رضا استادی، رمانی با عنوان «اینجا خانه من است» درباره وضعیت خرمشهر در زمان اشغال نوشت. این کتاب بر شیوه تبلیغات فرهنگی صدام در خرمشهر اشغال شده تمرکز دارد.
وی با بیان اینکه از سال 1388 کار تحقیق و نوشتن این اثر را آغاز کردهاست، توضیح داد: قرار بود این کار در قالب فیلمنامه نوشته و مورد استفاده قرار گیرد اما با توجه به شرایط سخت تولید فیلم ترجیح دادم که آن را در قالب کتاب منتشر کنم.
نویسنده رمان «ما هیچ وقت نامزد نبودیم» درباره اهمیت پرداختن به موضوع خرمشهر، گفت: این شهر، مدت یک سال و هشت ماه در اشغال بود و به نظر من هر سال که میگذرد، بر اهمیت نوشتن کتابها و فیلمهایی درباره چگونگی بازپسگیری آن بیشتر میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که کتاب «اینجا خانه من است» چه جنبهای از اشغال خرمشهر را روایت کرده است؟ گفت: داستان این کتاب رمان اتفاقهایی را روایت میکند که میتواند در یک شهر اشغال شده بیفتد. بر اساس اسنادی که مطالعه کردهام، عراقیها در زمان اشغال اموال زیادی از این شهر غارت کردند و چون همیشه در فکر اِلصاق این شهر به کشور خودشان بودند، اقدامات فرهنگی زیادی هم در سطح شهر انجام داده بودند. من در این کتاب، برنامههای تبلیغاتی صدام را پررنگ کردهام.
استادی درباره تفاوت این اثر با سایر کتابهایی که درباره خرمشهر نوشته شده، گفت: معمولا در کتابهایی که به طور کل درباره جنگ ایران و عراق نوشته میشود، روایتگر، درصدد است که روایت خود را از موضوعی که در آن حضور داشته است، بیان کند. من در این رمان، ضمن ارتباط گرفتن با خاطرههای منتشر شده درباره خرمشهر کوشیدم با طرح شخصیتهای فرعی، رخدادهایی را شرح دهم که ممکن است در هر شهر اشغال شده رخ دهد.
وی ادامه داد: دو شخصیت اصلی رمان در تقابل هم قرار میگیرند. یک طرف، شخصیت عراقی است که با اختیار و انتخاب خود وارد میدان جنگ شده است و طرف دیگر، شخصیتی است که میپندارد این جنگ، نتیجه اتخاذ سیاستهای اشتباه است.
استادی یادآور شد: من برای نوشتن این کتاب، آثاری را که درباره دستگاه تبلیغاتی صدام نوشته شده مطالعه کردهام و زمانی که در لوکیشن فیلمهای متعدد سینمایی حضور داشتم، ایده آن به ذهنم رسید.
نظر شما