نشست تشکلهای نشر با دبیر هفته کتاب برگزار شد
نمایندگان صنوف، ویژهبرنامههای خود را برای هفته کتاب ارائه کردند
نشست نمایندگان تعدادی از تشکلهای فعال در حوزه کتاب و نشر با مجید غلامیجلیسه، دبیر بیست و سومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در سرای اهل قلم برگزار شد. در این جلسه نمایندگان صنوف مختلف برنامههایی برای هفته کتاب، ارائه کردند.
دبیر هفته کتاب با بیان اینکه در هفته کتاب امسال باید توجه بیشتری به وجه عمومی آن داشته باشیم، افزود: هدف اساسی هفته کتاب، ترویج کتاب و کتابخوانی است. در این مبحث مخاطبان از اهمیت زیادی برخوردار هستند. بنابراین، تولیدکنندگان در اولویت دوم این موضوع قرار میگیرند. از این جهت که تولیدکنندگان و نویسندگان طی یک سال تلاش کردند و قرار است ما در یک هفته آنچه را که آنها تولید کردهاند به مخاطبان معرفی کنیم و جوی ایجاد کنیم تا بارقههایی از توجه به کتاب شکل بگیرد.
مدیر عامل مؤسسه خانه کتاب با تأکید بر اینکه هفته کتاب باید در سطح ملی برگزار شود، عنوان کرد: در این باره تمام تلاش ما باید این باشد که مردم را به مشارکت در حوزه کتاب ترغیب کنیم. با بررسیهایی که از برنامههای سال گذشته صورت گرفته است، بسیاری از برنامهها معطوف به پایتخت است که این امر ضعف بزرگی محسوب میشود.
وی افزود: باید بتوانیم مشارکت رسانههای عمومی در قالب تلویزیون، رادیو، سینما و روزنامهها را برای هفته کتاب جلب کنیم. بنابراین امسال باید هفته کتاب را به عنوان یک برند در سطح ملی و برای مردم پُررنگ کنیم تا مطالبه مردم درباره هفته کتاب افزایش یابد.
غلامیجلیسه گفت: هفته کتاب باید به عنوان هفته مهمی در تقویم فرهنگی همه ارگانهای مهم و تأثیرگذار ثبت شود تا برای آن برنامهریزی مناسب انجام شود.
وی تأکید کرد: ما از مشارکت و همکاری تشکلهای مختلفی که در حوزه کتاب فعالیت میکنند از اینجهت که این تشکلها در بدنه مردم و جامعه حضور دارند، حمایت میکنیم. با این پیش شرط که در فعالیتهای آنها به مناسبت هفته کتاب برنامههای تکراری و صنفی دیده نشود.
در ادامه این جلسه، نماینده انجمن نویسندگان کودک و نوجوان با بیان اینکه این انجمن 18 سال سابقه فعالیت دارد و همه نویسندگان، شاعران، روزنامهنگاران حوزه کتاب و نوجوان در آن عضو هستند، گفت: سال گذشته وزارت ارشاد در هفته کتاب برگزاری سومین جشنواره کتابخانههای خانگی را بر عهده ما گذاشته بود، به انجام رساندیم. امسال هم آمادگی داریم چهارمین دوره این جشنواره را برگزار کنیم.
برآبادی برگزاری بزرگداشتهای فرهنگی با حضور منتقدان و دستاندرکاران کتاب کودک، برپایی دیدار نویسندگان با مخاطبان و نکوداشت پیشگامان حوزه کتاب کودک از دیگر فعالیتهای این انجمن در هفته کتاب دانست.
در ادامه، حاجیآبادی، نماینده انجمن ناشران خصوصی دفاع مقدس با بیان اینکه ما بانی نذر کتاب هستیم، گفت: تا امروز 9 دوره این طرح در کشور اجرایی شده که در طی آن نزدیک به 34 هزار کتاب که حدود 2 میلیارد ریال برآورد مالی داشت، نذر شده است. هدف از نذر کتاب، خوانده شدن کتاب است. ما میتوانیم در ایام محرم یازدهیمن دوره نذر کتاب را برگزار کنیم.
