کتاب «کاربرد نظریههای روابط بینالملل» که با همکاری محققان برجسته روابط بینالملل و علوم سیاسی تدوین شده، طیف وسیعی از مسائل نظری و عملی سیاست بینالمللی معاصر را بررسی کرده و عمدتاً به جنبههای کاربردی نظریههای روابط بینالملل عنایت ویژهای دارد.
مخاطبان در قالب بیست و چهار فصل با عناوینی چون «حکمرانی جهانی، نظریه مسلط در جهان معاصر»، «بررسی شاخصهای حکمرانی خوب در نظریههای روابط بینالملل» و «مفهومسازی سلامت روابط بینالملل و روابط بینالملل سالم» آشنا میشوند.
این اثر که با همکاری محققان برجسته روابط بینالملل و علوم سیاسی تدوین شده، طیف وسیعی از مسائل نظری و عملی سیاست بینالمللی معاصر را بررسی کرده است و عمدتاً به جنبههای کاربردی نظریههای روابط بینالملل عنایت دارد. بر این اساس نقاط قوت و ضعف نظریهها برای تبیین و توضیح رویدادهای بینالمللی به محک آزمایش گذارده شده است. در این اثر تلاش شده به موضوعات و مسائلی (بهویژه از لحاظ نظری) توجه شود که تاکنون کمتر به آنها پرداخته شده است.
در بخشی از مقدمه کتاب میخوانیم: «برای مطالعه روابط بینالملل چارچوبهای نظری امکانات مناسبی جهت درک الگوهای رفتاری، ساختاری و فرایندهای سیاسی و بینالمللی فراهم میآورند که در بسیاری از موارد میتوانند راهگشای تئوریزه کردن بخشهایی از یک رویداد به شمار روند. از آنجا که هریک از نظریهها و رویکردهای روابط بینالملل (اعم از جریان اصلی و انتقادی) از متدولوژی، هستیشناسی و معرفتشناسی خاصی پیروی میکنند، بنابراین هر کدام قادرند تنها بخشهایی از وقایع بینالمللی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهند، درحالیکه بر اساس رسم و سیاق و در چارچوب مفروضات مورد نظر، سایر جنبهها نادیده گرفته میشوند.
نباید فراموش کرد که اصولاً جنس رویدادهای بینالمللی حتی با وجود همگون بودن شکل ظاهری آنها، در شرایط و مقتضیات گوناگون متفاوت بوده بهنحوی که عملاً با نتایج و دادههای مختلفی مواجه میشویم. ماحصل این وضعیت سبب میشود تا بهراحتی نتوان در سیاست جهانی شبیهسازی کرد. بدین ترتیب تعاملات پیچیده میان الگوهای رفتاری و ساختاری و نیز مشخصات متفاوت رویدادها مانع از آن میشوند تا با بهرهگیری از نظریهای خاص، رخدادهای پیچیده بینالمللی را در آغاز قرن بیست و یکم مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
اصولاً پایان یک عصر یا دوره لزوما به معنای تغییرات اساسی کلیه ویژگیها و قواعد بازی تلقی نشده، بلکه با ورود به عصر جدید الگوهای رفتاری و فرایندهای نوینی شکل میگیرند که میتوانند در اغلب موارد باعث تعدیلاتی در الگوهای قبلی شده، یا در تقابل با آنها قرار گیرند و یا آنکه الگوهای جدید در همزیستی با الگوهای سابق بهسر برند.
از دیگر پیچیدگیهای مطالعه روابط بینالملل در آغاز هزاره سوم، همزیستی اجتنابناپذیر عناصر مادی و غیرمادی، عوامل اقتصاد، طبقاتی، ارزشی، هویتی، هنجاری و جز اینهاست که تفکیک تصنعی این عناصر از یکدیگر در چارچوب گزارههای نظری خاص، عملاً به معنای نادیده گرفتن و عدم درک درست واقعیتهای منطقهای، بینالمللی و جهانی است. زیرا دنیا از چیزها تشکیل شده است، نه از یک چیز. بنابراین ضروری است با رویکردی التقاطی برای دسترسی به یک سنتز با در نظر گرفتن همزمان جنبههای هستیشناسی، معرفتشناسی و روششناسی از دادههای ذهنی و تجربی نظریههای گوناگون بهره گرفت تا تصویری واقعیتر از رویدادهای بینالمللی به دست داد.»
کتاب «کاربرد نظریههای روابط بینالملل» با زیر عنوان سیاست بینالملل در عرصه تئوری و عمل نوشته عبدالعلی قوام با شمارگان هزار و 100 نسخه در 638 صفحه به بهای 35 هزار تومان به همت انتشارات دنیای اقتصاد منتشر شده است.
نظر شما