شنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰
مهمترین رویدادهای کتابی حوزه تاریخ و سیاست در سال 94/ از ثبت «مسالک و الممالک» در حافظه جهانی تا نکوداشت هشتادمین زادروز بلوکباشی

سال 1394 در حوزه تاریخ و سیاست با برگزاری مراسم و نشست‌هایی چون آیین نکوداشت پیشکسوتان و پژوهشگران مطرح حوزه تاریخ، ثبت کتاب «مسالک و الممالک» در حافظه جهانی، همایش دو روزه بررسی آثار اسون هدین‌سوئدی و آئین نکوداشت هشتادمین زادروز دکتر علی بلوکباشی، مردم‌شناس برجسته و همچنین نکوداشت اولریش مارزلف سپری شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،حوزه تاریخ و سیاست که شامل زیرشاخه‌هایی چون باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، گردشگری و نسخه‌شناسی است در سال 94 فراز و نشیب‌هایی داشته است. برخی حوزه‌های تاریخ در سال 94 پرخبرتر و برخی کم خبرتر بوده‌اند. اردیبهشت، شهریور و بهمن‌ماه از ماه‌های شلوغ خبر، نکوداشت، همایش و رونمایی از کتاب‌های مهم بود، اگرچه در سایر ماه‌های سال نیز حوزه تاریخ و سیاست از رونق نیفتاده است. از برخی برنامه‌های مهم می‌توان به رونمایی از چند کتاب مهم مقام معظم رهبری، نکوداشت استادان تاریخ دانشگاه شهید بهشتی، ثبت کتاب «مسالک و الممالک» در حافظه جهانی، همایش دو روزه بررسی آثار اسون هدین‌سوئدی، پیش‌بینی جایزه زنده‌یاد محمد‌ابراهیم باستانی‌پاریزی و آئین نکوداشت هشتادمین زادروز دکتر علی بلوکباشی، مردم‌شناس برجسته در موسسه خانه کتاب اشاره کرد. خبرگزاری کتاب ایران طی گزارشی نگاهی به مشروح این رویدادها داشته که در ادامه می‌خوانید.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای فروردین
 
سابقه تاریخی نوروز از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی/ نوروز امروز، نوروز باستانی نیست، بلکه «نوروز ایرانی و نوروز ملت مسلمانی» است

حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) در نخستین روز از سال ۱۳۹۴ در اجتماع ده‌ها هزار نفر از زائران و مجاوران حضرت علی بن موسی الرضا(ع) که در رواق امام خمینی(ره) و صحن های مجاور گرد آمده بودند، ضمن بیان مسائل مهم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به موضوع مهم تاریخی نوروز هم اشاره کردند.

پيام نوروزی مقام معظم رهبری در بغداد منتشر شد

به مناسبت حلول سال جدید شمسی، پیام نوروزی مقام معظم رهبری به همت رايزني فرهنگی ایران در عراق، حاوی فرمایشات ولی امر مسلمین حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله) با عنوان «کلمه الامام  الخامنئی فی عید النوروز» منتشر شد. این کتاب در 22 صفحه با شمارگان 3 هزار نسخه به چاپ رسیده است.

فصلنامه نقد کتاب میراث منتشر شد

فصلنامه نقد کتاب میراث (شماره 1 و 2) ویژه بهار و تابستان 93 از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد. این اثر با سخن مجید غلامی‌جلیسه، سردبیر فصلنامه نقد کتاب میراث آغاز می‌شود. وی‌ می‌نویسد: «امروزه کتابسازی در حوزه میراث به امری شایع تبدیل شده است و بسیاری از ناشران و نوسندگان به راحتی به خود اجاره می‌دهند که بدون تجربه، یا با کمترین تجربه، به این حوزه پای گذارند و به انتشار آثاری در این حوزه دست زنند؛ حال اینکه نگاشتن اثری در موضوع فهرست‌نگاری، یا تصحیح متون به تخصص‌های مختلف، صبر، حوصله و دقت فراوان نیازمند است.»
 
رییس‌جمهوری از نمایشگاه دست‌نوشته‌ها و اشعار مرحومه خدیجه ثقفی دیدن کرد

رییس‌جمهوری در همایش بزرگداشت بانوی انقلاب اسلامی، مرحومه «خدیجه ثقفی» بانوی انقلاب اسلامی و همسر گرامی امام راحل از نمایشگاه عکسی که از تصاویر منتشر نشده اسناد ساواک درباره وضعیت زندگی و فعالیت‌های همسر و خانواده امام(ره) و برخی دست‌نوشته‌ها و اشعار مرحومه خدیجه ثقفی برگزار شده بود، با همراهی یادگار امام راحل حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی بازدید کرد.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای اردیبهشت

سرمدی: سیدمحمد صدر خاطرات خود را با صداقت کامل روایت کرده است

مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه در آیین رونمایی از کتاب «انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر» ضمن اشاره به اهمیت 30 سال سابقه خدمت صدر در وزارت امورخارجه، گفت: خاطرات صدر بخش مهمی از تاریخ شفاهی انقلاب در بخش سیاست خارجی را تشکیل می‌دهد و ایشان خاطرات خود از رخدادهای مهم انقلاب را با شهامت و صداقت کامل روایت کرده است.

چمران: یکی از بهترین منابع برای شناخت امام موسی صدر دست‌نوشته‌های شهید مصطفی چمران است

مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران در همایش بزرگداشت امام موسی صدر در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ضمن اشاره به فعالیت‌های امام موسی در لبنان گفت: یکی از بهترین و مهم‌ترین منابع درباره شخصیت امام موسی صدر دست‌نوشته‌های شهید مصطفی درباره ایشان است که در کتاب «لبنان» تدوین و منتشر شد.

زیباکلام: تاریخ‌نگاری بانو اتحادیه از طاعون مارکسیسم‌زدگی دور ماند

صادق زیبا کلام در دویستمین شب بخارا که به نکوداشت دکتر منصوره اتحادیه(نظام مافی) اختصاص داشت درباره تاریخ‌نگاری این استاد فرهیخته گفت: مهم‌ترین برجستگی آثار وی، روایت و نوشتن تاریخ بدون ابتلاء به طاعون مارکسیسم‌زدگی است. سیمین فصیحی نیز درباره اتحادیه معتقد است: استادم به عنوان یک زن مورخ، زمانی وارد عرصه تاریخ شد که تاریخ‌نگاری حوزه‌ای کاملا مردانه بود.

محقق داماد: لقب علامه را به هر کسی بذل و بخشش نکنیم

مصطفی محقق‌داماد در مراسم اهدای بیست و دومین جایزه ادبی و تاریخی این بنیاد به محمدعلی موحد گفت: بنده پیشنهاد می‌کنم در اطلاق واژه علامه صرفه‌جویی کرده و بذل و بخشش نکنیم و به هر کسی علامه نگوییم. فتح‌الله مجتبایی نیز معتقد است: با مشاهده ترجمه «سفرنامه ابن‌بطوطه» از استواری آن حیرت کردم و دریافتم که تلاش استاد موحد در حقیقت این سفرنامه را زنده کرده است.

شعار سال در نشست سرای اهل قلم بررسی شد

علیرضا خسروی، استادیار دانشکده روابط بین‌الملل دانشگاه تهران و مرتضی نورمحمدی، استادیار دانشکده روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی در نشست سرای اهل قلم نمایشگاه بین‌المللی کتاب به بررسی شعار سال 1394، «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» پرداختند.

اسناد هفده جلدی یاران حضرت امام(ره) رونمایی شد

مراسم رونمایی از کتاب‌ «اسناد هفده جلدی یاران حضرت امام(ره)» یکشنبه 20 اردیبهشت‌ماه با حضور حجت‌الاسلام‌ سید محمود دعایی‌، حمید انصاری‌، حجت‌الاسلام‌ خوانساری‌ و حجت‌الاسلام‌ ماشاالله هروی در سرای اهل‌قلم بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌‌المللی کتاب تهران برگزار شد‌.

مراسم نکوداشت «علی رفیعی علا مرودشتی» برگزار شد

مراسم بزرگداشت علی‌ رفیعی علامرودشتی‌ عصر چهارشنبه 24 اردیبهشت در بخش علمی ـ فرهنگی بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

آثار رئیس‌جمهوری ایران در نمایشگاه/ «خاطرات دکتر حسن روحانی» نایاب شد!

مسئول غرفه کتاب‌های رئیس‌جمهوری گفت: در این غرفه برخی گزیده آثار دکتر حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران که در مجموع، 8 عنوان کتاب است، به نمایش گذاشته شده که در این میان کتاب «امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای»، جلد نخست «خاطرات دکتر حسن روحانی» و «امنیت ملی ونظام اقتصادی ایران» وی مورد استقبال مراجعه کنندگان قرار گرفته است و کتاب «خاطرات دکتر حسن روحانی» در همان روزهای نخست نمایشگاه نایاب شد.

قدردانی از مقام علمی پرویز اذکایی و علیرضا ذکاوتی قراگزلو‌زاده در همدان

معاونت فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان در مراسم نکوداشت مفاخر فرهنگی استان همدان که معمولا در اردیبهشت‌ برگزار می‌شود، از مقام علمی پرویز اذکایی و علیرضا ذکاوتی قراگزلو قدردانی کرد. در این مراسم دکتر اکبر ایرانی، مدیر مرکز پژوهشی میراث مکتوب، دکتر معصومی (پسر آیت‌الله آخوند معصومی‌همدانی) و دکتر محمدزاده درباره این دو شخصیت سخنرانی کردند.

نمایشگاه «براعت استهلال» با الهام از 6 نسخه خطی گشایش یافت

در آیین گرامیداشت مبعث حضرت محمد (ص) که در کتابخانه ملک برگزار شد، نمایشگاه «براعت استهلال» با الهام و برداشت از 6 نسخه خطی موجود در گنجینه کتابخانه ملک از جمله «قسطاس الشعرا»، «مثنوی» و «زیج الغ‌بیگ» گشایش یافت.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای خرداد

فولادوند: تاریخ‌نگاری ما رادمردی چون ابوالفضل بیهقی کم دارد

عزت‌الله فولادوند در جلسه‌ای که برای نقد کارنامه وی برگزار شد، درباره روش‌های تاریخ‌نگاری در ایران امروز گفت: تاریخ‌نگاری کشورمان سرشار از کژروی‌هاست! متاسفانه در تاریخ‌نگاری ایران کمتر برمی‌خوریم به رادمردی مانند ابوالفضل بیهقی که راست‌گویی و سندیت را پایه نگارش تاریخ قرار داد.
 
آیین رونمایی مجموعه 20 جلدی «تاریخ جامع ایران»
 
دفاع از «تاریخ جامع ایران» حفاظت از هویت ملی است

سید جواد طباطبایی با بیان اینکه تاریخ جامع ایران، افقش تاریخ ملی ماست گفت: ما توسط این کتاب می‌توانیم به تاریخ ملی خود برسیم زیرا تاریخ ملی و آگاهی خودمان را نوشتیم. پیش از این «تاریخ کمبریج» وجود داشت که اگرچه درباره ایران و دولت آن بود اما تاریخ آگاهی ملی ما نیست بنابراین دفاع از این مجموعه ضرورت دارد.

جعفریان: جهان از پژوهش‌های صفویه‌شناسی اشراقی بی‌نیاز نیست

رسول جعفریان در «شب احسان اشراقی» درباره نقش وی در حوزه پژوهش‌های تاریخی گفت: اشراقی پنجاه سال در دانشگاه پژوهش‌های دوره صفویه را ادامه داد و خط علمی دانشگاه را در این حوزه زنده نگه داشت. تاریخ‌نویسی که اکنون دنیا نمی‌تواند در حوزه صفویه‌شناسی بی‌نیاز از آثار وی باشد.

«امام بزرگوار ما» از راه رسید

کتاب «امام بزرگوار ما» از سوی انتشارات بیست و هفت منتشر شد. این کتاب بیانات مقام معظم رهبری را در مراسم سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره)در بردارد.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای تیر

آریامنش: چراغ پژوهش‌های ایران فرهنگی با درگذشت ورجاوند کم‌سو شد

شاهین آریامنش، پژوهشگر در «شب پرویز ورجاوند» گفت: شهریار عدل و پرویز ورجاوند، هر دو تمایل و گرایش بسیاری به ایران فرهنگی و تعاملات آن با شرق و آسیای مرکزی داشتند و پژوهش‌های ایران‌شناسی را در این منطقه انجام داده بودند. گزاف نیست اگر بگویم چراغ پژوهش‌های ایران فرهنگی با درگذشت ورجاوند کم‌سو شد و با رفتن عدل رو به خاموشی است.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای مرداد

محقق: دانش‌پژوه از کتاب زکریای رازی رفع اتهام کرد

مهدی محقق در بزرگداشت محمدتقی دانش‌پژوه گفت: دانش‌پژوه در بررسی خود نشان داده است که آن‌ اتهامی که به کتاب التاریخ الحاد رازی وارد شده از سوی اسماعیلیان بوده است. وی در پژوهش مربوط به کتاب «الشکوک علی جالینوس» اثر زکریای رازی خوش درخشید و این کتاب را از چند منظر مورد توجه قرار داد و از زکریای رازی رد اتهام کرد.

عناوین مهمترین رویدادهای شهریور

شناخت رهبر معظم انقلاب از افغانستان کتاب «سفیر روشنگری» را ارزشمند می‌کند


کتاب «سفیر روشنگری» مجموعه رهنمودهای حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درباره ملت قهرمان افغانستان رونمایی شد. به گفته سخنرانان این نشست، مقام معظم رهبری در این کتاب با شناخت و آگاهی از افغانستان سخن گفته است. کلام ایشان در این کتاب نشان‌دهنده نگرش دولت ایران به افغانستان و نیز تعهداتی است که با خود به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران به همراه دارند.

بلوکباشی: مردم‌شناسان ایرانی وامدار روستاییان و عشایرند

علی بلوکباشی در نشست روز ملی مردم‌شناسی و قدردانی از مردم‌شناسان برجسته ایران گفت: مردم‌شناسان ایرانی وامدار مردم روستایی و عشایر هستند چرا که این افراد ما را از فرهنگ و تاریخ زندگی خود مطلع می‌کنند. علیرضا حسن‌زاده، رییس پژوهشکده مردم‌شناسی نیز گفت: از شهریور 93 تا کنون 12 جلد کتاب در زمینه مردم‌شناسی منتشر کرده‌ایم.

بهشتی: شهریار عدل یافته‌های باستان‌شناسی را با ذوق بازگو می‌کرد
 
محمد بهشتی در شب شهریار عدل گفت: این باستان‌شناس نامی ایران زمانی که از سفری اکتشافی برمی‌گشت حتما با خودش یافته‌ای داشت که اگر گوش شنوایی پیدا می‌کرد، منتظر نمی‌شد تا آن کشف را در مقاله‌ای منتشر کند بلکه آن را بازگو می‌کرد. به گفته حکمت‌الله ملاصالحی، عدل به کشوری با تاریخی فوق‌العاده کهن و اسطوره‌ای تعلق داشت، عجیب نشکستنی بود و دل در گرو ایران داشت.
 
عملکرد یکساله انجمن آثار و مفاخر فرهنگی اعلام شد

همزمان با بزرگداشت هفته دولت، گزارش عملکرد یک سال گذشته انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در حوزه چاپ کتاب اعلام شد.

رونمایی از کتاب «بررسی نظام انتخابات در ایران» در نمایشگاه مسکو

کتاب «بررسی نظام انتخابات در ایران» به زبان روسی در نمایشگاه مسکو رونمایی شد.

آل‌داوود: روزنامه‌ها و کتاب‌های عصر مشروطه نگاه مثبتی به نایب حسین کاشی نداشتند

سیدعلی آل‌داوود با انتقاد از تاریخ‌نگاری عبدالحسین نوایی درباره غائله نایب‌حسین کاشی می‌گوید: درباره غائله نایب حسین کاشی در روزنامه‌های عصر مشروطه مطالب بسیاری وجود دارد. بیشتر این روزنامه‌ها و کتاب‌ها در تقبیح اعمال نایب حسین و فرزندش ماشاءالله‌خان است و در هیچ‌کدام از روزنامه‌ها و کتاب‌های این دوره جنبه مثبتی از این افراد پیدا نمی‌کنیم.
 
موقتیان: آثار زنده‌یاد هنرفر معماری اصفهان را زنده نگهداشت

محمد موقتیان در مراسم بزرگداشت زنده‌یاد دکتر لطف‌الله هنرفر گفت: وی با اثری که در تالیف آن زمان و تلاش بسیاری صرف کرد، هنر معماری اصفهان را زنده نگهداشت. امروز اگر کسی با دست نوشته‌های وی آشنا باشد، شایستگی‌های هنری از خط و کاشیکاری، ترکیب رنگ‌ها، هندسه معماری و حتی ترکیب ملاط‌های آن برایش روشن خواهد شد.

ایران و لهستان در زمینه میراث فرهنگی و نسخ خطی همکاری می‌کنند

پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ایران و دانشگاه زشوف جمهوری لهستان در زمینه باستان‌شناسی، زبان‌شناسی تاریخی، تاریخ معماری، حفاظت و مرمت اشیای تاریخی، نسخ خطی فارسی کلاسیک و فارسی نو و مردم‌شناسی همکاری می‌کنند.

اهدای مجموعه اسناد و کتاب‌های حاج علی رزم‌آرا به کتابخانه مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی

مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی از اهدای 109 عنوان کتاب از مجموعه کتابخانه‌های شخصی سرلشکر حاجعلی رزم‌آرا از سوی فرزند وی کامبیز به کتابخانه این مرکز خبر داد.

کتاب «شرح اسم» به زبان ترکی استانبولی منتشر شد

«شرح اسم» عنوان کتابی است از زندگینامه مقام معظم رهبري(مدظله‌العالي) که به زبان ترکی استانبولی در تركيه منتشر شد.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای مهر

شعبانی: «تاریخ» علمی جدی است اما با ادبیات بی‌‌ارتباط نیست

رضا شعبانی، مدیر گروه سابق تاریخ دانشگاه شهیدبهشتی در مراسم نکوداشت دو تن از استادان گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی (محمدتقی امامی‌خویی و پرویز البرز) گفت: کسی که تاریخ می‌خواند باید این نکته را متوجه باشد که تاریخ یک علم جدی در کنار سایر علم‌های دیگر و براسناد متکی است با این حال با ادبیات نیز بی‌ارتباط نیست.

ثبت مسالک‌و‌الممالک استخری در حافظه جهانی میراث مستند

کتاب مسالک والممالک به پیشنهاد و پیگیری مرکز پژوهشی میراث مکتوب در کمیته حافظه جهانی میراث مستند به ثبت رسید.

ملک‌شهمیرزادی: سخنان پاپ فرانسیس را داریوش هخامنشی 2500 سال پیش در سندی مکتوب کرد

استاد صادق(شاپور) ملک‌شهمیرزادی در مراسم نکوداشت خود که در موزه ایران باستان برگزار شد، گفت: پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان مهرماه امسال در سازمان ملل از 190 نماینده کشورهای جهان خواست جنگ نکنند، خشکسالی را جدی بگیرند و به یکدیگر دروغ نگویند. این در حالی است که طبق سند مکتوب ثبت جهانی شده کتیبه بیستون، داریوش هخامنشی 2500 سال پیش این سه را برای ایران از خدا خواستار شده است.

صالحی‌امیری: مخزن کتابخانه ملی بسی گرانبارتر از مخزن بانک مرکزی است

سیدرضا صالحی امیری در مراسم گرامیداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری و رونمایی از دو اثر «المسالک و الممالک» و «کلیات سعدی» گفت: معتقدیم که مخزن کتابخانه ملی بسی گرانبارتر از مخزن بانک مرکزی است، زیرا آثاری که در مخزن بانک مرکزی وجود دارد، مادی و مصرف‌شدنی است اما مخزن کتابخانه ملی حاوی برگ‌های ماندگار هویت ایرانی اسلامی ماست.

کتاب یرواند آبراهامیان در یک هفته به چاپ دوم رسید

کتاب «مردم در سياست ايران: پنج پژوهش موردی» تالیف يرواند آبراهاميان با ترجمه بهرنگ رجبی در طول یک هفته از سوی نشر چشمه به چاپ دوم رسید.
 
عناوین مهم‌ترین رویدادهای آبان

کردوانی: روستاهای ثبت شده در سفرنامه هدین دیگر وجود ندارند!

پرویز کردوانی در نخستین روز از همایش بررسی آثار اسون هدین، جغرافیدان برجسته سوئدی گفت: «این جغرافی‌دان از روستاهایی در سفرنامه خود نام برده که متاسفانه برخی از این روستاها دیگر وجود ندارند.» آل‌داوود نیز اظهار کرد: کتاب اسون هدین درباره سفرهایش به ایران حاوی اطلاعات گرانبهای جغرافیایی، مردم‌شناسی، اجتماعی و گاه تاریخی است.

موحد: تاریخ بدون اندیشه آینده هذیانی بیش نیست

دکتر محمدعلی موحد، مورخ تاریخ صنعت نفت در هشتمین دوره جایزه مهتاب میرزایی گفت: تاریخ یاد گذشته است اما یاد گذشته‌ای که منفصل از فکر آینده و حال باشد، هذیان است و به کار نمی‌آید و آدمی نباید وقتش را صرف این هذیان کند. در حالی که اگر ما یاد گذشته را مرور می‌کنیم باید چشم‌اندازی به حال و آینده داشته باشیم.

موسوی‌بجنوردی: کتاب‌ها یادگار هزاران سال تجربه هستند

نکوداشت سیدمحمدکاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی همزمان با مراسم اختتامیه بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی از سوی معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی و با همکاری سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی و دبیرخانه دائمی کتاب و پایان‌نامه سال دانشجویی برگزار ‌شد.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای آذر

سرامی: آشنایی دوانلو با شاهنامه ژرف‌تر از مسائل پژوهشی ماست

قدمعلی سرامی، استاد زبان فارسی در بزرگداشت بانو فرانک دوانلو، شاهنامه‌پژوه و پژوهشگر تاریخ ایران باستان گفت: تقدیر برای وی نام فرانک را برگزید و خود با تدبیر نام فرزندش را فریدون گذاشت. این نشان‌دهنده این است که آشنایی وی با شاهنامه ژرف‌تر از درگیری ما با مسائل پژوهشی است.

خسروی: رمان «مردگان باغ سبز» با اهداف تجزیه‌طلبانه فرقه دموکرات همدلی دارد!

کامروز خسروی، دکتری ایران دوره اسلامی در ارائه مقاله «بررسی ادبیات داستانی حامی فرقه دموکرات شوروی» در همایش «جنگ جهانی دوم و پیامدهای آن در آذربایجان» گفت: رمان «مردگان باغ سبز» تلاش کرده که کمتر شعار بدهد، اما اثر وی خالی از نیش، کنایه و غرض ورزی نیست هرچند با ظرافت ابراز شده است. متاسفانه نویسنده در این داستان رعایت بی‌طرفی را نکرده و جانبدارانه با اهداف تجزیه‌طلبان آذربایجان همدلی نشان داده است.

پژوهش‌های عصر قاجار در قاب نخستین شماره «ممالک محروسه» نشست

نخستین شماره نشریه پژوهشی «ممالک محروسه» که به طور اختصاصی به دوره قاجار می‌پردازد به کوشش محسن خليلی، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شد.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای دی‌

مجیدی: رونمایی از بازنشر کتاب ابوریحان بیرونی گامی در پاسداشت فرهنگ کهن ماست

محمدرضا مجیدی، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در ششمین همایش تاریخ مجلس پس از رونمایی از کتاب «التفهیم لاوائل صناعه التنجیم» ابوریحان بیرونی گفت: رونمایی از بازنشر این اثر گامی در پاسداشت آثار فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های آینده است. آینده این سرزمین با مواریث علمی کهن، مفاخر و مشاهیر بزرگ آن گره خورده است و آینده ما به این میراث بستگی دارد.

اتحادیه: روزنامه‌های دهه 30 از ضرورت تحصیل زنان می‌گویند

منصوره اتحادیه (نظام‌مافی) در همایش «زن در تاریخ محلی ایران(منطقه جنوبی)» گفت: «درباره مساله تحصیل زنان در روزنامه‌های دهه 20 و 30 بحث‌های مختلفی به ویژه تحصیل در دوره متوسط مشاهده می‌شود.» شیرین بیانی نیز معتقد است: در مدارکی که به خط و زبان عیلامی به دست آمده زنان هم‌تراز با مردان به داد و ستد می‌پرداخت.

زنده‌یاد باستانی‌پاریزی هم صاحب جایزه شد

همزمان با سالروز تولد زنده‌یاد دکتر محمدابراهیم باستانی‌پاریزی «جایزه جهانی باستانی پاریزی» برگزار می‌شود. این جایزه به پژوهشگران آزاد، پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله‌های دوره دکتری با موضوع «تاریخ ایران و فرهنگ و ادب عامه» تعلق خواهد گرفت.

رحمتی: نقد با پایین بودن پایه علمی ناقد رویکرد معرفی‌محور می‌یابد

محسن رحمتی، برگزیده دوازدهمین جشنواره نقد کتاب در حوزه تاریخ و جغرافیا گفت: ناقد باید بالاتر از مولف باشد تا بتواند مشکلات پژوهشگر را درک کند. زمانی که سطح علمی ناقد در حد و اندازه مولف نباشد آن نقد به شکل معرفی کتاب درمی‌آید و رویکرد معرفی‌محور می‌باید.

14 تهران‌پژوه برتر در دومین «جایزه تهران‌پژوهی» شناخته شدند

دومین «جایزه تهران‌پژوهی» از مولفان سه اثر «جغرافیای تاریخی شمیران»، «دانشنامه تهران بزرگ» و «آمدیم خانه نبودید» در حوزه تاریخ تهران قدردانی کرد.

علی‌اشرف صادقی: داشتن خانواده خوب در عرصه کارهای تحقیقاتی نعمت است

علی‌اشرف صادقی، زبانشناس و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی در آیین نکوداشت هشتادمین زادروز دکتر علی بلوکباشی گفت: افرادی در عرصه کارهای تحقیقاتی و علمی موفق می‌شوند که خانواده خوبی داشته باشند، چراکه داشتن همسر و همراه خوب در کار تحقیق نعمت است.

سمیعی‌گیلانی: خمامی‌زاده به‌جای تلقین معلومات، سرمشق فرهنگی می‌داد

احمد سمیعی‌گیلانی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان فارسی در مراسم یادبود زنده‌یاد جعفر خمامی‌زاده گفت: وی تنها تلقین معلومات نمی‌کرد و سرمشق فرهنگی بود و جزو معلمانی نبود که تنها به تدریس در کلاس اکتفا کند. خمامی‌زاده از آن دسته معلمانی بود که دغدغه ارتقای فرهنگ دانش‌آموزان را داشت.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای بهمن‌

بهرامیان: ایران‌شناسی برای جهانداری بر اساس اندیشه انسان‌دوستی بود

علی بهرامیان، مدیر اسناد مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی در نشست بررسی «کارنامه کتابدار، کتابشناس، مترجم؛ کیکاووس جهانداری» گفت: افرادی مانند جهانداری، ایرج افشار، عباس زریاب‌خویی، احمد تفضلی و عبدالحسین زرین‌کوب و محمد دانش‌پژوه خود را وقف فرهنگ ایران کرده بودند و این وقف هم به دلیل علایق ناسیونالیستی و شونیستی نبود بلکه اندیشه انسان‌دوستی آنها را به فرهنگ ایران ربط می‌داد.

حقانی: موج گسترده تحریفات در تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی مشاهده می‌شود

موسی حقانی، مدیر موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران در دهمین نشست «تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی (۵۷-۱۳۴۲)» گفت: در منابع و مستنداتی که در حیطه تاریخ شفاهی تولید شده، باید واکاوی جدی صورت بگیرد، زیرا در این حوزه با تناقض، ابهام و تحریف روبه‌رو هستیم.

نخستین شماره دو فصلنامه «تاریخ شفاهی» به چاپ رسید

غلامرضا عزیزی، مدیر پژوهشکده اسناد آرشیو ملی از انتشار دو فصلنامه علمی تخصصی «تاریخ شفاهی» خبر داد.

حجت‌الاسلام ذوعلم: آزاداندیشی نخستین مولفه موجود در نامه‌ مقام معظم رهبری به جوانان غربی است

حجت‌الاسلام علی ذوعلم، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در آیین رونمایی از کتاب «نامه‌ای برای درنگ» گفت: آزاداندیشی نخستین مولفه موجود در این نامه‌هاست و این گزاره که می‌گوید غرب اصلاح‌پذیر نیست و مسخ شده، درست نیست چون مقام معظم رهبری معتقد هستند که انسان غربی‌ هم مثل انسان شرقی دارای فطرت است و به دنبال تعالی.

گلکار: شرح زندگی مردم شوروی از دلایل اقبال به اثر «رادزینسکی» شد

آبتین گلکار، مترجم کتاب «استالین» که در سی و سومین جایزه کتاب سال به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد، گفت: اطلاعاتی که ادوارد رادزینسکی از شرایط زندگی مردم شوروی در زمان استالین ارائه می‌دهد در کمتر کتاب‌ نوشته شده درباره آن دوره به چشم می‌آید.

عناوین مهم‌ترین رویدادهای اسفند

فهرستگان نسخ سنگی اهدایی مقام معظم رهبری منتشر شد

فهرستگان نسخ چاپی اهدایی از سوی مقام معظم رهبری منتشر شد. به احتمال زیاد این مجموعه تا بیست و نهمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عرضه می‌شود.

جنتی: آثار صادق طباطبایی را در سطح وسیع‌تری منتشر کنیم

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین نخستین سالگرد درگذشت سید صادق طباطبایی با عنوان «ایام صادق» با اشاره به این که مرحوم طباطبایی سرشار از ایده‌های ناب فرهنگی بود، گفت: ما و خانواده مرحوم طباطبایی باید آثار تالیفی و ترجمه‌ای وی را در سطح وسیع‌تری منتشر کنیم.

غلامی‌جلیسه: مارزلف با آثارش پرچم ایران‌شناسی را برافراشته نگه داشته است

مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب در نشست نکوداشت پروفسور اولريش مارزلف، شرق‌شناس گفت: این پژوهشگر ادبيات فولكلور ایران تلاش کرده با آثارش پرچم ایران‌شناسی را در کشورها و حوزه‌های مختلف برافراشته نگه دارد.

وزیر ارشاد از سه عنوان کتاب درباره شهید رئیسعلی دلواری رونمایی کرد

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه برگزاری کنگره علمی یکصدمین سال شهادت رئیسعلی دلواری در بوشهر از چند اثر فرهنگی و هنری رونمایی کرد.

ططری: عریضه‌های مردم از خوار و خفیف شدن شکوه ایران در عصر قاجار شکایت داشتند

علی ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی در همایش «گذار از قاجار به پهلوی» گفت: عریضه‌هایی که از سوی مردم به نمایندگان دوره پنجم مجلس شورای ملی نوشته شده از پایین کشیده شدن شکوه و عظمت ایران و خوار و خفیف شدن این سرزمین در عصر قاجار شکایت داشتند و برخی از این اسناد انقلاب مشروطه را انقلاب هزینه‌داری برای مردم ایران به‌شمار می‌آوردند.

حقانی: خدمت ابوالحسنی به تاریخ‌نگاری فراموش نمی‌شود/ اختلاف میان شیخ فضل‌الله و آخوند خراسانی چه بود؟

موسی حقانی در همایش «بيدارگر بصير» با اشاره به این‌که خدمت ابوالحسنی به تاریخ‌نگاری کشور هیچگاه فراموش نمی‌شود، گفت: «در کتاب‌های ابوالحسنی درباره اختلافات میان شیخ فضل‌الله و آخوند خراسانی مطلب روشنی وجود ندارد.» محمدرضا کایینی نیز اظهار کرد: ابوالحسنی به اقوال مغلوب در دوره مشروطه و ناگفته‌هایی درباره شیخ فضل‌الله پرداخته است.

قاسمی: افشار به خودساختگی اهمیت می‌داد نه به خودباختگی

سیدفرید قاسمی، نویسنده و پژوهشگر در آیین بزرگداشت زنده‌یاد ایرج افشار گفت: در هر تفاهمنامه‌ای که با دیگر کشورها امضا می‌شود آنها می‌دانند از ما چه منابعی می‌خواهند. فهرست آماده دارند و به محض امضا تفاهمنامه آن را رو می‌کنند. آیا ما فهرست‌هایی از نیازمندی‌های کشور خود بر اساس نام کشورهای جهان داریم؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها