کیانوش کیانی هفتلنگ، مشاور عالی مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی در یادداشتی به معرفی کتاب «تاریخ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی» (نخستین دانشگاه صنعتی ایران) پرداخته است.
«دفتر اول کتاب «تاریخ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی»، توسط پژوهشگر ارجمند جناب آقای دکتر سید حجتالحق حسینی به خواستاری معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی پژوهش و به رشته تحریر درآمده است.
این کتاب در 5 نوشتار و 6 پیوست چاپ شده است. نوشتارها به ترتیب عبارتند از: «روشنگری در موضوع پژوهش، آموزش فنی و مهندسی در دوره قاجار، دوران پهلوی اول (1304 تا 1307 ش)»، «پهلوی دوم (1320 تا 1357 ش) و دوران دهه نخست جمهوری اسلامی ایران (از 1357 تا 1367 ش)».
پیوستها نیز عبارتند از:
1. گاهنامه رویدادهای کلیدی تاریخ فنی و مهندسی آموزش عالی ایران، دوره قاجار؛
2. گاهنامه رویدادهای کلیدی تاریخ فنی و مهندسی آموزش عالی ایران، دوره پهلوی اول؛
3. گاهنامه رویدادهای کلیدی تاریخ فنی و مهندسی آموزش عالی ایران، دوره پهلوی دوم؛
4. گاهنامه رویدادهای کلیدی در پایهگذاری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، 1367 ش.
کتاب در دفتر اول و بازۀ زمانی شصت ساله از 1307 تا 1367 ش. برپایۀ روش مطالعه کتابخانهای انجام شده است.
1307 ش زمان پایهگذاری مدرسه عالی فنی پست و تلگراف که سنگ بنای دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی است. 1367 ش نیز به زمان پایداری و نامگذاری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اختصاص دارد.
در این کتاب به شصت سال تاریخ فنی و مهندسی در آموزش عالی ایران نیز پرداخته شده است. دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، مؤسسات آموزشی در گستره و موضوع فنی و مهندسی در 1359 .ش مجتمع دانشگاهی فنی و مهندسی را شکل دادند و این مجتمع دانشگاهی از ادغام آنها پدید آمد. در 1362 ش دانشگاه فنی و مهندسی و سرانجام در 1367 ش به دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی تغییر نام پیدا کرد.
در جداول گاهنامه پیوست رویدادهای کلیدی تاریخ فنی و مهندسی ایران در هر دوره به دقت توصیف و روشنگری شده است. از 1230 ش و گشایش دارالفنون تا 1303 ش گشایش هنرستان صنعتی ایران در دوره قاجار و از 1305 ش با پایهگذاری آموزشگاه مرکز تلگراف بیسیم ایران تا 1319 ش هنرستان فنی راه آهن در دوره پهلوی اول، از 1326 ش مؤسسه هواشناسی و علوم جو، 1357 ش پایهگذاری دادگاه علوم و فنون پرداخته شده است.
در این کتاب 86 مرجع مکتوب و سند مورد استناد و پژوهش قرار گرفته است. نمایه نام کسان و نمایه دانشگاهها، سازمانها و مؤسسهها و نمایه اسناد، کتابها، مقالات و مجلات از دیگر ویژگیهای این کتاب است. کتاب با طراحی، گرافیک چشمنواز، خوش فرم، جلد گالینگور، کاغذ مرغوب در 176 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و قیمت 20 هزار تومان از سوی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی منتشر و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
نظر شما