همچنین نماینده انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی اظهار کرد: تا امروز 6 دوره نمایشگاه کتابهای دانشگاهی را در هفته کتاب برگزار کردهایم و امسال هم این نمایشگاه در کانون پرورش فکری کودکان برگزار خواهد شد.
در ادامه، نماینده اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران گفت: ما باید برنامههای هفته کتاب را بهگونهای برگزار کنیم که فرصت بهرهمندی همه این برنامهها برای تمامی افراد فراهم شود. نه اینکه به دلیل فشردگی برنامه از تعدای از آنها بیبهره بمانیم. همچنین برای پیشبُرد بهتر فعالیتها و برنامهها باید شعار هفته کتاب هرچه سریعتر نوشته شود
فروغی به فعالیتهای این اتحادیه در هفته کتاب اشاره کرد و گفت: مطابق چند سال گذشته مراسمی با حمایت وزارت ارشاد تحت عنوان «گردهمایی اهالی نشر و مسوولان» برگزار میکنیم.
وی پیشنهاد کرد: اتحادیه با همکاری فعالان حوزه توزیع کتاب نمایشگاههای موردی که در مناطق مختلف تهران برگزار میشود را برعهده بگیرد تا از شکلگیری نمایشگاههایی که در شأن جمهوری اسلامی ایران نیستند، جلوگیری شود.
در ادامه فخریزاده، نماینده دیگر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان اینکه تمام برنامههایی که انجمنها و صنوف در این جلسه مطرح کردند از دل آن هدف اصلی هفته کتاب که عمومی کردن کتاب است بیرون نمیآید، گفت: ما باید به دنبال خواننده بگردیم و برای تحقق این هدف میتوانیم برای کتابخانهها و حتی برای کتابخوانها جایزه در نظر بگیریم.
در ادامه و پس از صحبت نمایندگان صنوف مختلف، غلامیجلیسه به جمعبندی نکتههایی که نمایندگان انجمنها به آن اشاره کرده بودند، پرداخت و گفت: برگزاری نمایشگاه که فصل مشترک تمام انجمنها و صنوف است طرح خوبی است. اما اینکه این نمایشگاه در چه سطحی با چه شکلی و با چه ویژگیهایی برگزار شود از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مدیر عامل مؤسسه خانه کتاب با تأکید بر اینکه طرحهایی مانند نذر کتاب که مشارکت عمومی را به دنبال دارد باید توسعه و تقویت شوند، گفت: امسال باید نقاط ضعف و قوت نذر کتاب را به خوبی شناسایی کنیم تا با سازوکار بهتری اجرایی شود. یکی از این ضعفها عدم مشارکت صدا و سیما با این طرح است که امسال باید این ضعف به نقطه قوت تبدیل شود. همچنین، همزمانی هفته کتاب با محرم و صفر این فرصت را برای ما فراهم میکند تا انجمنها و صنوف از ظرفیت مساجد و تکایا برای معرفی کتابها استفاده کنند.
غلامیجلیسه به نقش مهم کتابفروشیها در هفته کتاب اشاره کرد و افزود: کتابفروشیها به عنوان محلی برای رفت و آمد مردم باید بیشتر به هفته کتاب اهمیت دهند. بنابراین، نباید در برنامههای خود برای هفته کتاب نمایشگاه زده شویم. از این جهت که نمایشگاهها خط سیر مردم به سمت کتاب را تغییر میدهند و آنها را از رفتن به سمت کتابفروشیها باز میدارند. ما باید مردم را با کتابفروشیها آشتی دهیم. برای تحقق این هدف باید دیدار نویسندگان با مخاطبان در کتابفروشیها انجام شود. همچنین مراسم امضای نوسندگان را در دستور کار خود قرار دهیم.
غلامیجلیسه عنوان کرد: ما در خانه کتاب در پی راهاندازی طرحی با عنوان اهدای کتاب هستیم که مردم در آن مشارکت میکنند. به این صورت که اگر کتاب یا کتابخانهای دارند به این طرح اهدا کنند. از طرف دیگر ارگانهایی که تقاضای کتاب دارند از این کتابها استفاده کنند. این طرح همزمان با هفته کتاب اجرایی میشود.
نظر شما