یکشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۰
«سرآمد» بر پله نوزدهم ایستاد/ ابن عمید و ماجرای کتابخانه‌ای معادل صد بار شتر کتاب

نوزدهمین شماره «سرآمد» با مجموعه‌ای خواندنی از گزارش‌ها، رویدادها و گفت‌و‌گو با چهره‌‌های برتر علمی و پژوهشی کشور از سوی بنیاد ملی نخبگان منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) نوزدهمین شماره ماهنامه خبری، علمی، آموزشی و تحلیلی (سرآمد) در 128 صفحه از سوی بنیاد ملی نخبگان منتشر شده است.

«تا نشیند هرکسی اکنون به جای خویشتن» سخن نخست این شماره از ماهنامه «سرآمد» به قلم پرویز کرمی است که در بخشی از آن می‌خوانیم: «خدا را شکر همه چیز برای تحقیق و پیشرفت آماده است. الان وقت خوبی است تا هرکسی به‌جای خویش بنشیند و کار خودش را انجام دهد. فرهنگ و عالم را گرامی بدارد. مدیران جامعه هم می‌دانند که افراد نخبه چه ارزشی دارند. الان مهم‌ترین اتفاق این است که برای آحاد جامعه به‌خصوص برای اهل علم مقدماتی فراهم کنیم تا بتوانند وارد مناسبات واقعی شوند. گوشه‌ای از کار را بگیرند و دین خود را به وطن ادا کنند و بر روند توسعه و پیشرفت تأثیر مثبت و اقتصاد و اجتماع را از زاویه دانش‌بنیان ببینیم.»
 
اهمیت علم و توجه به تمدن اسلامی ایرانی
محمد یوسف‌نیا در این شماره از «سرآمد» در یادداشتی با عنوان «چراغ مصطفوی» درباره شکل‌گیری تمدن اسلامی به سخنان رهبر معظم انقلاب در جمع نخبگان با موضوع «اهمیت علم و گسترش آن و همچنین توجه تمدن اسلامی ایرانی به مقوله علم و دانش» آورده است: «اگر ما برای یک کشور، عزت و آبرو و رفاه و اقتدار جهانی و پیشرفت‌‌های علمی بخواهیم، باید از طریق علم وارد شویم. من نمی‌‌گویم برای سعادت یک جامعه،‌ علم کافی است، می‌بینیم که در دنیا کشور‌هایی هستند که علم هم دارند، اما واقعا سعادتمند نیستند و در مشکلات فراوان دست و پا می‌زنند. قطعا علم نه فقط یک شرط لازم، بلکه یک شرط بسیار مهم است و باید در کشور پیش برود؛ بنابراین اهمیت علم معلوم است. اگر امروز کشوری از لحاظ علمی پیشرفت نکرد، نه اقتصادش پیشرفت خواهد کرد، نه اقتدار جهانی‌اش پیشرفت خواهد کرد و نه زندگی مردم پیش خواهد رفت.»
 
یوسف‌نیا در بخش دیگری از یادداشت خود با اشاره به کتاب «تمدن اسلامی در قرن چهارم» می‌نویسد: «در این کتاب خواهید دید که در قرن چهارم هجری ــ یعنی همان قرن یازدهم میلادی، ‌یعنی اوج ظلمت جهل در اروپا که هیچ‌چیز نبوده ــ اوج شکوفایی اسلامی مربوط به ایران است. دانشمندانی هم که هستند ــ جز تعداد خیلی معدودی ــ تقریبا همه ایرانی‌اند، در حالی‌که دین و دینداری در همان اوقات در ایران از اروپا کمتر نبود، خیلی بیشتر هم بود. پس این دین نیست که مانع علم است، یک چیز دیگر و یک هویت دیگری است که مانع پیشرفت علمی می‌شود، آن چیست؟ آن جهالت‌های گوناگون مردم است؛ خرافات مسیحیت آن روز است. هرگز در دوره اسلامی دیده نشد که یک عالم به جرم علم، مورد اهانت قرار گیرد. در حالی‌که در اروپا به جرم علم یکی کشتند، یکی را سنگسار کردند، یکی را به دار زدند، تعداد زیادی را آتش زدند! یعنی آن‌ها آن‌چه را که در آن‌جا اتفاق افتاده و ناشی از دین خرافی آمیخته به‌شدت جهالت‌زده مسیحیت تحریف‌شده بود، به همه دنیا تعمیم دادند.»
 
خاکی که روی پژوهش‌های دانشگاهی نشسته است
در بخشی دیگر از این شماره از نشریه بنیاد ملی نخبگان، در گفت‌و‌گوی مستانه تابش با پروفسور عبدالوهاب البرزی، برنده جایزه علامه طباطبایی، ضمن اشاره به سوابق علمی و پژوهشی خود در پاسخ به پرسشی درباره پژوهش می‌گوید: «به‌نظر من تحقیقات دانشگاهی چهار دسته هستند که سه دسته نخست کاملا مشخص است. سه دسته اول تحقیقات علمی،‌ کاربردی و علمی - کاربردی هستند؛ اما بنده یک دسته دیگر هم اضافه کرده‌ام و آن هم تحقیقات کتابخانه‌ای است. یعنی مقالاتی نوشته می‌شود تا یک استاد بشود دانشیار و... و بعد این مقاله‌ها می‌رود داخل قفسه کتابخانه‌‌ها و همین‌جور خاک می‌خورد و کسی از آن‌ها استفاده نمی‌کند. در واقع خیلی از مقالاتی که این روز‌ها نوشته می‌شود، صرفا برای این است که طرف ارتقاء پیدا کند.»  
  
زبان موجود زنده است
گفت‌و‌گوی نعیمه جاویدی با دکتر حسن ذوالفقاری، استاد زبان و ادبیات فارسی با عنوان «زبان موجود زنده است» نیز از دیگر گفت‌و‌گوهای خواندنی این شماره «سرآمد» است. وی درباره وضعیت کتاب‌های تألیفی در کشور معتقد است که به‌عنوان منتقد در این حوزه می‌گویم که مشکل کتاب‌های درسی ما ویراسته نبودن است. فرهنگستان زبان و ادب فارسی و آموزش و پرورش خوشبختانه در تعامل با یکدیگر به دنبال این هستند که درست‌نویسی نهادینه شود. شاید همه، اهل مطالعه نباشند، اما همه حتما کتاب‌های درسی را می‌خوانند. در آخرین پژوهشی که داشتیم، هشت‌ هزار واژه بیگانه در 200 کتاب درسی یافتیم.
 
چنین‌ کنند بزرگان
در بخشی دیگر از نشریه در مطلبی با عنوان «دانشمند کتاب‌دار» اشاراتی به زندگی علمی ابوعلی مسکویه شده است: «ابوالفضل ابن عمید، وزیر دانشمند رکن‌الدوله دیلمی که مدت 24 سال بر منصب وزارت بود، کتابخانه‌ای معادل صد‌ بار شتر کتاب داشت. او همیشه در مسافرت‌هایش،‌ 30 شتر از کتاب‌های ادبی مورد لزوم را همراه خود می‌برد. «تهذیب‌الاخلاق» و «جاویدان خرد» از آثار این دانشمند است.»  
 
دانستنی‌هایی از علم و فناوری
سخنرانی دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری در نخستین گرد‌همایی بین‌المللی مدیریت استعداد‌ها با عنوان «نیروی انسانی و بخش خصوصی دو رکن اساسی اقتصاد دانش‌بنیان هستند»، «مروری بر رویداد‌های فرهنگی بنیاد نخبگان»، «معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان: مستعد برتر باید دغدغه کار‌آفرینی داشته باشد»، «گذری کوتاه بر پنجمین جشنواره منطقه‌‌ای رویش کوهرنگ»، «اعلام اسامی مشمولان استفاده از تسهیلات جایزه‌های تحصیلی به دانشگاه‌ها و بنیاد‌های استانی»، «طرز فکر سیستماتیک لازمه رشد فردا است»، نظرات بنیان‌‌گذار موسسه تسک‌ورد درباره کسب‌وکار با عنوان «کارآفرینی سخت‌ترین کار دنیاست»، «آفتی در جامعه پزشکی» به قلم صدرا حسینی، «پژوهش از جنس سرمایه» به قلم سعید مهتدی، (مدیرعامل شرکت OTC ورئیس هیات مدیره انجمن ستصا) و «قبضه بازار تجارت جهانی از راه تولید انبوه کالای دانش بنیان» نوشته حسین گروسی، نماینده مردم شهریار و عضو کمیسیون صنابع و معادن مجلس شورای اسلامی،‌ برخی از دیگر از مطالب و گزارش‌های این شماره «سرآمد» را شامل می‌شوند.
 
گفت‌و‌گو‌های این شماره نشریه «سرآمد» نیز شامل گفت‌وگوی مستانه تابش با پروفسور عبدالوهاب البرزی، برنده جایزه علامه طباطبایی با عنوان «یک استاد باید برای دانشجویانش در پی شغل هم باشد»، گفت‌و‌گوی المیرا حسینی با فاطمه فرشاد، مدیر شرکت زیست‌فناوران پردیس با عنوان «ما به دانشمندان متکی هستیم» و گفت‌و‌گو با سینا مالکی، مدیر‌عامل سپنتا‌پلیمر شریف با عنوان «زمان برای ما حیاتی است»، گفت‌و‌گوی نعیمه جاویدی با دکتر حسن ذوالفقاری، استاد زبان و ادبیات فارسی با عنوان «زبان موجود زنده است» و گفت‌و‌گوی رضا جمیلی، با سینا سوهانگیر، کارمند شرکت توییتر با عنوان «کار‌های زیادی هست که باید انجام دهیم» است.
 
نوزدهمین شماره ماهنامه خبری، علمی، آموزشی و تحلیلی (سرآمد) در 128 صفحه به قیمت پنج هزار تومان به مدیریت سورنا ستاری و سردبیری پرویز کرمی از سوی بنیاد ملی نخبگان منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها