چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰
آقاجانی: فقدان شبکه‌های ارتباطی باعث نوبل نگرفتنمان شده است/ براهنی به‌قدر کافی حمایت داخلی نشد

شمس آقاجانی دلیل نوبل نگرفتن نویسندگان و شاعران ایرانی را مشکلات ارتباطی دانست و گفت: ما شبکه‌های ارتباطی خوبی نداریم تا آثاری را که در ایران تولید می‌شود به دست جهانیان برسانیم. به طور مثال رضا براهنی بارها کاندیدای نوبل ادبیات شده‌ اما حمایتی که باید از او در داخل ایران می‌شد انجام نگرفت.

شمس آقاجانی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: جریان منسجم و هدفمند ترجمه از زبان فارسی به زبان انگلیسی وجود ندارد و به همین دلیل تا به حال نویسندگان و شاعران ما نتوانسته‌اند نوبل ادبیات را از آن خود کنند.
 
این شاعر و پژوهشگر ادامه داد: یکی دیگر از دلایل نوبل نگرفتن ایرانی‌ها نداشتن شبکه‌های ارتباطی است. ما شبکه‌های ارتباطی خوبی نداریم تا آثاری را که در ایران تولید می‌شود به دست جهانیان برسانیم.
 
وی بیان کرد: شبکه‌های ارتباطی در ایران مخدوش است و حب و بغض‌های داخلی هم مانع از آن می‌شود که بر آثار نویسندگانی که لیاقت دریافت جایزه نوبل دارند اجماعی صورت گیرد و تبلیغ شود.
 
آقاجانی اضافه کرد: این‌ها دلایل کلان نوبل نگرفتن نویسندگان و شاعران ایرانی است و در ضمن ما عضو قانون کپی‌رایت نیستیم و این موضوع هم بر نوبل نگرفتن نویسندگانمان تأثیر می‌گذارد. به گمانم نویسندگان ما پتانسیل دریافت جایزه نوبل را دارند، البته به شرط آن‌که جریان تبادل اطلاعات شکل بگیرد و این اتفاق فرهنگی ظرفیت‌های بالقوه ما را به فعل برساند.
 
این منتقد یادآور شد: علاوه بر این‌ها در داخل از نویسندگان ایرانی حمایت نمی‌شود و خود نویسندگان نیز گاهی مصالح ملی را به مصالح فردی ترجیح نمی‌دهند. همچنین برخی گروه‌ها همواره مانع این می‌شوند که صدای نویسندگان و شاعران ما به خارج از ایران برسد.
 
آقاجانی توضیح داد: به طور مثال رضا براهنی بارها کاندیدای نوبل ادبیات شده‌ و شخصیتی اینترنشنال و در جهان شناخته شده است. او حتی از سطح دانشگاه‌های خارج نیز بالاتر است و در این مراکز فرهنگی تدریس می‌کند اما حمایتی که باید از او در داخل ایران می‌شد انجام نگرفت و همین امر مانع نوبل گرفتن او شده است.
 
وی بیان کرد: با توجه به شناختی که از شعر جهان دارم باید بگویم که اگر هنرمندان ما چیزی از سطح جهانی بیشتر نداشته باشند کمتر ندارند. به گمانم نویسندگان و شاعران ایرانی مستحق دریافت جایزه نوبل هستند اما حمایت داخلی باید به عنوان یک اتفاق ادبی در ایران رخ دهد که تا به حال این یگانگی را بین نویسنده و دولت ندیده‌ایم.
 
شمس آقاجانی متولد 1347، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی است. از او پیش‌تر، در حوزه تئوری و نقد ادبی کتاب «شکل‌های ناتمامی» از سوی نشر ویستار در سال 1384 و «سخنِ رمزِدهان» توسط نشر سرزمین اهورایی در سال 1392 منتشر شده است. «مخاطب اجباری» و «گزارش ناگزیری» نام دو مجموعه شعر منتشر شده از سروده‌های آقاجانی است.
 
پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا):

گفت‌وگوی منصور اوجی، کیومرث منشی زاده، ویدا اسلامیه، رسول یونان، غلامحسین سالمی، مهدی غبرایی، ابوتراب خسروی، میرجلال‌الدین کزازی، مژده دقیقی، امیرحسن چهلتن، اسدالله امرایی، علی باباچاهی، محمدهاشم اکبریانی و جعفر ابراهیمی(شاهد) و یادداشت کاظم سادات اشکوری و منصور اوجی را در این باره بخوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها