کتاب «قانون مالیاتهای مستقیم بر اساس ماده واحده مصوب 1394، برای اجرا از سال 1395» به اهتمام محسن ابراهیمی منتشر شد.
کتاب حاضر در پنج باب اصلی با عناوین اشخاص مشمول مالیات، مالیات بر دارایی، مالیات بر درآمد، در مقررات مختلفه و سازمان تشخیص و مراجع مالیاتی سامان یافته است.
در پیشگفتاری که نویسنده بر کتاب نوشته میخوانیم: «قانون مالیاتهای مستقیم در 1366/11/3به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از ابتدای سال 1368 به اجرا درآمد. با تحولات سریع در اقتصاد کشور تغییراتی در این قانون نوپا ضرورت یافت که در سال 1371 و بعداً در سال 1380 در آن ایجاد شد. همچنین طی چند سال گذشته نیز الحاقاتی از قوانین و مقررات دیگر به آن افزوده یا موادی از آن حذف شد. در سال 1391 وزارت امور اقتصادی و دارایی لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم را با تعداد چهل و سه ماده و تبصرههای آن پیشنهاد کرد و مورد تصویب هیئت وزیران قرار گرفت و با قید یک فوریت در 1391/8/1 تقدیم مجلس شورای اسلامی شد. دولت هدف از ارائه این اصلاحیه را دستیابی به رشد پایدار توام با عدالت اقتصادی ـ به عنوان یکی از اهداف سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 و سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی ـ و توجه به تأثیر اصلاح نظامهای کلیدی و محوری اقتصاد، کاهش اتکای بودجه دولت به عواید حاصل از نفت و گاز، ارتقای جایگاه مالیاتها در تأمین منابع مالی دولت، پیشبینی تمهیدات ویژه برای دهکدههای مختلف درآمدی و همچنین پیشبینی تغییرات قانونی در طرح جامع نظام مالیاتی دانست.
قید یک فوریت لایحه مذکور در جلسه علنی مورخ 1391/8/3 مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. پس از طرح لایحه در کمیسیون اقتصادی مجلس و اعمال تغییراتی در محتوای آن، لایحه اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم به شکل ماده واحدهای حاوی تعداد شصت و چهار بند در 1392/10/25 برای رأیگیری به صحن علنی مجلس تقدیم شد. با همزمانی تصویب قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور و پیشبینی برخی اصلاحات در قانون مالیاتهای مستقیم از جمله حذف مواد 132 و 138 و الحاق ماده 138 مکرر، ماده واحده مذکور در جلسه علنی مورخ 1393/11/15 با اصلاح مجدد به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و برای اعلام نظر به شورای نگهبان تقدیم شد. شورای نگهبان طی دو مرحله بررسی مواردی را نیازمند بازنگری و تغییر دانست که در نهایت قانون ماده واحده اصلاح موادی از قانون مالیاتهای مستقیم در 1394/4/31 با شصت بند به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و مورد تأیید شورای نگهبان نیز قرار گرفت.
تغییرات مهم اصلاحیه اخیر شامل عناوین زیر است:
1ـ تغییر در فرایند مالیات بر ارث و سادهسازی آن برای مؤدیان مالیاتی
2ـ ایجاد عدالت مالیاتی و همسانسازی در نحوه مالیاتستانی از مشاغل و همچنین روش رسیدگی بر پایه اطلاعات و مستندات
3ـ تغییر اساسی در معافیت مالیاتی واحدهای صنعتی و معدنی و نیز صنعت حمل و نقل و ایرانگردی و جهانگردی از طریق تشویق به سرمایهگذاری سرمایهگذاران داخلی و خارجی
4ـ احیای پایگاههای اطلاعات مالیاتی از طریق پایگاههای اطلاعاتی دولتی و خصوصی برای اصلاح تشخیص مالیات و تبیین عدالت مالیاتی
5ـ برطرف شدن ضعف ضمانت اجرایی قانون با تعریف قانونی جرم و مجرمان مالیاتی»
به گفته مولف کتاب، به دلیل کثرت اصلاحات طی سالهای قبل و اصلاحاتی اخیر در این کتاب برای اولین بار، از دو رنگ قلم در نگارش متن استفاده شده است تا امکان تمایز اصلاحیه اخیر فراهم شود. همچنین تمامی متون حذفشده در پانویس ذکر شده است تا در دسترس پژوهشگران، استادان، دانشجویان و همچنین مسئولان و مؤدیان مالیاتی برای محاسبه و بررسی مالیاتهای قبل و بعد از سال 1395 قرار گیرد.
در پیوست کتاب نیز، قانون مالیات بر ارزش افزوده و مواردی از قوانین و مقررات دیگر که به نحوی به موضوع مالیات مرتبط است و اهمیت بیشتری دارد درج شده است تا خوانندگان امکان آگاهی از سایر مقررات مالیاتی خارج از مفاد قانون مالیاتهای مستقیم نیز داشته باشند.
کتاب «قانون مالیاتهای مستقیم بر اساس ماده واحده مصوب 1394، برای اجرا از سال 1395» به اهتمام محسن ابراهیمی با شمارگان هزار و 500 نسخه در 260 صفحه به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات هرمس منتشر شده است.
نظر شما