غلامحسین امامی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، درباره فعالیت این کتابفروشی گفت: خوشبختانه «کتاب اسفند» به لحاظ جغرافیایی در مکان مناسبی واقع شده، به طوری که وجود دانشگاه شیراز و خوابگاههای دانشجویی، این منطقه را به یک منطقه فرهنگی و «کتاب اسفند» را به پاتوقی برای اهل کتاب تبدیل کرده است.
وی افزود: ما برای تأمین نیازهای مطالعاتی مراجعان که بخش عمدهای از آنها را دانشجویان تشکیل میدهند، سعی کردیم آثاری از تمام حوزهها را در «کتاب اسفند» ارائه کنیم، به طوری که در زیربنای 210 متری این فروشگاه بیش از 65 هزار جلد کتاب را ارائه کردیم، اما بیشترین استقبال از کتابهای نقد ادبی، شعر، رمان، داستان، هنرهای تجسمی و فلسفه است.
مدیر فروشگاه «کتاب اسفند» با اشاره به برخی مشکلات موجود در حرفه کتابفروشی گفت: در حال حاضر در دوره رکود صنعت نشر به سر میبریم؛ نه در شیراز بلکه در سراسر کشور. در توصیف اوضاع کتابفروشان در شیراز همین بس که تا کنون کار پنج کتابفروشی به تعطیلی کشیده شده و ما هم واقعاً نمیدانیم که تا چه زمانی میتوانیم دوام بیاوریم.
امامی با تأکید بر لزوم حمایت از صنف کتابفروشان ادامه داد: به عنوان مثال ما به صورت ماهیانه 25 میلیون تومان برای خرید کتاب از تهران هزینه میکنیم، در حالی که تنها 10 و یا 12 میلیون تومان فروش میرود؛ این موضوع یعنی حدود 10 میلیون تومان کسری در حساب ما. اینجا لازم است ارگان یا نهادی برای حمایت از بقاء کتابفروشیها پا به میدان بگذارد. بر این اساس ارشاد میتواند با ارائه وامهای کم بهره به کتابفروشان، به بقاء آنها در چرخه نشر کمک کند.
وی ادامه داد: به طور مشخص میتوانم بگویم که رکود بازار کتاب در شیراز از ماه رمضان سال جاری شدت بیشتری گرفته و تا کنون هم ادامه دارد. در شرایط کنونی که استقبال مردم از کافی شاپها و رستورانها بسیار بیشتر از کتابفروشیهاست، باید تمهیداتی برای ادامه حیات فعالان صنعت نشر به کار بست. چرا که در غیر این صورت، ما و سایر همکاران هم به سرنوشت کتابفروشیهای تعطیل شده دچار خواهیم شد.
مدیر فروشگاه «کتاب اسفند» درباره رونق بازار کتاب در سالهای دور گفت: من در سال 1367 انتشارات «شیوا» را تأسیس کردم و از آنجا که در آن سالها کار نشر و کتابفروشی را با هم انجام میدادیم دوره بسیار خوبی را تجربه میکردیم. چراکه کتابهای خودمان را به پخشیها میدادیم و کتابهای روز ناشران دیگر را هم تحویل میگرفتیم و میتوانم بگویم که آن روزها روزهای رونق کار ما بود.
امامی درباره فعالیت انتشارات «شیوا» نیز گفت: انتشارات شیوا با این که حدود 21 کتاب منتشر کرده بود و تعدادی کتاب دیگر آماده چاپ داشت، به دلیل مشکلاتی که در ادامه برایش پیش آمد، پس از دو سال تعطیل شد و این موضوع فعالیت فروشگاه «کتاب اسفند» را نیز مدتی متوقف کرد.
وی در این باره توضیح داد: در آن زمان محمدرضا صفدری، داستاننویس خوش ذوق بوشهری، بسیار مورد توجه جامعه ادبی بود، به طوری که احمد شاملو در هفته نامه «کتاب جمعه» سه داستان از این نویسنده را چاپ و منتشر کرده بود. بر همین اساس ما سراغ این نویسنده رفتیم و در سال 1368 مجموعه داستانهای این نویسنده را با عنوان «سیاسنبو» چاپ و منتشر کردیم که بسیار مورد توجه فعالان ادبیات مانند گلشیری، دولت آبادی و بسیاری از ادبای آن دوره قرار گرفت.
مدیر فروشگاه «کتاب اسفند» ادامه داد: استقبال از این کتاب به قدری بود که کتاب دو ماه بعد از انتشار نایاب شد. اما متأسفانه در ادامه به این بهانه که این کتاب ضد جنگ است، مشکلاتی برای نویسنده آن به وجود آمد و با وجود اینکه ما حدود 50 کتاب دیگر آماده نشر داشتیم، فعالیت انتشارات شیوا نیز متوقف شد.
امامی با اشاره به حساسیتهای موجود در آن دوره گفت: البته این گونه موارد از اقتضائات و محدودیتهای آن زمان بود، اما امروز شاهد هستیم که بسیاری کتابهای ضد جنگ منتشر میشود و مشکلی برای نویسنده و ناشر آن به وجود نمیآید. امروز هم با دیدن اوضاع نشر و وضعیت سختی که ناشران درگیر آن هستند، قصدی برای بازگشت به عرصه نشر کتاب ندارم.
وی درباره فعالیت خود پس از توقف فعالیت فروشگاه «کتاب اسفند» گفت: مدتی را در بنیاد فارسشناسی مشغول به کار شدم، گرچه دورادور با دوستان فعال در عرصه نشر همکاری میکردم، اما با علاقهای که به کار کتاب داشتم پس از وقفهای سه ساله با راهاندازی مجدد کتابفروشی، فعالیت در حوزه کتاب را ادامه دادم. مدتی در بازار انقلاب، نزدیک هتل هما فعالیت کردم و بعد به مکان فعلی در میدان دانشجو آمدیم.
مدیر فروشگاه «کتاب اسفند» درباره نحوه دریافت کتابهای روز بازار کتاب در کتابفروشی خود گفت: ما در حال حاضر با 6 پخشی فعال در حوزه کتاب همکاری میکنیم که کتابهای روز بازار کتاب را به دست ما میرسانند. چند روز پیش یکی از این دوستان ما که عهدهدار تهیه کتاب یکی از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای کتاب در تهران است، با دیدن فهرست کتابهای ما بسیار متعجب شد و میگفت برخی از این کتابها هنوز به بسیاری از کتابفروشیهای بزرگ تهران نیامده است!
وی برای معرفی ذائقه مطالعاتی مراجعان به این فروشگاه، به برخی از پرفروشترین کتابهای هفته گذشته اشاره کرد و گفت: مراجعان به کتابفروشی ما از همه طیفها و حوزههای مختلف هستند، اما در یک هفته گذشته بیشترین استقبال از کتابهایی چون «هنر شفاف اندیشیدن»، «شکسپیر و شرکا»، «قزاقها»، «بغل کردن دنیا»، «از روزگار رفته»، «مردم در سیاست ایران»، «برادرزاده رامو»، «شب طاهره» و «لذتی که حرفش بود» صورت گرفته است.
نظر شما