چاپ چهارم کتاب «نظریههای جامعهشناسی» نوشته حسین ابوالحسن تنهایی با تغییراتی در محتوای کتاب روانه کتابفروشیها شده است.
این کتاب در سه بخش مفاهیم نظری، ساختار تخیل جامعهشناسی نظری، نظریات پیشپردازان، کلاسیکها و بنیانگذاران و بنیانگذران مدرنیته در گذار سامان یافته است.
مهمترین هدف نشر کتاب «نظریههای جامعهشناسی» در دسترس قرار دادن متن روان، ساده و آرام در قلمرو نظریههای جامعهشناسی، اما به شیوه علمی و تحلیلی و در قالب جامعهشناسی نظری است. اصطلاح جامعهشناسی نظری که مرتن و بلومر از پدیدآورندگان آن بودند به معرفی اصول، مفاهیم و قواعد روششناسی نظری میپردازد، موضوعی که مولف در کتاب «جامعهشناسی نظری» نشر سوم، 1389 گسترش داده است. در کتاب «نظریههای جامعه شناسی» کوشش شده تا این موارد در خلال شرح نظریهها به کار رود.
مولف در پیشگفتار این کتاب میگوید: «بدلیل اصلاح برخی نادرستیهای محتوایی و درون متنی، اصلاح برخی برگردانهای اصطلاحات خاص و تغییرات بیشمار صوری و محتوایی، ناسخ تمامی چاپهای پیشین است و به همین دلیل از مخاطبان خواسته شده از چاپهای پیشین استفاده نکنند.
وی یادآور میشود که این کتاب از بنیاد برای دانشجویان دورههای کارشناسی، تازه واردان کارشناسی ارشد و علاقهمندان دیگری که مایل هستند کار مطالعه نظریههای جامعهشناسی را تازه آغاز کنند، نوشته شده است. بنابراین کوشش فراوان شده تا با توجه به مصوبات شورای عالی برنامهریزی متنی ساده و رسا برای چنین مخاطبانی آماده شود. همچنین تلاش شده است تا ترکیب نمایی با تشخیص نظری مولف برای رشته علوم اجتماعی و نیز رشتههای نزدیک به جامعهشناسی تدوین شود.»
علاوه بر تغییرات محتوایی، صورتبندی فصول و عناوین چاپ چهارم، در مقایسه با چاپهای پیشین کمی تغییر کرده است و با تقسیمبندی اخیر مولف از نظریههای جامعهشناسی سازگارتر شدهاند. شرح این صورتبندی در کتاب «جامعهشناسی معرفت و معرفتشناسی نظریه» آمده است که قسمتی از آن با عنوان «صورتبندی دوران شناسی تاریخی» برای یادآوری در اینجا آمده است:
دوران ابتدایی: دست کم از حدود 50000 پیش از میلاد تا 15000 تا سده هشتم پیش از میلاد، از کوچ روی تا تشکیل دولتهای باستانی.
دوران باستانشناسی: از آغاز یکجانشینی و تشکیل دولتهای بزرگ تا 400 میلادی.
دوران میانی: از سالهای 400 پس از میلاد تا سالهای 1400 میلادی.
دوران مدرن: این دوران بدلیل تندی نرخ تغییرات اجتماعی به دورانهای کوتاهتری به صورت بخشهای زیرین تقسیم پذیر است:
1- مدرنیته آغازین، از سالهای نوزایی شروع و در عصر صنعتی شدن به پایداری لازم خود میرسد. این دوران از سالهای 1400 تا 1792 شامل سه دوران خردتر است: 1- دوران نوزایی(1570-1400)، 2 – دوران اصلاحگرایی (1688-1570)، 3 – دوران دولتهای سیاسی یا قراردادهای اجتماعی (1792-1688).
2 – مدرنیته میانی: از سالهای پس از انقلاب کبیر فرانسه و انقلاب شکوهمند انگلیسی و استقرار شهرهای صنعتی آغاز و تا سالهای جنگ جهانی اول ادامه مییابد، یعنی از انقلاب کبیر فرانسه در سال 1792 و اعدام لویی شانزدهم در سال 1973 تا 1918-1914 جنگ جهانی اول.
3 – مدرنیته در گذار: از جنگ جهانی اول تا دهه 1960 که از آغازین سالهای جنگ جهانی اول در قرن بیستم شروع و پس از گذراندن بحران اقتصادی دهه سی و جنگ جهانی دوم تا دهه شصت در همین قرن ادامه مییابد.
4 – مدرنیته اخیر: که از سالهای دهه 1960 آغاز شده به همین معنایی که در نظریه گیدنز مطرح است و تا به امروز در قرن بیست و یکم ادامه دارد و تا سال 2008 آن را پس میگیریم. بنابراین، محتوا، عناوین و صورتبندی برخی فصول و این کتاب به نسبت طرح بالا، در این کتاب نیز تغییر یافته است.
چاپ چهارم کتاب «نظریههای جامعهشناسی» نوشته حسین ابوالحسن تنهایی با شمارگان هزار نسخه در 360 صفحه به بهای 20 هزار تومان از سوی نشر بهمن برنا منتشر شده است.
نظر شما