نخستین چاپ کتاب «فناوری سازههای معماری سنتی ایران» از سوی دو تن از اعضای هیات علمی دانشگاههای علم و صنعت ایران و شهید رجائی تألیف و به همت انتشارات سروش به بازار نشر عرضه شد.
براساس محتوای این کتاب، معماری سنتی سرشار از نکاتی است که ممکن است گاهی گوشهای از آن کشف و مورد استفاده قرار گیرد. شناخت ویژگیهای بارز یک بنای قدیمی همواره در مسیر احیای باز زندهسازی بناهای قدیمی راهگشاست؛ بهویژه اینکه همواره خصوصیاتی از دوران کهن در بناهای قدیمی بهجای میماند که هر اندازه فرسوده شده و نقش اولیه خود را از دست داده باشد، باز همچنان بهچشم میآیند.
این کتاب در قالب دو فصل تدوین شده است. فصل نخست کتاب به بررسی عمارت «هشت بهشت» بهعنوان یک سازه بدیع و با ظرافتهای بالا در معماری سنتی ایران اختصاص دارد. در ابتدای این فصل عمارت «هشت بهشت» و فضاهای مختلف آن معرفی شده و سپس ویژگیهای معماری و سازهای بنا نظیر کاربرد هوشمندانه مصالح، چگونگی مقاومت در برابر باد و زلزله، کلافبندیها و نحوه اجرای بنا به تفصیل و همراه با جزئیات بررسی میشوند.
در فصل دوم کتاب با عنوان «کاخ چهلستون» علاوه بر تحلیل تک تک فضاهای مختلف از منظر معماری و سازهای «کاخ چهل ستون» کلیات مربوط به کاربرد هر فضا و عملکرد سازهای آنها بهطور مفصل شرح و بسط داده شده است.
ارائه بیش از یکصد تصویر در کنار ترسیمها، جداول و کروکیها بهعنوان ویژگی منحصر بهفرد کتاب، کمک قابلتوجه و غیرقابل انکاری در فهم، یادگیری و انتقال مفاهیم سازه و معماری داشته است. نویسنده در بیان مفاهیم اولیه و نمودارهای ساده و مدلهای ریاضی، از انواع سیستمهای ساختمانی و سازههای معماری با تصاویر اجرا و ساخته شده نهایی نسبت به انتقال کامل محتوا بهره برده است.
کتاب «فناوری سازههای معماری سنتی ایران» میتواند بهعنوان کتاب درسی و مرجع برای دانشجویان و دانشآموختگان رشتههای معماری و عمران کاربردی باشد. مفاهیم این اثر درک آگاهانه سازه در هر طراحی معماری را فراهم خواهد ساخت.
دکتر محسن وفامهر، عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت و عضو وابسته دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) تاکنون بیش از دهها عنوان کتاب و صدها عنوان مقاله و سخنرانی با موضوع معماری ایرانی و اسلامی در مجامع تحقیقاتی و آموزشی داخل و خارج کشور ارائه و طراحی و اجرای پروژههای مختلف عمرانی و ساختمانی را اعم از علمی، فرهنگی با سازههای گوناگون در نقاط مختلف تهران و سطح کشور به انجام رسانده است.
نخستین چاپ کتاب «فناوری سازههای معماری سنتی ایران» با شمارگان یکهزار نسخه در 196 صفحه، به بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات سروش منتشر شده است.
نظر شما