شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۵
معرفی تبعات ناشی از مصرف داروها در جوامع انسانی در یک کتاب پزشکی

نخستین چاپ کتاب «آشنایی با مفاهیم فارماکواپیدمیولوژی» تالیف پیام پیمانی و همکاران به همت انتشارات خسروی با همکاری مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) چاپ نخست کتاب «آشنایی با مفاهیم فارماکواپیدمیولوژی» در چهار بخش و دو ضمیمه، تالیف مشترک گروهی از پزشکان متخصص و مدرس دانشگاه‌های پزشکی کشور، با همکاری انتشارات خسروی و مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز منتشر شده است.
 
دکتر پیام پیمانی، دانشجوی دکترای تخصصی فارماکواپیدمیولوژی مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر سیامک صبور، دانشیار کلینیکوفارماکواپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر میرعلیمحمد سبزقبائی، استاد و مدیرگروه داروسازی بالینی و خدمات داروئی دانشکده داروسازی و رئیس مرکز پژوهش‌های توکسیکولوژی بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دکتر مجتبی مجتهدزاده، استاد داروسازی بالینی دانشکده داروسازی و رئیس بخش مراقبت دارویی بیمارستان سینا، دکتر کامران باقری لنکرانی، متخصص داخلی، فوق تخصص گوارش و کبد و رئیس مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر فانک فهیمی، استاد داروسازی بالینی دانشکده داروسازی و سرپرست بخش مراقبت‌های داروئی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، دکتر مهرداد حمیدی، استاد فارماسیوتیکس دانشکده داروسازی و رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دکتر ابراهیم صالحی‌فر، دانشیار و رئیس گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی ساری و دکتر محمد صالحی مرزیجرانی، دانشجوی دکتری تخصصی آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گروه نویسندگان این کتاب تخصصی پزشکی هستند.
 
در بخشی از مقدمه کتاب به قلم دکتر سیامک صبور می‌خوانیم: «مصرف دارو در ایران 4 الی 6 برابر متوسط مصرف جهانی است. حدود 50 درصد عوارض نامطلوب داروها قابل پیشگیری می‌باشند. فارماکواپیدمیولوژی که پلی بین فارماکولوژی و اپیدمیولوژی محسوب می‌شود، تلاش می‌کند تا احتمال اثرات سودمند و نیز میزان عوارض جانبی دارو در یک جمعیت خاص را ارزیابی کند و می‌تواند در تجویز و مصرف منطقی‌تر دارو و ارتقاء دارودرمانی نقش بسزایی داشته باشد.»
 
کتاب‌های مرجع و راهنما به زبان فارسی برای علاقه‌مندان به این حیطه کاربردی از علم، در زمان حاضر بسیار محدود است. گردآورندگان این کتاب تلاش کرده‌اند با شروع از گردآوری الفبای این رشته که آشنایی خواننده فارسی‌زبان با تعاریف واژگان مصطلح و مورد استفاده در فارماکواپیدمیولوژی است، برای رفع این نقیصه گامی هرچند کوچک و پرفایده بردارند.
 
مبنای اصلی گردآوری این اثر، کتاب «واژه‌نامه فارماکواپیدمیولوژی» نوشته برنارد بگاد بوده که از سوی انتشارات وایلی منتشر شده است. اما گردآورندگان کتاب حاضر سعی کرده‌اند تا ضمن تخلیص واژه‌های کاربردی‌تر، واژگان کاربردی دیگری که از زمان تالیف کتاب مزبور تاکنون به این حیطه از علم پزشکی اضافه شده را نیز تعریف کنند.
 
براساس محتوای کتاب در صفحه 11، فارماکواپیدمیولوژی نقش مهمی در جمع‌آوری اطلاعات دارویی دارد و می‌تواند تعادل بین سود دارو و احتمال خطر آن‌را مشخص کند که این امر سبب تجویز صحیح دارو برای یک بیماری خاص می‌شود. فارماکواپیدمیولوژی می‌تواند خصوصیات فارماکوکینتیک دارو را در مطالعات کلینیکی روشن کند.
 
نخستین چاپ کتاب «آشنایی با مفاهیم فارماکواپیدمیولوژی» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 92 صفحه، به بهای پنج هزار و 900 تومان از سوی انتشارات خسروی با همکاری مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها