سه‌شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۱
مجید قیصری: امیدواریم داستان‌هایی مدرن با جلوه‌هایی از شخصیت پیامبر اکرم به دبیرخانه برسد

مجید قیصری، داستان‌نویس و دبیر علمی نخستین جشنواره داستان کوتاه خاتم در نشست خبری این جشنواره که صبح امروز (15 دی ماه) برگزار شد گفت: فعلاً در مرحله جمع‌آوری آثار هستیم. امیدواریم داستان‌هایی به دستمان برسد که جلوه‌ای از شخصیت حضرت رسول‌الله(ص) را به ما بازگوید و در عرصه داستان مدرن چنین آثاری خلق شود و ما آن‌ها را بخوانیم و داوری کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) مجید قیصری، داستان‌نویس و دبیر علمی نخستین جشنواره داستان کوتاه خاتم، در  نشست خبری این جشنواره که صبح امروز(15 دی ماه) در بنیاد ارشاد امام صادق(ع) با حضور خبرنگاران مختلف برگزار شد، در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایبنا که «جشنواره خاتم چه تمهیدی اندیشیده‌است تا نخبگان را جذب این جشنواره کند؟» گفت: چه تمهیدی بهتر از این‌که ما جشنواره‌ای با نام پیامبر اعظم(ص) تدارک دیده‌ایم تا همه نخبگان بتوانند آثار خود را ارایه دهند تا مورد داوری قرار گیرد.
 
وی افزود: البته باید نویسندگان ما بدانند که داستانی کردن زندگی پیامبر اسلام(ص) تنها دارای بُعد تاریخی نیست. تنها نمی‌توان زندگی مبارک آن حضرت را در طول 63 سال ارزیابی کنیم. شما نگاهی همه‌سویه به زندگی حضرت مسیح(ع) بیفکنید. در خواهید یافت که غربی‌ها داستان‌های بسیاری درباره زندگی این پیامبر آفریده‌اند. «انجیل به روایت متی» نمونه‌ای بارز از این برداشت مذهبی است.
 
این داستان‌نویس گفت: پیامبر اعظم(ص) متعلق به همه اعصار است و همان‌طور که کلامشان کلام خداست، اگر داستان‌نویسان ما بتوانند جلوه‌ای از زندگی و شخصیت، منش و گفتار و راهی را که ایشان نشان دادند، در زندگی امروزمان جاری و ساری ببینیم برای ما ملاک است.
 
نویسنده رمان «ضیافت به صرف گلوله» اضافه کرد: ملاک ما همین‌ها هست. امیدواریم داستان‌هایی به دستمان برسد که جلوه‌ای از شخصیت حضرت رسول‌الله(ص) را به ما بازگوید و در عرصه داستان مدرن چنین آثاری خلق شود و  ما آن‌ها را بخوانیم و داوری کنیم.
 
وی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ایبنا که «به نظر شما چه بخش‌هایی از زندگی پیامبر(ص) جای پرداختن و داستانی شدن بیشتری دارد؟» توضیح داد: تمام زندگی رسول‌الله(ص) حتی پیش از تولد ایشان مورد دقت است و در آن حادثه و جلوه‌هایی وجود دارد که می‌توان از آن بهره‌های داستانی برد. این لحظات می‌تواند مورد مداقه یک نویسنده نکته سنج قرار بگیرد تا منجر به خلق داستانی درخشان شود. زندگی پیامبر اکرم(ص) تا لحظه وفاتشان سرشار از اتفاقات گوناگون است.
 
قیصری گفت: شما دقت کنید که هر کدام از آیات قرآن کریم یک شرح نزول دارد. در هر کدام از آیه‌ها داستانی وجود دارد و بازگو کننده آن است که چگونه بر محمد(ص) نازل شده و چه شرایطی داشته است. این موضوع به اندازه کافی مصالح ادبی را در اختیار نویسندگان ما قرار می‌دهد. این‌که تاکنون چرا سراغ چنین آثاری نرفته‌ایم جای پرسش است و ما باید ساز و کاری را در نظر بگیریم تا بتوانیم این خلاء را پرکنیم.
 
این داستان‌نویس درباره فراخوان جشنواره خاتم افزود: علاقه‌مندان برای شرکت در این جشنواره مهلت دارند که تا 15 فروردین سال 95 آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. اختتامیه جشنواره نیز روز مبعث حضرت محمد(ص) است.

دبیر علمی جشنواره خاتم درباره نحوه برگزاری این جشنواره گفت: ما تنها تقسیم‌بندی‌ای که داریم جدا کردن آثار کودک و نوجوان و بزرگسال است. اگر آثار رسیده امکان این را داشته باشند که جدا شوند بخش‌های جدید اضافه می‌شود. همچنین در فراخوان آمده است که منتخب آثار منتشر می‌شوند. اگر امکانش وجود داشته باشد پیش‌بینی‌های لازم برای ترجمه آثار نیز شده است و ممکن است آثار به چند زبان ترجمه شوند. درباره داوری‌ها هم ما بخش بازآفرینی را جدا بررسی می‌کنیم و این تنها تفکیک ما در این بخش است. هیأت داوران نیز بسته به تعداد آثار مشخص خواهد شد. اگر تعداد آثار زیاد باشد ما امکان افزودن هیأت داوران را پیش‌بینی کرده‌ایم.
 
وی در پاسخ به پرسش دیگری که «آیا جای پرداختن به کتاب در جشنواره خاتم وجود دارد؟» اضافه کرد: قرار ما بر این است که داستان‌ها و کتاب‌هایی را بررسی کنیم که تمرکزشان بر وجود مبارک حضرت پیامبر(ص) باشد. تا به حال جایی را ندیده‌ایم که در کتاب‌هایی محور کل داستان‌ها شخصیت پیامبر اعظم(ص) باشد. امیدواریم که بتوانیم تک داستان‌هایی را به فرض در یک مجموعه داستان ببینیم و در مورد آن‌ها داوری کنیم. چون تا به حال هنوز چنین کاری انجام نشده و ما مجال فراخی برای این کار نداریم باید اقتضاها را در نظر بگیریم.
 
نویسنده کتاب «باغ تلو» توضیح داد: از همه کسانی که صاحب اثر هستند دعوت کرده‌ایم که در جشنواره خاتم شرکت کنند. شاید ما نتوانیم همه آثار را رصد کنیم و آن ها باید این همت را کنند و یاری رسانند تا بتوانیم همه آثار را بررسی کنیم و همه آثار در جشنواره دیده شود. مرجعی وجود ندارد که بتوانیم به آن رجوع کنیم و بگوییم در این مجموعه 10 داستان وجود دارد و فرضاً دو داستان مربوط به پیامبر اعظم(ص) است.
 
علی اکبر اشعری رئیس شورای راهبری جشنواره خاتم نیز در این نشست گفت: دبیرخانه جشنواره در حال جمع‌آوری آثار ارسالی است و فراخوان جشنواره را اعلام کرده است. امسال قرار است در عرصه رمان و داستان کوتاه و هر اثر مکتوبی که تا سال 93 منتشر شده یکجا بررسی کنیم و برآوردی برای این کار داشته باشیم.
 
وی افزود: احتمالاً در اختتامیه سعی‌مان بر این است که از یک یا دو نویسنده که در عرصه داستان‌نویسی درباره شخصیت پیامبر(ص) کار کرده‌اند تجلیل کنیم. سیاستگذاری جشنواره چند کاندیدا در این زمینه دارد که با همکاری آقای قیصری این کاندیداها را بررسی می‌کنند تا به اجماعی برسند.
 
اشعری درباره انتخاب داوران گفت: سیاست راهبردی‌ای وجود دارد که افرادی معرفی می‌شوند و آن‌ها که شناختی در این عرصه دارند و در زمینه داستان مذهبی تجربه حرفه‌ای داشته باشند، انتخاب خواهند شد. اگر آن‌ها وقت داشته باشند و به ما لبیک بگویند از وجود آن‌ها بهره خواهیم برد. شاید آن‌ها اثری در جشنواره داشته باشند و ما نتوانیم از حضور آن‌ها استفاده کنیم.
 
اشعری در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری که مبلغ نقدی این جایزه چه‌قدر است پاسخ داد: برای تک داستان کوتاه برگزیده که به نفر اول اعطا می‌شود 12 سکه در نظر گرفته‌ایم. نفر دوم هفت سکه و نفر سوم پنج سکه دریافت خواهند کرد. فکر می‌کنم هنوز روی دست این جایزه، جایزه‌ای بدین معنا درباره زندگی و سیره پیامبر اعظم(ص) نداشته‌ایم.
 
اشعری توضیح داد: بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق (ع) یک سال است که برنامه برگزاری جشنواره خاتم را در دستور کار خود دارد. این جشنواره با هدف تشویق و تولید محتوای تاریخی معارف دینی است. مخاطب امروز ادبیات از جنبه‌ها و سویه‌های گوناگون به جشنواره خاتم خواهد نگریست اما ما می‌خواهیم کاری انجام دهیم که به بالابردن فرهنگ کتاب خوانی در این زمینه نیز منجر شود. در افتتاحیه این جشنواره که در تالار وحدت و مصادف با میلاد پیامبر اعظم(ص) برگزار شد از مجید مجیدی تجلیل کردیم و پوستر جشنواره نیز رونمایی شد.
 
اشعری در پایان افزود: جشنواره امسال با همکاری ناشران مختلف انقلاب اسلامی برگزار می‌شود.
 
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها