بررسی پیشنهاد برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب/1
شهرامنیا: از ظرفیتهای استانی برای برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب استفاده کنیم/ نمایشگاه کتاب تهران قادر است خودگردان اداره شود
مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران ضمن تأکید بر این نکته که نباید به هیچ وجه برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را از دست داد، گفت: میتوان از ظرفیتها و قابلیتهای استانی برای برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب استفاده کرد.
جنتی در ادامه سخنانش در این نشست اظهار کرده بود: این کار طبیعتاً مزایایی را در برخواهد داشت اما با مشاهده شور و اشتیاق حاصله از سوی لایههای مختلف مردمی و شرکت اقشار مختلف در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به این جمعبندی رسیدیم که همچون سالهای گذشته این نمایشگاه به صورت جامع برگزار شود اما در صدد این هستیم که نمایشگاههای تخصصی همانند نمایشگاه کتب دانشگاهی، کتب کودک و نوجوان و ... را در مقاطع مختلفی از سال برپا کنیم.
به دلیل اهمیت برپایی نمایشگاههای کتاب بهویژه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و نمایشگاههای تخصصی کتاب در ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش سرانه مطالعه کشور، خبرگزاری کتاب میکوشد در سلسله گفتوگو با صاحبنظران و کارشناسان حوزه کتاب و نمایشگاهی، به بررسی چگونگی برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب در فواصل مختلف سال، فواید و معایب این پیشنهاد بپردازد.
امیرمسعود شهرامنیا، مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در این باره اظهار کرد: در نشستی که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستاندرکاران بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد، آقای جنتی یادآور شد که پیش از برپایی این دوره از نمایشگاه کتاب تهران، تأکید داشتند این نمایشگاه به چند بخش تقسیم شود و این بخشها به صورت تخصصی در فواصل مختلف سال برگزار شوند، اما وقتی ایشان فضای برپایی نمایشگاه کتاب تهران را دید احساس کرد بسیار حیف است که از این نمایشگاه با تفکیک شدن به بخشهای مختلف، گذشت؛ به عبارت دیگر وزیر ارشاد عنوان کرد تفکیک این نمایشگاه ـ به عنوان یک رویداد عظیم ملی که همگان از آن استقبال میکنند و نمایشگاهی که به عنوان نمایشگاه کتاب عمومی مطرح است ـ به بخشهای مختلف، کار درستی نیست. بنابراین، تصمیم بر آن شد تا به موازات برپایی نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاههای تخصصی کتاب نیز در فواصل مختلف سال برگزار شوند.
پیشنهاد وزیر ارشاد، منطقی، درست و کارشناسانه است
مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران ادامه داد: به نظرم پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یک نظر منطقی، درست و کارشناسانه است؛ چرا که معتقدم برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اگرچه نقدهایی بر آن وارد است و نیاز به بازنگری و یک سلسله اصلاحات دارد، در جایگاه خود مفید و قابل قبول است و نباید حذف شود، اما در این میان، برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب نیز به دلیل اینکه به صورت تخصصی برگزار میشوند و مخاطبان خاص خودشان را دارند، از اهمیت ویژهای برخوردارند.
شهرامنیا یادآور شد: به طور مثال همه مستحضرند که چند سالی است شاهد برپایی چندین نمایشگاه تخصصی کتاب در کشور هستیم؛ برخی از آنها (مانند نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی و نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان) مخاطبمحور هستند و برخی دیگر (مانند نمایشگاه یاد یار مهربان) موضوعمحور هستند.
وی ضمن تأکید بر این نکته که نباید به هیچ عنوان برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را از دست داد، عنوان کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنان خود در این نشست، به موفق بودن پروژه برپایی نمایشگاههای کتاب استانی نیز تأکید داشت و به اهمیت و لزوم توسعه این نمایشگاهها به شرط آسیب نرسیدن به کتابفروشیهای استانی اشاره کرد. ناگفته نماند همواره در استانها این تقاضا وجود دارد که نمایشگاههایی شبیه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در مناطق مختلف کشور و در استانها نیز برگزار شوند. به نظرم اگر قرار است به موازات نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاههای تخصصی کتاب برگزار شوند، میتوان از ظرفیتها و قابلیتهای استانی نیز بهره برد و در این میان از میزبانی استانها برای برپایی این نمایشگاهها استفاده کرد. چنانکه شاهدیم چندین سال است نمایشگاه تخصصی کتاب دین، در استان قم برگزار میشود.
نمایشگاههای تخصصی کتاب به صورت خودگردان برگزار شوند
مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در پاسخ به این پرسش که «آیا تصور نمیکنید برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب به موازات برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب هزینهبر هستند؛ آیا بهتر نیست تمام هم و غم خود و هزینهها را صرف برپایی یک نمایشگاه و آن هم نمایشگاه کتاب تهران ـ آن هم نمایشگاهی با کیفیت و در شأن نظام جمهوری اسلامی ایران ـ کنیم؟» گفت: در برپایی نمایشگاههای کتاب به دلیل بازده فرهنگی آن نباید تنها به صرف هزینهها فکر کرد. از این گذشته بسیاری از نمایشگاههای تخصصی کتاب که اکنون شاهد برپایی آنها هستیم، توسط خود ناشران و تشکلهای نشر برگزار میشوند به عبارت دیگر این نمایشگاهها به صورت خودگردان اداره میشوند. حتی من معتقدم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز قابلیت این را دارد که به صورت خودگردان اداره شود و همواره نباید به حمایتهای وزارت ارشاد نیازمند باشد.
شهرامنیا در پایان سخنانش، گفت: در مجموع معتقدم برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب به موازات برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران موضوعی است که باید همه جوانب آن مورد توجه قرار بگیرد و از جنبههای مختلف ارزیابی شود؛ این مهم در گفتوگو با صاحبنظران و جمعآوری نظرات مختلف برای اتخاذ تصمیمهای منطقی محقق میشود.
نظر شما