دلنوشتههاي يك شهردار از سالهاي دور و كتابخانه ديجيتال شهرداريها/ تاریخنویسی مدیریت شهری در ایران
کتاب «دلنوشتههای یک شهردار از سالهای دور» دست نوشتههای محمود شریف همایون در حوزه مدیریت شهری است و فعالیتهای دوران تصدی وی بر شهرداری را روایت میکند. اين كتاب تاريخنويسي مديريت شهري در ايران در سه دوره مشروطه، پهلوي اول و دوم است.
كتاب دلنوشتههاي يك شهردار از سالهاي دور
اين كتاب تنها كتاب تاريخنويسي مديريت شهري در ايران است. در اين كتاب كه به صورت خاطرهنويسي و با ذكر اسناد و مدارك توسط مرحوم شريف همايون شهردار وقت اصفهان نوشته شده و توسط عباس جلالي گردآوري شده است، سه دوره مشروطه، پهلوي اول و دوم بهطور كامل تشريح شده است. این کتاب در چاپ اول به شمارگان 1600 نسخه به چاپ رسیده است.
شريف همايون به سال 1270 خورشيدي در تهران زاده شد. در دارالفنون درس خواند. در 1325 قمري با پسر ميرزا نصرالله خان منشي، صدراعظم وارد كار انتخابات انجمنهاي بلدي شد تا كاشفالسلطنه رئيس انجمن بلديه و نخستين شهردار تهران بشود.
در سال 1291 خورشيدي به عنوان مترجم راهي فرانسه شد. سه سال در پاريس ماند و علوم اداري خواند. در بازگشت به ايران، وارد دستگاه حكومتي قاجاري شد. رئيس «نواقل اصفهان» و رئيس «ادارهي تحديد ترياك» بود. محمود شريف همايون، اين مرد نيك سرشت پس از يك زندگي پر فراز و فرود در سال 1332 بر خاك اصفهان آرميد.
آنچه ما را به تكريم او وا ميدارد، يادداشتهايي است كه امروزه به سندي معتبر براي شهرداريها و شهروندان ايراني بدل شده است. زيرا كه وي شهردار چندين شهر مانند: بابل، بندرگز، آباده، كازرون و اصفهان(1303) بوده است.
و تا اينجا كه ما ميدانيم نخستين شهرداري است كه يادداشتهايي از خود بهجا نهاده تا نسلهاي بعدي بتوانند از آن آزمودهها درس بگيرند، زيرا آناني كه در آغاز راه بر كار شهر و اداره آن گمارده شدند، بيگمان دشواريهاي بسياري را بر خود هموار كردند تا شهروارهها را از چنگال ويراني، نابساماني پلشتي و آلودگي رها سازند.
خطرهاي بسياري را به جان خريدند تا نهادي به نام بلديه/شهرداري براي شهرها و شهروندان نهادينه بشود. اينان چون شريف همايون مرداني بودند كه به كار خود عشق ميورزيدند و در برابر دشواريها ايستادند. بسياري از ايشان در پس آرزوهاي برنيامده و انديشههاي زيبا، سر بر خاك نهادند تا مگر روزگاري در آينده بر پايه چيده كارهايشان شهري خوب و سالم سر از خاك برآورد.
نگاهی به كتابخانه ديجيتال شهرداريها
اين پروژه با همكاري جهاد دانشگاهي و استانداري قم در طول يكسال اجرايي شده است و از خصوصيات آن ميتوان به وجود 108 كتاب تخصصي در حوزه مختلف شهرداريها از جمله حمل و نقل و ترافيك، خدمات شهری، آتش نشاني و خدمات ايمني، عمران شهری و شهرسازی، مالي و ادراي و اجتماعی و فرهنگی و... با قابليتهايي از جمله جستجو در كتابخانه و متن كتاب و اضافه نمودن منابع جديد اشاره کرد.
در مرحله اول تعداد 8000 نسخه از آن بين شهرداريها توزيع و از اين پس نيز كتب تخصصي به صورت ديجيتال در اختيار شهرداريها قرار خواهد گرفت و آزمون مكاتبهاي سال 1394 كاركنان شهرداريهاي كشور نيز بر اساس كتابخانه ديجيتال مذكور برگزار خواهد شد.
نظر شما