پنجشنبه ۱۲ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
حسینی نیک: کاش بازار کتاب در سال 95 رونق یابد/ حل بسیاری از مشکلات نشر در گرو حل مساله توزیع است

بازرس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، ابراز امیدواری کرد با بهبود وضعیت معیشت مردم، بازار کتاب‌خوانی رونق یابد و ناشران نیز بتوانند از این رهگذر مشکلات خود را حل و فصل کنند.

سیدعباس حسینی‌نیک، بازرس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره انتظاراتش از مدیریت کتاب در سال 1395، اظهار کرد: سازماندهی یارانه‌های حوزه کتاب از جمله مواردی است که باید در سال 1395 در قالب تدوین آیین‌نامه مشخص و مدون، صورت بگیرد. آیین‌نامه موجود در حوزه سازماندهی یارانه‌های حوزه کتاب، به قانون برنامه چهارم توسعه مربوط می‌شود که متأسفانه اکنون قدرت اجرایی ندارد. باید تدابیر جدی برای آیین‌نامه‌نویسی و آسیب‌شناسی موضوع یارانه کتاب و نحوه استفاده از یارانه‌ها، اندیشیده شود تا برای کتاب فایده‌ای داشته باشد.
 
این کارشناس مسائل حقوقی افزود: از دیگر مواردی که در سال 1395 باید در حوزه کتاب به آن پرداخته شود، ساماندهی سیستم توزیع کتاب است. معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاه‌های دولتی وابسته به این وزارتخانه، با همکاری دیگر نهادها مانند شهرداری و وزارت مسکن، باید فرآیند توزیع کتاب را به صورت وسیع و جامع در کل کشور سامان دهند. به این منظور، باید مراکز پخش و کتابفروشی‌ها در مراکز استان‌ها حمایت شوند تا ویترین کتاب در سطح کشور افزایش یابد. در این صورت است که دسترسی تمامی مردم به کتاب‌های مورد نیازشان افزایش می‌یابد. به عبارت دیگر صراحتاً باید بگویم که اگر مسأله توزیع و پخش کتاب در کشور حل شود، یکی از مهم‌ترین مسائل کتاب حل خواهد شد.
 
وی با بیان این‌که امروز بیش از هر وقت دیگری نیازمند انتشار آثار علمی دقیق هستیم، ادامه داد: امیدوارم در سال 1395، حمایت‌ از تولید کتاب‌های علمی و پژوهشی بیشتر شود. لازمه این امر، افزایش بودجه پژوهشی دولت برای سازمان‌های پژوهشی، پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌های کشور است. چرا که تنها در این صورت می‌توان به تولید و انتشار آثار علمی خوب در کشور امیدوار بود.
 
مدیر انتشارات مجد افزود: تصور می‌کنم شایسته باشد در سال 1395 تمهیدات لازم برای برگزاری جشن سی‌امین سال برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال 1396 اندیشیده و امکانات برپایی این آیین فراهم شود. در صورت موافقت با اجرای این برنامه، باید معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرایند ارزیابی بیست و نه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را در دستور کار خود قرار دهد و دستاوردها، نقاط قوت و ضعف دوره‌های پیشین این نمایشگاه را برآورد کند. اهمیت این ارزیابی‌ها زمانی بیشتر می‌شود که در سال 1395 مکان برپایی نمایشگاه کتاب تهران از مصلا به شهر آفتاب انتقال یافته است. به همین منظور، ممکن است در بیست و نهمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شاهد نواقصی باشیم که با انجام ارزیابی‌های مذکور، می‌توان از وقوع آنها در سی‌امین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پیشگیری کرد.
 
حسینی‌نیک درباره مهم‌ترین اقدام دولت به‌ویژه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1394، گفت‌: توجه به مشارکت‌ تشکل‌های نشر در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌های حوزه کتاب و استفاده از تجربیات، امکانات و ظرفیت‌های موجود در تشکل‌های نشر اعم از اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و دیگر تشکل‌های صنفی نشر، مهم‌ترین نقطه قوت این معاونت در سال 1394 به شمار می‌آید چرا که این موضوع برکات زیادی در حوزه‌هایی مانند برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، ممیزی کتاب و یارانه‌ها به دنبال داشته و باعث شده است تا شاهد آسیب‌های کمتری در حوزه نشر باشیم؛ این همکاری‌ و همدلی باید در سال‌های آینده نیز ادامه داشته باشد.
 
بازرس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، بهترین خبر سال 1394 را اصلاح چندین آیین‌نامه حوزه نشر برشمرد و گفت: خوشبختانه در سال 1394 چندین آیین‌نامه مانند آیین‌نامه‌های صدور مجوز نشر، صدور مجوز حمایتی کتابفروشان و تدوین لایحه کاربری فرهنگی در کمیته راهبردی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازبینی و اصلاح شدند.
 
وی درباره بهترین خبری که علاقه‌مند به شنیدن آن در سال 1395 است، اظهار کرد: رونق بازار کتاب، بهترین خبر خوش ناشران است. چرا که این قشر از جامعه زحمات و هزینه‌های زیادی برای تولید کتاب متقبل می‌شوند. اما متأسفانه اکنون با رکود بازار نشر مواجه هستیم که امیدوارم در سال 1395 این رکود رفع شود. با بهتر شدن وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم می‌‌توان رونق بازار کتاب را نیز شاهد بود.
 
مدیر انتشارات مجد درباره تغییر مکان برپایی نمایشگاه کتاب تهران از مصلا به شهر آفتاب، اظهار کرد: اساساً ساخته شدن یک مکان جدید برای برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران کار بسیار خوبی است اما مشروط بر این‌که امکانات لازم برای چنین نمایشگاهی که با خیل عظیم جمعیت مواجه است، فراهم شود.
 
حسینی‌نیک با اشاره به میزان دسترسی مردم به شهر آفتاب، گفت: معتقدم باید یک یا چند پل روگذر یا زیرگذر در اتوبان قم ساخته شود تا مسیر برگشت به نمایشگاه کتاب تهران فراهم شود. همچنین معتقدم باید جاده مناسبی از شهر آفتاب به سمت اتوبان ساوه راه‌اندازی شود تا بتوان بخش زیادی از جمعیت را از این طریق به نمایشگاه رساند.
 
وی افزود: با توجه به ازدحام جمعیت در روزهای پنج‌شنبه‌ و جمعه‌ به علت حضور در بهشت‌زهرا (س) ترافیک بسیار زیادی در اتوبان منتهی به بهشت زهرا (س) شاهد خواهیم بود. امیدواریم شهرداری بتواند در فرصت باقی‌مانده وعده‌های خود را محقق کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها