وظیفه ما نیست اما در بستر فعلی ناچار به این کار هستیم. این مساله جدای از موضوع اُفست است که دوستان می گویند. در این نشست اتهاماتی به انجمن ناشران بین الملل زده شد در حالی که این مجموعه در مدت فعالیت ۱۰۰ عنوان از کتابهای اساتید برجسته ایران را به زبانهای دیگر ترجمه و از انتشارشان در دنیا حمایت کرده است. همچنین تنها راه ما برای به دست آوردن منابع خارجی جدید بوده است. شرکتهای فعال در این انجمن، قرارداد همکاری با مراکز آموزشی معتبری مانند دانشگاه شریف را دارند.
امیرزاده در ادامه، ارقام اعلام شده درباره یارانه تخصیص یافته به بخش بینالملل بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را غیرواقعی عنوان کرد و گفت: برای نخستینبار است که اعلام میکنم در بخش تخصیص یارانه به حوزه کتب بینالملل امسال ۲ میلیارد و یکصد میلیون تومان از سوی ارشاد تخصیص یافت، یکمیلیارد و یکصد میلیون تومان آن را ناشران تخفیف دادند. دانشگاهها هم روی هم ۴ میلیارد تومان کمک کردند که جمع این مبلغ در حدود ۶ میلیارد تومان می شود. ما برای تامین کتب دانشگاهی ادله حاکمیتی داشتیم و نگاهمان نیز سیاستگذارانه بوده است. نباید فراموش کرد که هیچ نگاه سیاستگذارانهای هم بدون خطا نیست.
نظر شما