پاتوق کتاب یاسوج که فعالیت خود را از خرداد امسال آغاز کرده، این روزها نه تنها به دلیل فروش کتاب، بلکه به دلیل برگزاری برنامههای جانبی نظیر برگزاری نشستهای مختلف فرهنگی و دعوت از شاعران و نویسندگان مطرح کشور نیز مورد توجه اهالی فرهنگ و کتابخوانان شهر یاسوج و استان کهکیلویه و بویراحمد قرار گرفته است.
آثار موجود در این کتابفروشی در بخشهایی چون ادبیات و رمان، هنر، فلسفه و علوم اجتماعی ارائه شده است. بخشی به کتابهای حوزه کودک و نوجوان، دین، اهل بیت و دفاع مقدس نیز از بخشهای دیگر این کتابفروشی هستند.
سیدعلی محمدی، مدیر «پاتوق کتاب» یاسوج درباره ویژگیهای این کتابفروشی گفت: پاتوق کتاب یاسوج، تنها کتابفروشی غیر درسی کل استان کهگیلویه و بویراحمد است که شاید این موضوع در وهله اول کمی اغراق به نظر برسد و جنبه طنز داشته باشد، اما زمانی که متوجه این موضوع میشویم و به عمق ماجرا دقیق میشویم، بسیار دردناک است.
وی افزود: ما در حالی به عنوان تنها کتابفروشی غیر درسی استان در حال فعالیت هستیم که بسیار محتاطانه و کجدار و مریز کار میکنیم و در این شرایط رکود بازار کتاب دائما دست و دلمان میلرزد تا بتوانیم در این چرخه باقی بمانیم.
محمدی درباره مشکلات پیش روی حرفه کتابفروشی در یاسوج گفت: فارغ از مشکلات کلان کتابفروشی در کشور، متأسفانه گویا ایجاد پایگاه فرهنگی مطالعاتی اساساً برای مسئولان یاسوج مطرح نیست؛ مرتب شاهد هستیم که پخشیهای قَدَر استان قُم با نام ناشر، با سوبسیدها و درصدهای تخفیف بالا اقدام به برگزاری نمایشگاههای کتاب در یاسوج میکنند و پس از چند روز جمع میکنند و میروند.
مدیر «پاتوق کتاب» یاسوج ادامه داد: این اتفاق در حالی روی میدهد که ما ماهیانه با صرف میلیونها تومان برای اجاره و هزینههای جاری کتابفروشی، به دنبال ایجاد پایگاه فرهنگی مطالعاتی ثابتی برای مردم یاسوج هستیم که برگزاری این نمایشگاهها ما را به خاک سیاه مینشاند.
وی دخالت سازمانها و ارگانهای دولتی را دیگر مشکل کتابفروشان در یاسوج عنوان کرد و گفت: بسیاری از ارگانهای دولتی تصور میکنند که با خرید کتاب از ناشران قم و تهران و توزیع آن به صورت رایگان، میان دانشآموزان، دانشجویان و طلاب، در حال انجام فعالیتهای فرهنگی هستند؛ در صورتی که این کار از جهات مختلف نادرست است.
محمدی در تشریح این موضوع گفت: ابتدا اینکه به تجربه میگویم که کتاب رایگان خوانده نمیشود و صرف هزینه بیتالمال برای خرید کتاب و توزیع رایگان آن در حالی که مورد استفاده قرار نمیگیرد نادرست است. از سوی دیگر این حرکت اختلال فاحشی در چرخه نشر و فروش کتاب ایجاد میکند؛ چراکه ادامه دادن این گونه فعالیتها با دور زدن کتابفروشیها در چرخه نشر، به تعطیلی آنها منجر میشود.
مدیر «پاتوق کتاب» یاسوج با بیان تجربهای از همکاری با ارگانهای دولتی گفت: چندی پیش که تعداد بسیاری از کتاب «دختر شینا» خریداری کردیم، برای ارائه آن به یکی از ارگانهای دولتی با درصد تخفیفی مناسب، مراجعه کردم، اما در کمال حیرت دیدم که خود آن ارگان پیشنهاد فروش کتابهایی را که خود خریداری کرده بود با در صد تخفیفی بسیار بیشتر به من داد! متأسفانه انبارهای پُر از کتاب ارگانهای دولتی به کتابفروشان اجازه تنفس نمیدهد و کار کردن در این فضا خون جگر خوردن است.
وی بیشترین مراجعان پاتوق کتاب یاسوج را جوانان بین 20 تا 30 سال عنوان کرد و درباره ذائقه مطالعاتی آنها گفت: «نامیرا» و «دختر شینا» پرفروشترین کتابهای پاتوق کتاب یاسوج در هفتههای اخیر بودند. پس از آن بخش رمانها و به خصوص رمانهای روسی مانند آثار داستایوفسکی با استقبال زیادی رو به رو هستند. آثار ارنست همینگوی و جرج اورول نیز از کتابهای پر فروش ما بودهاند.
مدیر پاتوق کتاب یاسوج ادامه داد: در حوزه دفاع مقدس نیز آثاری از نشر «ابراهیم هادی» مانند «سلام بر ابراهیم» و «راهیان علقه» و همچنین آثاری چون «کمال کورسل»، «من کنیز زینبم» و «حاج قاسم» از پر فروشهای ما هستند.
محمدی درباره سایر فعالیتهای پاتوق کتاب یاسوج گفت: این مرکز امروز به یک مرکز فرهنگی تبدیل شده و بخش برگزاری جلسات نقد و تحلیل خوشبختانه یا متأسفانه بسیار قویتر از بخش کتابفروشی ما فعالیت میکند. به طوری که پاتوق کتاب یاسوج به صورت هفتگی میزبان جلسات مختلفی با حضور نویسندگان مطرح کشور و استان است.
وی ادامه داد: با اینکه از خرداد سال جاری کار خود را آغاز کردهایم، اما فروشگاه هنوز به طور رسمی افتتاح نشده است. البته در مرداد ماه با حضور رضا امیرخانی و جمعی از نویسندگان جوان یاسوج، این فروشگاه را به صورت غیر رسمی افتتاح کردیم، اما افتتاحیه رسمی پاتوق کتاب یاسوج، ساعت 16 فردا چهارشنبه، 2 دی با حضور مسئولان فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد، حوزه هنری، آموزش و پرورش، سپاه پاسداران، ناحیه بسیج دانشجویی و نهاد رهبری برگزار خواهد شد.
نظر شما