ملزومات و زیرساختهای نشر الکترونیک از نگاه کارشناسان/ 9
کوثری: فقدان زیرساخت در حوزه نشر الکترونیک موجب کاهش کیفیت میشود
مجید کوثری، مديرمسئول مؤسسه «مدیران جهان پدید» با اشاره به لزوم جلب اعتماد ناشران و نویسندگان برای حضور در عرصه نشر الکترونیک گفت: فقدان قانون در حوزه نشر الکترونیک، موجب روی آوردن فعالان این حوزه به تولید آثار بیکیفیت میشود.
توسعه نشر الکترونیک و افت نشر چاپی
وی با اشاره به تجربهای که در تولید کتاب چاپی دارد، افزود: در کنار اداره مؤسسه «مدیران جهان پدید» مؤسسه انديشه کامياب ايرانيان را نیز مدیریت میکنم. در مقایسه این دو مؤسسه معتقدم که نشر الکترونیک در کشور توسعه یافته و نشر چاپی افت پیدا کرده است. بعد از تأسیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جریان توسعه نشر الکترونیک تقویت و رسمیتر شده است.
کوثری درباره ارتباط خلاقیت با فعالیت در عرصه نشر الکترونیک گفت: تولید نسخههای pdf تنها بخش کوچکی از فعالیت در حوزه نشر الکترونیک است؛ بهعبارتی دیگر نشر الکترونیک فضایی برای بروز خلاقیتهاست. بسیاری از شرکتهای تولیدکننده انواع ابزارهای آموزشی از جمله مؤسسه «مدبران جهان پدید» با استفاده از ظرفیتهای نشر الکترونیک، محصولاتی ارائه میکنند که با توجه به قابلیتهای آموزشی بالا و بهرهگیری از رسانههای تصویری و صوتی با کتاب بسیار متفاوت هستند.
تمایل بیشتر مخاطبان به خرید نسخه الکترونیک کتاب
مدیرمسئول مؤسسه «مدیران جهان پدید» با اشاره به تأثیر تجربه فعالیت ناشر الکترونیک در حوزه نشر چاپی ادامه داد: فعالیت در این دو حوزه میتواند توأمان باشد و بهعنوان مثال، در کنار تولید کتاب به تولید نسخه الکترونیکی آن نیز اقدام کند. تجربه اینکار در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نشان داد که بسیاری از مخاطبان تمایل بیشتری به خرید نسخه الکترونیکی کتاب دارند، چراکه صرفهجویی مالی به دنبال دارد.
وی درباره امنیت محتوا در حوزه نشر الکترونیک نیز عنوان کرد: بهنظر میرسد طراحی قفل برای انواع نرمافزار، بستگی به ارزش محتوایی آن دارد؛ یعنی ناشر براساس محتوای نرمافزار به طراحی قفل اقدام کند.
مدیر مؤسسه انديشه کامياب ايرانيان، درباره جایگاه ایران در حوزه تولید انواع نرمافزارهای نشر الکترونیک افزود: در مقایسه با دنیا پیشرو یا برابر نیستیم، چراکه سرمایهگذاری در این حوزه صورت نمیگیرد. عقبنشینی در این عرصه نیز به دلیل ترس از سرقت محتواست؛ سرقت محتوا مانع از برگشت سرمایه خواهد شد. بهنظر میرسد سرمایهگذاری در حوزههایی که بهاصطلاح از سوی بازار مورد توجه نیستند، در سطح مطلوبتری قرار دارد.
کوثری در ادامه گفت: برخی از کتابها از سوی ناشران برای بررسی دقیقتر بازار با شمارگان اندک منتشر میشوند. این دسته از کتابها به دلیل بینیازی از سرمایهگذاریهای کلان، از سوی ناشران الکترونیک و نویسندگان مورد توجه هستند.
حمایتهای زیرساختی از سوی ارگانهای متولی
وی درباره توسعه فناوریهای کتابخوان در ایران ادامه داد: دو شرکت بزرگ در کشور، با ایجاد فضای امن برای ناشران و نویسندگان، یعنی ایجاد مانع برای دانلود کتاب، موفق به جلب اعتماد این قشر شدهاند و این در حالی است که بهنظر میرسد حمایتهای زیرساختی باید از سوی ارگانهای بالادستی و متولیان اصلی صورت گیرد؛ حمایتهایی که در صورت انتشار غیرقانونی کتابها، از مجرایی مناسب قابلیت پیگیری برای ناشر و صاحب اثر وجود داشته باشد.
این فعال حوزه نشر الکترونیک اظهار کرد: در حالیکه انواع نرمافزار در کشورهایی پیشرفته و پیشرو در حوزه صنعت الکترونیک به قیمتهای بالای 100 دلار عرضه میشود، در کشور ما این نرمافزارها با قیمتهای بسیار نازل و از سوی دیگر بسیار در دسترس قابل دریافت است. مهمترین آسیب فقدان قوانین در حوزه نشر الکترونیک، بیتوجهی ناشران الکترونیک به کیفیت خواهد بود.
مروری بر پرونده
مدیر فروشگاه اینترنتی کتاب «فیدیبو» با اشاره به جایگاه مطلوب صنعت نشر الکترونیک ایران در عرصه بینالمللی گفت: تحقق شعار «مطالعه آزاد برای همه، همه وقت، همه جا» میتواند مهمترین هدف صنعت نشر الکترونیک باشد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با مجید قاسمی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر پروژه «طاقچه» ضمن اشاره به اهمیت توجه به رابط کاربری مناسب در تمایل مخاطبان به مطالعه کتاب الکترونیکی گفت: تدوین استاندارد امنیتی در این حوزه ضروری است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با محمد صدوقی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
پایگاه اینترنتی فروش کتاب «پندار بازار» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت:
نشر الکترونیکی کتاب از یکسو با ناامیدی ناشران دست و پنجه نرم میکند و از طرف دیگر در معرض سوء استفاده تبهکاران محتوایی قرار دارد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با نیما افشار نادری رااینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر تولید شرکت «شتابتک» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت: نشر الکترونیک ایران از نظر تولید انواع نرمافزارها از جریان فعلی دنیا عقب نیست. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با عرفان میرطالبی را اینجـــــــــــــا بخوایند.
مدیر شرکت ایدهگستران، ضمن اشاره به وجود دانش تولید نرمافزار کتابخوان در کشور گفت: شرکتهای تولیدکننده نرمافزار، فعالیت در عرصه تولید را چندان ارزشمند نمیدانند. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با امیر نامور را اینجــــــــــــــا بخوانید.
مدیر تولید شرکت توسعه «رایان رویال» با اشاره به کپی رایت بهعنوان مشکل اصلی نشر الکترونیک گفت: ناشران معتقدند تولید نسخه دیجیتال موجب تسهیل در تکثیر غیرمجاز و نابودی بازار نشر میشود. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با علی تصدیقی را اینجــــــــــــــا بخوانید.
نشر الکترونیک ایران از نظر تولید انواع نرمافزارها از جریان فعلی دنیا عقب نیست اما با توجه به رونق انواع تلفن همراه هوشمند، تبلت و رایانه تلاش برای ایجاد سختافزار در ایران نه از لحاظ هزینه مناسب است و نه توجیه محتوایی دارد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با محمد آباقری را اینجــــــــــــــا بخوانید.
DRM (مدیریت حقوق دیجیتال) نقش بسیار مهمی در محافظت محتوا دارد و بیش از 99 درصد مانع از سرقت میشود. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با پرویز امیرشهپری را اینجـــــــــــــــا بخوانید
نظر شما