شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۰
حبیبی: آیات مندرج در «آیت اشراق» نیازمند تحلیل است/ لزوم بررسی تطابق آیات قرآن با مبانی فلسفی

نجفقلی حبیبی، استاد و شارح فلسفه اسلامی در نشست نقد و بررسی کتاب «آیت اشراق» گفت: نویسنده، باید آیات جمع‌آوری شده از سوی سهروردی را تحلیل کند، همچنین، این آیات نیازمند تطابق با مبانی فلسفی هستند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب « آیت اشراق: تفاسیر سهروردی بر آیات قرآن»، (شنبه 25 مهرماه) با حضور دکتر نجفقلی حبیبی، استاد و شارح فلسفه اسلامی، سیدعباس ذهبی، مالک شجاعی‌جوشقانی و سیما سادات نوربخش، به عنوان نویسنده اثر در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.
 
حبیبی گفت:‌ کتاب « آیت اشراق: تفاسیر سهروردی بر آیات قرآن» پیش از این به چاپ رسیده بود اما نویسنده در چاپ جدید در حدود 150 آیه جدید به آن اضافه کرده است. در اینجا باید نکته‌ای را به نویسنده این کتاب متذکر شوم و آن این است که وی باید، در اقدام بعدی علمی خود، آیات مندرج در کتاب را تحلیل و بررسی کند.
 
وی اظهار کرد: سهروردی در آثار خود، از چندین آیه استفاده کرده است اما نویسنده بنا به لزوم و تناسب با موضوع، از برخی آیات در کتاب خود بهره برده است. مولف کتاب باید دسته‌بندی موضوعی از آبات را نیز در دسترس خواننده قرار می‌داد.
 
این استاد فلسفه اسلامی ادامه داد: 150 آیات جدیدی که نویسنده در چاپ جدید به کتاب اضافه کرده است، از «التنقیحات»  منسوب به سهروردی استفاده کرده، که خود این کتاب دارای غلط‌های چاپی است و این موضوع از عهده نویسنده خارج شده است.
 
 وی با تاکید بر این‌که منظور و شیوه نگاه سهروردی به آیات باید در کتاب آورده می‌شد، گفت: خواننده، برای درک بهتر کتاب نیازمند، تطابق آیات با مبانی فلسفی است؛ به عبارتی نویسنده در گام بعدی باید انطباق آیات استفاده شده از سوی سهروردی را با مبانی فلسفی انطباق دهد، زیرا برخی عرفا نیز آیات را براساس نوع و شیوه نگاه خود بررسی و از آنها استفاده کرده‌اند.

حبیبی با طرح این سوال که پرداختن سهروردی به آیات قرآن برای دفاع از خود در مقابل اتهام‌زنی به ایرانی‌ بودن صِرف بوده یا نه؟ گفت: معروف است که سهروردی فیلسوفی ایرانی است، آیا استفاده و استناد به این آیات در دفاع خود بوده است یا نه؟ سهروردی اساسا فیلسوفی است که با قرآن محشور است. شاید پاسخ این سوال برای ما روشن باشد، اما خواننده که با شبهه مواجه است، باید درک درستی از آیات و نحوه و دلیل استفاده از آنها از سوی سهروردی را داشته باشد.

 وی با اشاره به این‌که، اگر کتاب به نحو استاندارد، به چاپ می‌رسید، تعداد صفحاتی بیش از کتاب موجود داشت، اظهار کرد: نویسنده در اقدام بعدی علمی خود می‌تواند بین آراء ملاصدرا و سهروردی دست به بررسی بزند.
 
گزارش تکمیلی نشست نقد و بررسی کتاب «آیت اشراق: تفاسیر سهروردی بر آیات قرآن» متعاقبا منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها