شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۳
سیاست جنایی ایران در حمایت از حقوق تألیف و نشر تشریح شد

کتاب «سیاست جنایی ایران در حمایت از حقوق نشر» اثر سیدعباس حسینی‌نیک، سیاست‌های تقنینی، قضایی و اجرائی در حوزه تألیف و نشر را تشریح کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «سیاست جنایی ایران در حمایت از حقوق نشر» در چهار بخش «کلیات مربوط به حق تألیف»، «سیاست تقنینی در حوزه تألیف و نشر»، «سیاست قضائی در حوزه تألیف و نشر» و «سیاست اجرائی در حوزه تألیف و نشر» تنظیم شده است.
 
در بخش نخست، ماهیت و مبانی نظری حق تألیف از دیدگاه حقوق موضوعه و حقوق اسلامی و فقه و همچنین ضوابط تشخیص آثار مورد حمایت و در نهایت، حقوق پدیدآورنده اثر اعم از حقوق مادی و معنوی بحث شده است.
 
بخش دوم کتاب که به گفته مؤلف، قلب کتاب را تشکیل می‌دهد، با بررسی سابقه قانونگذاری در این حوزه در کنوانسیون‌های بین‌المللی (کنوانسیون برن، کنوانسیون ژنو و معاهده وایپو)، حقوق خارجی و حقوق داخلی آغاز شده است. بحث مهم دیگری که در این بخش مطرح شده، جرایم و مجازات‌ها است. در این قسمت از کتاب مشخص شده است که جرایم مربوط به حقوق مادی، محدود به پنج جرم بوده و سه جرم را می‌توان مربوط به حقوق معنوی دانست.
 
در این بخش، بعد از توصیف و تبیین جرایم و مجازات‌های مستند به قوانین جاری کشور در این حوزه، اشکالاتی که از دید محقق بر دو قانون محوری یعنی قانون حمایت حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان مصوب 1348 و قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی مصوب 1352 وارد دانسته شده و همچنین پیشنهادهای لازم برای برون‌رفت از مشکلات قانونی این حوزه، ارائه شده است.
 
در بخش سوم کتاب دو بحث مهم مطرح شده است؛ یکی، حمایت و ضمانت اجرای کیفری که شامل و حاکم بر رویکرد کلی قانونگذار در این حوزه بوده و دیگری حمایت و ضمانت اجرای مدنی که گرچه در قوانین جاری به طور گذرا به آن اشاره شده اما حقوقدانان به توجه بیشتر قانونگذار به آن تأکید دارند.
 
جبران ضرر و زیان و تعارض قوانین و دادگاه‌ها از مباحث دیگر این بخش است. در انتهای این بخش، پیشنهادها برای اصلاح ساختار نظام قضایی ارائه شده است.
 
در بخش پایانی اثر، ابتدا به مبانی سیاست اجرایی یعنی آیین‌نامه‌ها و مصوبات اجرایی پرداخته شده و سپس نهادهای اجرایی و مسئول در حوزه تألیف و نشر ارزیابی شده‌اند.
 
در بخشی از این کتاب می‌خوانیم: «حقوق مادی و معنوی اثر برای پدیدآورنده در طول حیاتش ثابت بوده و بر اساس قانون، فقط حقوق مادی وی قابل واگذاری می‌باشد، اما بعد از فوت وی، اگرچه حقوق معنوی اثر، بطور دائمی برای وی باقی می‌ماند اما نظام‌های حقوقی موجود، حقوق مادی اثر را بعد از فوت پدیدآورنده، محدود به زمان، از 25 سال تا 70 سال کرده و بعد از آن، استفاده برای عموم را آزاد دانسته‌اند.»
 
کتاب «سیاست جنایی ایران در حمایت از حقوق نشر» اثر سیدعباس حسینی‌نیک، با شمارگان 500 نسخه، در 293 صفحه، به بهای 11 هزار تومان از سوی انتشارات مجد منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها