دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
معتقدی: آرمان سادگی آلبر کامو برای همه مخاطبان جذاب است

محمود معتقدی، شاعر و منتقد گفت: در سال گذشته کتاب‌های زیادی را در عرصه شعر و رمان و نظریه‌پردازی خواندم اما از میان همه آن‌ها، کتاب «آرمان سادگی» نوشته ایریش رادیش را که درباره آلبر کامو است، به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم.

محمود معتقدی، شاعر و منتقد در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: زمستان سال گذشته کتابی را با عنوان «آرمان سادگی» خواندم. این کتاب که از سوی نشر ثالث منتشر شده است، درباره زندگی و آثار آلبر کاموست و ایریش رادیش، نویسنده و منتقد آلمانی آن را نوشته و مهشید میرمعزی ترجمه کرده است.
 
وی افزود: این کتاب ویژگی‌هایی دارد که می‌تواند برای هر خواننده‌ای جذاب باشد؛ مثلاً شیوه زندگینامه‌ای آن روایت خوبی به مخاطب ارائه می‌دهد. در واقع این کتاب ساختار تازه‌ای دارد و از زبان اول شخص مفرد نوشته شده؛ درست مثل آثار آلبر کامو.
 
شاعر «به رویای ما شلیک می‌شود» ادامه داد: این کتاب دارای 10 فصل درباره زندگی و آثار آلبر کاموست. در هر بخش، کلیدواژه‌ای مطرح شده که با استفاده از آن دنیای نوشتاری و فکری کامو بررسی می‌شود. این واژه‌ها، دنیا، رنج، زمین، مادر، انسان‌ها، بیابان، شرف، تیره‌روزی، تابستان و دریا هستند.
 
این شاعر توضیح داد: به نظرم «مادر» و «خاموشی» جزو عنصرهای بنیادین در نگاه و فکر کاموست و این دو واژه جهان فکری کامو را بررسی می‌کنند. می‌دانیم که آلبر کامو نقش فراوانی در استقلال الجزایر داشت. جنگ و کشتارهای وسیعی که در اروپا رخ داد، باعث شد که کامو در برابر استعمار فرانسه بر الجزایر موضع‌گیری کند. او بیشترین نگرش‌های ادبی و فکری‌اش را در حمایت از انسان نوشته است. کامو مدتی کمونیست بود ولی این عضویت تداوم نداشت. این متفکر، همچنین به صورت گسترده با بورژوازی و نظام فاشیستی فرانسه مبارزه کرد.
 
شاعر مجموعه شعر «عشق همچنان می‌تازد» توضیح داد: کامو در مقاله‌ها و کتاب‌هایش هویت آدمی را به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد که چگونه آرمان‌گرایی اشاعه پیدا می‌کند. عنوان کتاب هم برگرفته از همین نکته است و همین عنوان نوعی سادگی و پیوستگی با آثار کامو دارد.
 
معتقدی گفت: کامو به دلیل همین کارها در سال 1957 از سوی آکادمی سوئد مستحق دریافت جایزه ادبی نوبل شناخته شد و با نمایشنامه‌هایی مانند «عادل‌ها» تا حد قابل ملاحظه‌ای توانست نگرش‌های جامعه‌شناسی خود را تبیین کند.
 
وی اضافه کرد: در صفحه 280 کتاب خطابه نوبل کامو نوشته شده است که در بخشی از آن آمده است: «من هیچ‌گاه نتوانسته‌ام از روشنایی، از خوشبختی، از زندگی آزادانه که در میان آن بزرگ شده‌ام، صرف نظر کنم. اما هرچند این غم دورافتادگی، تعیین‌کننده بسیاری از اشتباهات و خطاهای من است، بی‌شک به درک بهتر حرفه‌ام مدد کرده است و باز هم مرا مدد می‌کند که همواره در کنار همه مردمان، خاموش باقی بمانم.» نکته دیگری که به جذابیت کتاب افزوده نقل قول‌هایی است که ژان کامو، پسر آلبر کامو با آن‌ها از پدرش یاد می‌کند و این‌که کامو همواره در برابر واقعیت‌های زندگی به چه نکاتی توجه داشت.
 
معتقدی ادامه داد: در بخشی از نقل قول ژان کامو در صفحه 136 کتاب می‌خوانیم: «هر بار که گمان می‌کردم عمیق‌ترین معنای جهان را دریافته‌ام، بیش از هر چیز سادگی آن مرا به وحشت می‌انداخت.»  با خواندن این کتاب درخواهیم یافت که این نویسنده فرانسوی، در فضایی انسان‌مدار تا حد زیادی تاریخ قرن بیستم را به چالش کشیده است.
 
این شاعر افزود: ترجمه این کتاب ترجمه‌ای شایسته است و در حوزه معرفت‌شناسی کامو، اثر درخشانی محسوب می‌شود. من خواندن این کتاب را برای تعطیلات نوروز و سال جدید به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم.
 
محمود معتقدی متولد شهرستان آمل است و تا کنون بیش از ده‌ها مجموعه شعر، نقد و مقاله به صورت کتاب منتشر کرده است. از میان مجموعه اشعار وی می‌توان به کتاب‌هایی چون «فصل رویاهای گم‌شده»، «دستی میان پنجره و باران»، «عشق همچنان می‌تازد»، «مثل پاره‌های بامدادی»، «یک مهتابی دیگر با تو فاصله دارم»، «پاره‌های عاشقی»، «پاره‌های ممنوع» و «به رویای ما شلیک می‌کنند» اشاره کرد.
 
تازه‌ترین مجموعه شعر معتقدی با نام «به یاد اسب‌ها و پرنده باش» تابستان سال 94 از سوی نشر چشمه راهی بازار کتاب شد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این کتاب به لینک زیر مراجعه کنید:

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها