شنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۰
حجت‌الاسلام ناطقی: بسیاری از علم انوارالفقاهه را بر جواهرالکلام ارجح و برتر می‌دانند

حجت‌الاسلام علی اوسط ناطقی، عضو هیات‌ علمی مرکز احیای آثار اسلامی در نشست نقد و بررسی کتاب انوارالفقاهه گفت: بسیاری از علما، انوارالفقاهه را هم از نظر سبک و شیوه نگارش و هم از نظر جامعیت و شیوه استدلال بر جواهرالکلام ارجح می دانند.

به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، نشست نقد و بررسی کتاب انوارالفقاهه، تألیف فقیه بزرگ و نامدار شیعه، شیخ حسن کاشف الغطاء، چهارشنبه (20 بهمن‌ماه)، با حضور حجت‌الاسلام علی اوسط ناطقی به‌عنوان سرپرست گروه تحقیقی کتاب و رئیس و عضو هیات‌ علمی مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، عبدالحسین طالعی، حجت‌الاسلام جلالی و حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی راد، مدیر بخش علوم قرآن و حدیث دانشگاه تربیت مدرس در حاشیه یازدهمین نمایشگاه کتاب استان قم برگزار شد.

انوارالفقاهه بر جواهرالکلام ارجحیت و مزیت دارد

حجت‌الاسلام علی اوسط ناطقی، سرپرست گروه تحقیقی کتاب، در این نشست با تبریک دهه مبارک فجر به انگیزه و دلیل انتخاب این کتاب برای تصحیح پرداخت و اظهار کرد: مرحوم شیخ حسن کاشف الغطاء از بزرگان فقهای امامیه و از جمله عالمان ارزشمند و مجتهدان کم‌نظیری است که توانسته است یکی از آثار بسیار خوب فقهی را بیافریند.

وی ادامه داد: شیخ حسن بعد از وفات پدرش (شیخ جعفر کاشف الغطاء) راه وی را در تحقیق و تألیف ادامه داد و در دوران دو برادرش شیخ محمد و شیخ علی توانست انوارالفقاهه را در طول سی سال تألیف کند.

عضو هیات‌ علمی مرکز احیای آثار اسلامی با بیان اینکه مرجعیت عام شیخ حسن همزمان با ریاست عامه شیخ محمدحسن نجفی صاحب جواهرالکلام در نجف بود، تصریح کرد: بسیاری از علما، انوارالفقاهه را هم از نظر سبک و شیوه نگارش و هم از نظر جامعیت و شیوه استدلال و فروعات کثیری که دارد، بر جواهرالکلام ارجح و برتر می‌دانند.

وی با بیان این نکته که تصحیح کتاب حاضر بسیار سخت بود، افزود: در تصحیح انوارالفقاهه بیش از صد نسخه خطی و بعضاً دست خط مؤلف، که بهترین و قدیمی‌ترین نسخه‌های موجود بوده، استفاده شده است که مشخصات این نسخه‌ها در خاتمه التحقیق به تفصیل معرفی شده است.

به چاپ نرسیدن اکثر کتاب‌های فقهی عربی

حجت‌الاسلام جلالی نیز در ادامه این نشست به‌عنوان ناقد کتاب گفت: مجموعه‌ای از 20 نفر از محققان و فضلای بسیار ارزشمند و برومند حوزه برای تصحیح این کتاب کار کرده‌اند، که همین امر نیز باعث ارزشمندی این کتاب شده است.

وی در ادامه به نقد کتاب حاضر پرداخت و اظهار کرد: در مقدمه و همچنین در متن کتاب اغلاط چاپی و غیر چاپی فراوانی وجود دارد، مثلاً در مقدمه به جای اسم عبدالستارالحسین نوشته شده است عبدالستار حسنی.

حجت‌الاسلام جلالی درباره ارجحیت و مزیت انوارالفقاهه بر جواهرالکلام، عنوان کرد: اکثر کتاب‌های فقهی عربی از جمله انوارالفقاهه تاکنون به چاپ نرسیده بود و در دسترس مراجع و فقها قرار نداشت تا بتوانند به آن مراجعه و متن‌ها را مقایسه کند و با چاپ این کتاب در قم برتری آن بر جواهرالکلام مشخص شد.

برگزیده شدن انوارالفقاهه در کتاب سال 

حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد نیز در ادامه نشست طی سخنانی با بیان اینکه هر تحقیقی بر شاخه تحقیقات دیگری می‌ایستد و هیچ کتابی در خلاء به وجود نمی‌آید، ابراز کرد: باعث افتخار است که مجموعه سترگ انوارالفقاهه در همایش کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان کتاب سال برگزیده شد.

دبیر همایش کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در ادامه با اشاره به افت علمی کشور در این همایش گفت: یکی از نتایج کتاب سال جمهوری اسلامی این است که ما افت علمی داریم و امسال کتاب برگزیده در حوزه کلام، قرآن، حدیث و... نداشتیم.

وی با اشاره به اینکه در حوزه مطالعات دینی بسیار دچار ضعف شده‌ایم، افزود: در همایش امسال گفته بودیم که مؤلفان کتاب را به دبیرخانه همایش ارسال کنند و از میان 426 هزار کتابی که در سال 93 برای اولین بار چاپ شده‌، فقط 282 کتاب به مرحله نهایی رسید که از این میان 10 عنوان کتاب برگزیده و 20 عنوان نیز تشویق شد.

مدیر بخش علوم قرآن و حدیث دانشگاه تربیت مدرس در پایان با بیان اینکه تکراری بودن، عدم مضمون، عدم محتوا و... باعث حذف بسیاری از این آثار بودند، گفت: امیدواریم که در همایش سال آینده شاهد رشد و پیشرفت علمی کشور و همچنین شاهد کتاب‌های خوبی در همایش کتاب سال جمهوری اسلامی ایران باشیم.

تصحیح کتاب انوارالفقاهه 10 سال به طول انجامید

در ابتدای این نشست نیز عبدالحسین طالعی به معرفی کتاب سترگ انوارالفقاهه پرداخت و عنوان کرد: ده‌ها محقق و پژوهشگر از فضلای مرکز احیای آثار اسلامی در به سامان رسیدن تحقیق و تصحیح این اثر ارزشمند در طول بیش از 10 سال زحمات فراوانی متحمل شده‌اند که اسامی آنها در خاتمه التحقیق ذکر شده است.

نگاهی به کتاب انوارالفقاهه

کتاب انوارالفقاهه شامل اکثر ابواب فقهی در 10 جلد و حاصل تحقیق پژوهشگران احیای آثار اسلامی است.

این 10 جلد عبارت‌اند از طهارت، صلالت، زکات و خمس و صوم و اعتکاف، حج، تجارت و بیع، قرض و رهن و حجر ضمان و حواله و کفالت و صلح و شرکت و مضاربه و مزارعه و مساقات، ودیعه و عاریه و اجاره و وکالت و وقف و هبه و صدقه و وصیت، نکاح و طلاق و خلع و مبارات، غصب و مواریث و قضا و شهادات، فهارس جامعی از این موسوعه فقهی.

مقدمه التحقیق انوارالفقاهه توسط مدیر مرکز احیای آثار اسلامی (با همکاری برخی از محققان) در 124 صفحه در ابتدای جلد اول کتاب به چاپ رسیده و شامل دو فصل و یک خاتمه است.
فصل اول در ترجمه و شرح حال مؤلف یعنی شیخ حسن بن جعفر کاشف الغطاء (1201_1262 ق)، فصل دوم درباره خود کتاب انوارالفقاهه و خاتمه آن در روش و منهجیت تحقیق و تصحیح این کتاب است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها