نوروز و هدیه نوروزی با «طرح عیدانه کتاب»/21
حدادی: «قصههای مجید» را به کودکان و «شاهنامه» و «گلستان» را به بزرگسالان عیدی بدهید/ هدیه دادن کتاب انقلاب فرهنگی میخواهد
نصرالله حدادی، روزنامهنگار و تهرانپژوه درباره سنت عیدی دادن کتاب گفت: به نظرم در هدیه دادن کتاب باید انقلاب فرهنگی صورت بگیرد. من در این ایام برای برخی دوستان «گلستان سعدی» یا «شاهنامه» هدیه میبرم زیرا سعدی به ما درس زندگی و تعادل میدهد. همچنین به کودکان نیز کتاب «قصههای مجید» را عیدی میدهم.
در اين طرح، كتابفروشيهایی كه شرايط لازم را دارا باشند، پس از ثبت نام در سایت موسسه خانه کتاب میتوانند كتابهای خود را که با شرايط تعيين شده در اين طرح مطابقت داشته باشند با 20 درصد تخفيف به خريداران بفروشند. موسسه خانه كتاب به نمايندگی از طرف معاونت امور فرهنگی مبلغ تخفيف را به كتابفروشان پرداخت خواهد كرد. به این دلیل با نصرالله حدادی، روزنامهنگار و تهرانپژوه گفتوگو کردهایم و دیدگاههایش را درباره این طرح و کتاب پیشنهادیاش برای نوروز جویا شدهایم.
حدادی در پاسخ به این پرسش که چه کتابی را برای هدیه دادن انتخاب میکنید؟ گفت: به نظرم بر اساس سلیقه خودتان کتاب را انتخاب کنید و عیدی بدهید و در صفحه نخستین آن تاریخ را بنویسید. به ویژه به بچهها کتاب هدیه بدهید و در هر فرصت و مناسبتی آنها را به خواندن تشویق کنید.
وی افزود: سالها پیش تیروکمان را از بچههایم گرفتم و کتاب به آنها دادم. در حال حاضر آن بچهها که کتاب «قصههای مجید» را با امضای هوشنگ مرادی کرمانی به آنها هدیه دادم، بزرگ شدهاند.
این روزنامهنگار ادامه داد: از 30 سال پیش شروع به سنت هدیه دادن کتاب کردم و اکنون برخی از آن بچهها ازدواج کردند و خودشان صاحب فرزند شدند و آن خاطره کتاب هدیه گرفتن را در ذهن خود دارند.
حدادی اظهار کرد: مهم نیست که چه کتابی هدیه دهید اما اگر من باشم کتابهایی را که به آنها تعلقخاطر دارم انتخاب میکنم و عیدی میدهم. کتابهایی که در رابطه با ادبیات یا تاریخ باشد. از آنجا که جامعه ما کتابخوان نیست باید سنت هدیه دادن کتاب را از بچهها که فردای ایران را خواهند ساخت، آغاز کرد.
وی عنوان کرد: زمانی که کودک بودم، کتاب را که میخریدم در خیابان مشغول مطالعه آن میشدم و چنان ساعتها در مطالعه آن غرق بودم که مادرم فکر میکردم برایم اتفاقی افتاده که خبری از من نیست.
این تهرانپژوه بیان کرد: برخی کتابها بسیار جذابند و بچهها را به خود جذب میکنند. برای همین بنده 50 سال پیش کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» را به قیمت 15 ریال گرفتم و خواندم. وقتی جلد دوم آنرا که سبز رنگ بود، خریدم، تصور کردم که تنها رنگ جلد آن تغییر کرده است.
حدادی گفت: آنزمان که دو جلد کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» را خریدم، پول زیادی نداشتم اما نوع برخورد و تشویق معلمم باعث شد که همان پول اندکی را که داشتم صرف تهیه کتاب کنم و امروز وقتی به گذشته برمیگردم متوجه میشوم که آن معلم تا چه اندازه به من کمک کرده است.
وی افزود: امروز فکر میکنم چیزی بهتر از کتاب خواندن بچهها وجود ندارد. خواندنی باعث میشود، سره را از ناسره تشخیص دهند اما متاسفانه مشکل جامعه ما این است که کتاب نمیخوانند و شمارگان کتاب فاجعهبار است. این در حالی است که بنده سالها پیش در همین کشور در نصف روز نیممیلیون کتاب فروختم.
این ناشر ادامه داد: در آن روزها ناشران وضع خوبی داشتند و سرمایهای را که در حیطه فرهنگ صرف میکردند برگشت داشت و متضرر نمیشدند. در عین حال کمترین شمارگان کتاب 10 هزار نسخه بود. بنابراین با شرایطی که کتاب امروز در جامعه دارد چه کاری بهتر از این که به کودکان کتاب هدیه کنید و به واسطه کودکان، جامعه را با کتاب آشتی دهید.
حدادی اظهار کرد: برای برخی دوستان «گلستان سعدی» یا «شاهنامه» هدیه میبرم زیرا سعدی به ما درس زندگی و تعادل میدهد فردی که «گلستان و بوستان سعدی» را ورق زده باشد، داد نمیزند و به بدترین شکل ممکن رانندگی نمیکند. به نظرم در هدیه دادن کتاب نیز باید انقلاب فرهنگی صورت بگیرد. باید بگویم هرچه در جامعه امروز ما شکل بگیرد و از پشتوانه فرهنگی برخوردار نباشد، اصلا فایدهای ندارد. پشتوانه این جامعه باید کتاب باشد.
وی بیان کرد: گویی برخی سخنان تنها به شکل آرزو است، زیرا در جامعهای که طبق آمارها جامعه بسیار جوانی است و در آن کتاب با شمارگان 200 نسخهای منتشر شده و از آن میان تنها 30 نسخه آن فروش رفته، وضعیتش فاجعهبار است. حال آنکه در سال 1352 کمترین شمارگان کتاب دوهزار نسخه بوده اما امروز رکود کتاب در جامعهای است که 75 میلیون جمعیت دارد و مدعی است که در آن 30 میلیون دانشآموز و دانشجو در حال تحصیل هستند.
این روزنامهنگار عنوان کرد: این دوری و مهجوری از کتاب دلیل دارد، زیرا گوشی تلفنی که به دست کودکان دادیم آنها را مبتلا به ثقل صامعه میکند اما اگر باز به مطالعه کتاب برگردیم، دوباره یکدیگر را میبینیم و کتاب یکی از بهترین ابزار دیدن و تعامل با یکدیگر است.
نظر شما