چهارشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۳
روایتی داستانی از شکست عملیات پنجه عقاب در کتاب «مامور خدا»

کتاب «مامور خدا» روایت داستانی از واقعه طبس است که به تازگی از سوی دفتر پژوهش‌های موسسه کیهان منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) پنجاه و هشتمین جلد از مجموعه «نیمه پنهان» به روایت داستانی از شکست عملیات پنجه عقاب در صحرای طبس با عنوان «مامور خدا» می‌پردازد. این کتاب را پروین نخعی‌مقدم نوشته است.

«مامور خدا» در قالب بخش‌هایی با عنوان‌های یک رویداد واقعی، فیلمنامه‌ای برای جنگ، فورت استوارت آریزونا، ملاقات با ژنرال‌ها، پیام برای وضعیت سرخ، شب‌بخیر آقای رییس جمهور، بر روی آب‌های خلیج‌فارس، محله آکاردی، خواب‌های بی‌رویا، هر شهروند یک اسلحه، ناآرامی رییس جمهور، به سوی نیمیتس، پسری که به هیچ جا نرسید، دیدار سرنوشت‌ساز، دلواپسی‌های یک رییس‌جمهور، ویلسون؛ پسری که از همه نفرت دارد، کویر یک، قلب ماجرا، دردسر تازه، فرار بزرگ و بخشی به نام آخرین چاره تدوین شده است.

نگارنده در «مقدمه» این کتاب می‌نویسد: «مأمور خدا، نوشته‌ای است بر پایه یک واقعیت تاریخی با الهام از کتاب‌های خاطرات «همیلتون جردن» رییس ستاد کاخ سفید در دوران ریاست جمهوری «جیمی کارتر»، کتاب مشهور «هدف تهران»، نوشته جولیتو کیه‌زا روزنامه‌نگار ایتالیایی که با استناد روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های خارجی مخصوصاً آمریکا نوشته شده است، «نیروی دلتا» خاطرات «چارلی بکویث» فرمانده عملیات طبس و روزنامه‌های رسمی ایران در گرماگرم حوادث طبس.

برخی از شخصیت‌های این داستان واقعی هستند، مانند کارتر، جردن، ترنر، برژینسکی، سرهنگ چارلی و... شخصیت‌های دسته دوم نیز نمونه‌هایی از سربازان آمریکایی‌‌اند که تخیل و واقعیت در ساخت شخصیت‌ آن‌ها دخیل بوده است. این مسئله که شخصیت‌پردازی آن‌ها چقدر با واقعیت تطابق دارد، در مقایسه با رویدادی که بر آن‌ها گذشته است، چندان اهمیتی ندارد. رویدادی واقعی که شکست تلخی را برای آمریکا رقم زد و حتی در سرنوشت انتخابات آمریکا نیز موثر افتاد.»

وی در تحلیل خود از ماجرای طبس ادامه می‌دهد: «این واقعه در ظاهر ممکن است، یک طوفان شن و یک حادثه ساده به نظر برسد اما واقعیت این است که ماجرا به قدری برای کاخ سفید گران تمام شد که می‌توان آن را پایان افسانه شکست‌ناپذیری آمریکا دانست. عملیات دلتا که از نخستین روزهای اسارت جاسوسان آمریکایی طراحی شده بود، در واقع بعد از امتحان تمامی راه‌ها و گزینه‌های پیش روی آمریکایی‌ها، قرار بود به عنوان آخرین تلاش برای نجات گروگان‌ها انجام شود.

مهم نبود در این عملیات جان چند نفر به خطر می‌افتاد یا چند نفر کشته می‌شوند، کارتر حتی پیامدهای یک جنگ را پذیرفته بود و جنگنده‌های آمریکایی آماده بودند تا به محض خروج گروگان‌ها از ایران، بمب‌هایشان را در مناطق مختلف ایران خالی کنند.

وقایعی که در فاصله چند ماه پس از تسخیر لانه جاسوسی اتفاق افتاده بود، مردان کاخ سفید را چنان سردرگم و عصبانی کرده بود که تنها راه مرهم گذاشتن بر آن، قدرت‌نمایی از طریق حمله نظامی بود. اگر ایران جرأت کرده بود با این اقدام قدرت آمریکا را به چالش بکشد، باید تاوان آن را به سختی پس می‌داد. اما کویر طبس نقطه توقف همه این قدرت‌نمایی‌ها بود.»

در بخشی از مطلبی با عنوان یک رویداد واقعی می‌خوانیم: «صبح روز یکشنبه برای مردم آمریکا مثل یک روز عادی شروع شد. زنی با سگ کوچک و پشمالویش از پیاده‌رویی گذشت، دو پسر بچه سوار اتوبوس زرد رنگی شدند، یک جوان موبور خشاب اسحله‌اش را پر کرد و کشاورزی مثل هر روز به سمت مزرعه‌اش به راه افتاد. این روز پاییزی برای بیشتر مردم مثل هر روز دیگری بود اما برای کاخ سفید و به خصوص رئیس جمهور اهمیت زیادی داشت. قرار بود ادوارد کندی در یک مصاحبه تلویزیونی تصمیم‌اش را برای شرکت در مبارزه انتخاباتی اعلام کند. شرکت او در انتخابات کار رییس جمهور، کارتر را بسیار مشکل می‌کرد. او مجبور بود قبل از شروع دور نهایی مبارزه انتخاباتی با رونالد ریگان، کاندیدای حزب جمهوری‌خواه، در درون حزب دموکرات هم با ادوارد کندی که رقیبی جدی و خطرناک بود، دست و پنجه نرم کند. اما وقتی ادوارد در مقابل دوربین تلویزیونی «سی بی اس» در مصاحبه با راجرد ماد غافلگیر شد، بیشتر کاخ‌نشین‌ها نفس راحتی کشیدند. باور کردنی نبود، کندی مبدل به مردی بی‌دست و پا و فاقد قدرت سخن‌وری شده بود.»

«مامور خدا» را انتشارات دفتر پژوهش‌های موسسه کیهان با شمارگان سه‌هزار و 300 نسخه، 250 صفحه در قطع رقعی و به بهای 14‌هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها