چهارشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۴
صالحی: جایزه «پروین اعتصامی» فرصتی برای پایش ادبیات زنانه ایران است

سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه ششمین جایزه ادبی پروین اعتصامی، با اشاره به اینکه این جایزه فرصتی برای پایش ادبیات زنانه ایران است، گفت: برگزاری جایزه پروین اعتصامی فرصت اندیشیدن به زنان خلاق در حوزه ادبیات را فراهم کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین پایانی ششمین جایزه ادبی پروین اعتصامی عصر دیروز با حضور و سخنرانی سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.

صالحی در این مراسم گفت: فرصت برگزاری جایزه ادبی پروین اعتصامی باعث شد تا ما ضمن شناخت بهتر پروین اعتصامی، به زنان خلاق در حوزه ادبیات بیندیشیم. این جایزه همچنین فرصت پایش و پژوهش در ادبیات زنان ایران را نیز فراهم آورده است.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد برگزاری جایزه پروین را فرصتی دوگانه دانست و گفت: این جایزه را باید از یک سو برای بررسی نقطه عطفی در ادبیات ایران و از سوی دیگر برای بررسی یکی از چهره‌های شگفتی ساز دوران ما مورد توجه قرار داد.

وی در ادامه سخنانش به دو زن شهره در ادبیات به نام‌های فروغ و پروین با عمری کوتاه اشاره کرد و افزود: پروین و فروغ دو شاعر زن با سنین 32 و 35 سال بودند اما در همین عمر کوتاه خود بسیار تأثیرگذار بودند و هر دو نشان دادند که عمر به اندازه شناسنامه نیست. پروین فرصت‌های بسیاری را برای اندیشیدن به آموزه‌های اخلاقی ایجاد کرد و هنوز هم آموزه‌های بسیاری را در فرم و مضمون می‌دهد.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد درباره فرصت دیگری که جایزه پروین اعتصامی ایجاد می‌کند، گفت: این جایزه همچنین فرصتی برای پایش ادبیات زنانه ایران، ادبیاتی که روز به روز خلاقانه‌تر می‌شود. سال 93، زنان خلاق حوزه کتاب و نشر در بخش شعر و داستان با مردان نسبتی برابر داشتند. آمارهای خانه کتاب نشان می‌دهد که در سال گذشته 1738 داستان‌نویس مرد و 1648 داستان‌نویس زن داشته‌ایم. در حوزه شعر نیز 1312 شاعر زن و 2859 شاعر مرد داشتیم. آمار نویسندگان زن نسبت به مرد در حوزه داستان تقریباً برابر شده و در حوزه شعر نصف مردان است.

صالحی با ارائه گزارشی آماری از حضور زنان و مردان داستان نویس در سال‌های مختلف افزود: در حد فاصل سال‌های 1310 تا 1339، 270 مرد داستان‌نویس و 15 زن داستان‌نویس داشته‌ایم که نشان‌دهنده 18 برابری بودن تعداد مردان نسبت به زنان در حوزه داستان است. همچنین در سال‌های 1340 تا 1349 نیز 130 مرد داستان‌نویس و 25 زن داستان‌نویس داشتیم که نسبتی 5 برابری را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: بر اساس آمار ارائه شده از سوی خانه کتاب در سال 63، 241 مرد مؤلف داستان و 28 زن مؤلف داستان با نسبتی 10 برابری داشته‌ایم. در حوزه شعر هم 353 مرد شاعر و 12 زن شاعر، با نسبتی 30 برابری را دارا بوده‌ایم. در سال 73 نیز 334 مرد داستان‌نویس و 95 زن داستان‌نویس، یعنی نسبتی 4 برابری و همچنین 467 مرد شاعر و 55 زن شاعر، یعنی نسبتی 9 برابری داشته‌ایم. در سال 83 تعداد مؤلفین داستان‌نویس مرد 885 و تعداد 564 داستان‌نویس زن داشتیم که نسبتی کمتر از 2 برابری را نشان می‌دهد. همچنین در حوزه شعر 1722 مرد و 496 شاعر زن با نسبتی 3 برابری را شاهد هستیم.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد درباره این آمارها گفت: این آمارها در کنار آمار سال 93 نشان می‌دهد ادبیات ایران در حال زنانه‌تر شدن است و این اتفاقی است که هم در حوزه ادبیات و هم در داستان و هم در شعر قابل مشاهده است.

صالحی با اشاره به کم شدن فاصله تعداد زنان و مردان نویسنده گفت: در سال‌های اخیر نسبت‌های 18 برابری و 30 برابری در هم ریخته و ما به طرف رفع فاصله‌ها در حوزه خلق ادبیات در حال حرکت هستیم. اینکه چرا چنین شده است می‌توان مفصل توضیح داد اما باید گفت تبلور روح خلاقانه زنان ایران در حوزه قصه و شعر که در درازای تاریخ ما در بخش پوشیده‌ای حضور داشته امروز به صورت مکشوف نمایان شده است.

این مقام مسئول در وزارت ارشاد گفت: امیدواریم که جایزه ادبی پروین اعتصامی در هفتمین و هشتمین دوره خلاقانه‌تر و پربارتر برگزار شود.

صالحی عنوان کرد: ما به سمت دهه‌ای پیش می‌رویم که ادبیات زنانه می‌شود. زنان ما در گذشته قصه مادرانه می‌گفتند و ترانه و لالایی می‌خواندند، اما همیشه بدون نام و نشان می‌ماندند اما حال چنین نیست.

نمادی از زن به عنوان انسان
شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز در این مراسم درباره زندگی پروین اعتصامی و مراحل زندگی او توضیح داد و پروین را نمادی از زن به عنوان انسان نام برد. وی گفت: شعر پروین نشانی از جهان‌بینی زنانه است و آنچه در دیوان پروین آمده، در یک کلام زن ایرانی خواهد بود. در زمان حیات پروین، قدرش را ندانستند و این باعث ارج بیشتر اشعار بیشتر او می‌شود.

 در این مراسم همچنین از «شهرزاد بهار»، فرزند ملک‌الشعرا بهار و «روح‌انگیز کراچی» - پروین پژوه - قدردانی شد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها