نقش فرهنگساز ادبیات دینی چگونه است؟/11
سرامی:در برخی زمینههای ادبیات دینی کار به دست غیر متخصصان سپرده شده
قدمعلی سرامی، شاعر، نویسنده و پژوهشگر ایرانی میگوید امروز در برخی زمینههای ادبیات دینی کار به دست غیر متخصصان سپرده شده و وضع ادبیات دینی ما هر روز بدتر از روز قبل است.
از آثار وی، میتوان به کتاب «از رنگ گل تا رنج خار» که شکلشناسی داستانهای شاهنامه است و در رشته ادبیات از سوی کتاب سال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تشویق قرار گرفت، اشاره کرد. «لبخند آرزو»، «از خاک تا افلاک»، «از هرگز تا همیشه»، «از دو نقطه تا همه چیز» و «چار فصل دوستت دارم» نام برخی از کتابهای اوست. سرامی تا کنون بیش از 30 عنوان کتاب و دههها مقاله منتشر کرده است. با او درباره نقش فرهنگساز ادبیات دینی در ایران و همچنین مقایسه این مقوله با کشورهای دیگر گفتوگو کردهایم.
پرسش اصلی ما از اهل قلم همین است که نقش فرهنگساز ادبیات دینی در ایران و به ویژه در سه دهه اخیر چگونه بوده. پاسخ شما به این پرسش چیست؟
پس از اینکه جمهوری اسلامی ایران استقلال یافت، دین و مسایل دینی خود به خود در رأس امور قرار گرفت و از این میان امور هنری به ویژه ادبیات معاصر مورد عنایت ویژه بود. در واقع مسایل دست به دست هم داد تا مسایل دینی مورد اهمیت بیشتری قرار گیرد.
نتیجه و دستاورد این روند در ایران چه بود؟
نتیجه و دستاورد این فرایند آن بود که در ایران فعالیتهای مربوط به کتاب، گرایشی مثبت به سمت مسایل دینی پیدا کرد. یعنی همه چیز به سمت موضوعات دینی سوق یافت.
داوری شما درباره کیفیت این آثار چیست؟
این موضوع از یک جنبه خوب و از یک جنبه بد است. خوب بودنش به این دلیل است که دین به عنوان یک عنصر فرهنگساز نقش خود را در جامعه به خوبی ایفا میکند و وجه منفی موضوع هم به این نکته بازمیگردد که وقتی همه چیز بیش از حد معمول مورد دفاع بد واقع قرار گیرد ممکن است نوعی بی عنایتی به آن پدیدار شود.
تأکید به مسایل دینی که باید به زیباییشناختی فرهنگ بیفزاید. پس چهگونه دستاوردی عکس دارد؟
تجربه ثابت کرده که تأکید بیش از حد و بدون مطالعه به مسایل دینی، اهمیت آن را کمرنگ میکند. همین تاکیدات بدون مطالعه شاید خدای ناکرده نسل جوان را به سمتی بکشاند که آنرا به عنوان موضوعی غیر مهم تلقی کنند. ما پس از 37 سال باید یاد گرفته باشیم که در قبال این گونه مسایل چه تصمیماتی را اتخاذ کنیم و در چه شکل و شیوهای نتیجه مطلوبتری به دست بیاوریم. امروز در برخی زمینههای ادبیات دینی کار به دست غیر متخصصان سپرده شده و وضع ادبیات دینی ما هر روز بدتر از روز قبل است.
پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب:
گفتوگوی محمدرضا سنگری، عبدالرحیم سعیدیراد، غلامرضا امامی، فاطمه راکعی، اکبر بهداروند، ابراهیم حسنبیگی، اسماعیل امینی، مصطفی رحماندوست، سعید شاپوری و حمیدرضا شکارسری را در این باره بخوانید.
نظر شما